fbpx

Slovenec, ki živi v Nemčiji, v pismu uredništvu DW o podeljeni nagradi Blažu Zgagi: Zgaga je ploden vir lažnih novic, temno nasprotje resničnega etičnega novinarstva

Blaž Zgaga je primer novinarja, ki redno širi laži po tujih medijih o političnem dogajanju v Sloveniji. (Foto: STA)

Poznavalci slovenskega medijskega prostora smo se 3. maja lahko samo čudili, ko smo na STA prebrali, da je “slovenski novinar Blaž Zgaga med 17 dobitniki nagrad nemškega medija Deutsche Welle za svobodo govora”. Deutsche Welle je nagrado podelil “vsem pogumnim novinarjem v svetu, ki so zatirani zaradi poročanja o pandemiji,” je sporočil njihov generalni direktor Peter Limbourg. “Prejemniki prihajajo iz 14 držav. Le Slovenija je članica Evropske unije.”

Deutsche Welle to nagrado podeljuje od leta 2015 posameznikom, ki se zavzemajo za človekove pravice in svobodo izražanja v medijih, smo lahko zasledili v Sta. Letos, v času pandemije koronavirusa, so jo podelili 17 novinarjem, ki “predstavljajo vse novinarje po svetu, ki so izginili, bili aretirani ali so jim grozili zaradi njihovega poročanja o pandemiji koronavirusa,” je ob svetovnem dnevu medijske svobode na svoji spletni strani objavil Deutsche Welle.

Seveda je vsem poznavalcem slovenskega medijskega prostora jasno, da Blaž Zgaga ni nikakršen neodvisen in profesionalen raziskovalni novinar, ampak kvečjemu skrajni levičarski aktivist, ki se je konec leta 2007 skupaj z Matejem Šurcem “proslavil” kot pobudnik peticije 571 levičarskih novinarjev/aktivistov, ki so strašili pred slovenskim predsedovanjem Evropski uniji.

Slovenci v Nemčiji nad podelitvijo nagrade Zgagi zgrožen
Članek na spletni strani nemške televizije DW o nagrajencih je vzbudil presenečenje in nezadovoljstvo tudi med Slovenci, ki živijo v Nemčiji. Eden od njih, dr. Egon Križanec, Slovenec z dvojnim državljanstvom, ki živi v Augsburgu v Nemčiji, je tako v daljšem pismu DW razložil situacijo v Sloveniji, ki jo je ta nemški časopis povsem napačno predstavil.

Med drugim je zapisal: “Kot dvojni državljana Slovenije in Nemčije ter nekdo, ki obe državi imenuje ‘dom’, sem se zgrozil, ko sem med prejemniki letošnje nagrade DW za svobodo govora našel Blaža Zgago. Kot Slovenec, ki poznam Blaža Zgago že vrsto let ne kot novinarja s kakšnimi posebnimi dosežki ali verodostojnostjo, temveč kot provokatorja in pristranskega političnega aktivista.” Pri tem je še zapisal, da je verjel, da je novinarstvo v njegovem novem domu varno “pred ideološkim monizmom in političnim preganjanjem, ki ki sem mu želel uiti z odhodom iz Slovenije”.

Zgaga ploden vir lažnih novic
Križanec nadaljuje: “Ne samo, da je Zgaga široko prepoznan kot predstavnik slovenske radikalne levice in ponosen naslednik ideologije režima, ki je dolgo teptal svobodo govora in človekove pravice v Sloveniji; ne samo da je Zgaga ploden vir lažnih novic, temno nasprotje resničnega etičnega novinarstva, ki pomaga demokraciji cveteti; ne samo da je aktivni igralec na slovenskem političnem odru in orožje proti slovenskim krščanskodemokratskim silam, ki so v Slovenijo prinesle demokracijo, najbolj presenetljivo je, da je Zgaga dobil nagrado, čeprav v Sloveniji od začetka pandemije koronavirusa ni objavil praktično ničesar.”

In pri tem dodal: “Kako si je gospod Zgaga prislužil nagrado? Način delovanja gospoda Zgage temelji na lažnih informacijah, ki jih širi po družbenih omrežjih in tujih medijskih hišah, pri čemer v Sloveniji ni neposrednih dopisnikov, ki so bolj občutljivi za prevare in zavajanja. G. Zgaga je s pomočjo teh orodij zgradil mrežo člankov v tujem tisku, ki jih lahko vse zasledimo. Skupaj oblikujejo na videz skladno, a globoko nepošteno podobo resničnosti. Skratka, DW je postal žrtev lažnih novic!”

Pri tem Križanec opozarja, da je Slovenija za novinarje ena najbolj varnih držav na svetu in da Zgaga prek socialnih omrežij in svojih povezav s svojimi ekstremno levičarskimi, lažnimi sporočili zavaja tuje medije. Predstavnike nemške medijske hiše zato sprašuje, kako je sploh lahko dobil to nagrado. Še posebej v luči njegovega modusa operandi, ki temelji na širjenju lažnih informacij po družabnih omrežjih in po tujih medijih brez ustreznega sogovorca v Sloveniji, ki bi predstavil celostno plat zgodbe.

Zgagin primer meče slabo luč na ostale nagrajence
V nadaljevanju Križanec navaja: “Zdaj se postavlja vprašanje, kako je DW izbrala kandidate za nagrado svoboda govora? Če gre za novinarsko delo, bi bil gotovo boljši izbor kateri od neodvisnih slovenskih novinarjev, ki se borijo v hudem boju proti medijskim velikanom iz obdobja komunizma, da bi prebili informacijsko blokado kartela in vnesli nekaj pluralnosti v slovensko medijsko krajino. Če gre za grožnje novinarjem, bi morda lahko podelili nagrado vsem novinarjem, katerih eksistenca je bila leta 2018 ogrožena, saj je takratni premier Marjan Šarec naročil državnim podjetjem, naj nehajo oglaševati v medijih, ki so kritični do njega. Če iščete žrtve nasilja med novinarji, bi morda lahko odlikovali Mira Petka, edinega novinarja v novejši slovenski zgodovini, ki je bil zaradi svojega novinarskega dela deležen hudega nasilja. Vsi ti novinarji so delali, objavljali in trpeli za svobodo govora.”

Po dr. Egonu Križancu si zato nemški davkoplačevalci zaslužijo javno radiotelevizijo, ki bo profesionalno opravljala svoje poslanstvo. “In gledalci DW si zaslužijo vir zanesljivih, preverjenih informacij. Če organizacija vašega ugleda, ki naj bi predstavljala etično poročanje in visoke novinarske standarde, tako zlahka postane žrtev lažnega poročanja in lažnih novic, kakšne možnosti predstavlja novinarstvo, z njim pa demokracija in svoboda,” je sklenil dr. Egon Križanec.

Spodaj lahko preberete celotno pismo dr. Egona Križanca v angleščini, na katerega je na svojem profilu Twitterja opozoril slovenski raziskovalni novinar Bojan Požar.

Demokracija