fbpx

Po dveh tednih spoštovanja PCT omejitev se je število okuženih v Švici prepolovilo

Foto: epa

Potem ko so v Švici beležili prek 2700 novih okužb z novim koronavirusom dnevno, se je tamkajšnja oblast odločila za uvedbo PCT-ja z namenom, da ne bi bilo potrebno vnovič popolnoma zapirati javnega življenja. Najnovejši rezultati kažejo, da PCT v Švici očitno deluje. Po dveh tednih omejitev se je namreč število okuženih s covidom-19 kar prepolovilo.

7-dnevno povprečje novih okužb se je pričelo po velikem povečanju števila okužb spet vidno zniževati. Potem ko je bilo v začetku septembra dnevno zabeleženih več kot 2700 novih okužb, jih je danes manj kot 1400 na dan. Po tem hitrem upadanju se je krivulja spet nekoliko izravnala. Nova poročila Zveznega urada za javno zdravje (BAG) so v zadnjih dneh razpršena, saj nekatera poročila prispejo pozno, poroča Neue Zürcher Zeitung.

Vir: BAG/Neue Zürcher Zeitung

Število primerov v četrtem valu se je od julija naprej močno povečalo, število novih okužb pa je preseglo vrh tretjega vala. Kakorkoli, poročila o okužbah kažejo, da so te upadale hitreje kot spomladi.

Vir: BAG/Neue Zürcher Zeitung

Četrti val je bil na eni strani posledica širjenja delta različice virusa, ki je občutno bolj nalezljiva od različice alfa. Delta mutacijo sedaj zaznavajo v skoraj vseh odvzetih zaporednih vzorcih v Švici. Odprava ukrepov omejevanja širjenja novega koronavirusa je bila verjetno tista, ki je prispevala k povečanju števila novih primerov okužb.

Če si pogledamo, kakšno je stanje na ravni kantonov, lahko vidimo, da sta najhuje prizadeta vzhodna in osrednja Švica. Največ okužb na prebivalca imata kantona Obwalden in Uri. Zanimivo je, kako velike so razlike med kantoni. Pojavnost v kantonih vzhodne Švice je včasih več kot trikrat večja kot denimo v zahodnem delu Švice. Podatki o incidenci na okrajni ravni so objavljeni vsaka dva tedna. Ti kažejo, da se več okrožij v vzhodni Švici uvršča v najvišjo kategorijo. Vendar je incidenca visoka tudi v okrožju Entlebuch v kantonu Luzern.

Med otroki in mladostniki se je virus izrazito razširil v četrtem valu
V četrtem valu se je virus še posebej razširil med otroki in mladostniki. Okužbe med ljudmi v starostni skupini, mlajši od 20 let, so namreč predstavljale do 35 odstotkov novih okužb. Sedaj so te vrednosti spet nekoliko padle, starejši pa se spet nekoliko pogosteje okužijo.

Vir: BAG/Neue Zürcher Zeitung

Medtem ko je v začetku julija sedemdnevno povprečno število hospitaliziranih predstavljalo tri ljudi na dan, jih je bilo konec avgusta že več kot 70. Že nekaj tednov število hospitalizacij spet pada. Nekoliko se je povečalo število smrtnih žrtev, vendar se je to sedaj pričelo spet izravnati.

Vir: BAG/Neue Zürcher Zeitung

Hospitalizacije so se povečale v vseh starostnih skupinah, zlasti med mlajšimi od 60 let. Zato je upad števila primerov pri tej skupini sedaj še posebej močan.

Vir: BAG/Neue Zürcher Zeitung

Zvezni urad za javno zdravje je od konca februarja 2020 zaznal skupno več kot 837 tisoč potrjenih okužb s koronavirusom in več kot 10.600 smrti. Sodeč po dostopnih podatkih je večina bolnikov, ki so od začetka pandemije zboleli za covidom-19, okrevala.

Raziskovalna skupina, ki jo vodi Tanja Stadler, profesorica na Oddelku za biosistemsko znanost in inženiring v ETH Zürich, nenehno rekonstruira, kako se v Švici razvija tako imenovano reprodukcijsko število (vrednost R). To število mora biti manjše od 1, da se eksponentna rast ustavi. Vrednost R je od marca neprestano padala in je bila sredi junija le nekoliko nad 0,6. Temu je sledilo veliko povečanje, ki se je odrazilo v bistveno večjem številu primerov. Zdaj je število spet padlo pod 1.

Po podatkih Zveznega urada za javno zdravje je bilo v Švici in kneževini Liechtenstein razdeljenih več kot 10 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19. Približno 57 odstotkov prebivalstva je popolnoma cepljenih. Zvezna vlada in kantoni so dejansko želeli do konca poletja precepiti 80 odstotkov prebivalstva, a se je stopnja cepljenja v zadnjih nekaj mesecih preveč zmanjšala, zato ta cilj ni bil dosežen. Potem ko se je zvezni svet odločil razširiti zahtevo po certifikatu, se je število razdeljenih dnevnih odmerkov za kratek čas spet znatno povečalo. Za kratek čas je bilo na dan cepljenih več kot 30 tisoč ljudi. Številka cepljenih pa je že spet pričela padati.

Foto: epa

Zvezni urad za javno zdravje objavlja tudi podrobne podatke o ljudeh, ki so bili kljub popolnemu cepljenju okuženi s koronavirusom, so jih morali hospitalizirati ali so umrli po okužbi s covidom-19. Število primerov okužb cepljenih v primerjavi z vsemi primeri je majhno. Če si človek pogleda obdobje od začetka julija, je mogoče videti, da je bila le ena cepljena oseba od 100 okužena. Številke kažejo, da je do povečanja števila hospitalizacij v zadnjih tednih prišlo skoraj v celoti zaradi necepljenih ljudi.

Nina Žoher