Slovenci smo jih odgnali, Hrvati pa bodo z njimi mastno služili

Foto: STA

Hrvaško podjetje Đuro Đaković Specijalna vozila d. d. je s finsko Patrio sklenilo pogodbo o proizvodnji in dobavi bojnih oklepnih vozil Patria AMV 8×8, vredno 26 milijonov evrov. 

Patria in Đuro Đaković sta doslej že večkrat sodelovala pri proizvodnji vojnih vozil za hrvaško obrambno ministrstvo za obrambo in hrvaško vojsko. Hrvaško podjetje je vozila izdelalo, finska Patria pa je za to zagotavljala vso potrebno tehnologijo.

“Posel za hrvaško vojsko je ustvaril temelje za prehod na tržišča tretjih držav, na podlagi katerega je bil tudi podpisan okvirni sporazum o sodelovanju dveh podjetij v skupnem nastopu na tržiščih tretjih držav za prodajo oklepnih vozil,” so sporočili iz podjetja.

Obe strani zadovoljni s sodelovanjem
Predsednik uprave holdinga Đuro Đaković Tomislav Mazal je ob podpisu pogodbe izjavil, da je to po 30 letih prvi izvozni projekt tega koncerna v obrambni industriji, poroča Večernji list. Nekoč so izdelovali tanke M-84 za Kuvajt.

Prvi mož Patrie Mika Kari pa je sporočil, da je Patria s sodelovanjem z družbo Đuro Đaković zadovoljna, ta pogodba pa dokazuje močno predanost in nadaljevanje dolgoletnega partnerstva med Patrio in podjetjem Đuro Đaković tudi v prihodnosti.

Konec dvomov o korupciji
Hrvaška je na javnem razpisu leta 2007 kupila 84 oklepnih vozil v vrednosti 112 milijonov evrov, z družbo Đuro Đaković pa je bilo dogovorjeno, da bodo vozila proizvajali v Slavonskem Brodu. Leto kasneje je Hrvaška naročila dodatnih 42 vozil za 68 milijonov evrov. Višje prizivno sodišče v finskem Turkuju je pred dvema mesecema zavrnilo vse obtožbe proti finskemu orožarskemu koncernu Patria, ki je obtožena dajanja podkupnin med prodajo oklepnih vozil Hrvaški leta 2007.

M. P.