Se bo ruskim športnikom dovolilo nastopiti na Olimpijskih igrah v nevtralnih barvah?

Sprejem ruske olimpijske ekipe pri predsedniku Rusije (Vir: epa)

Skoraj polovica medalj, ki so jih ruski športniki in športnice prejeli na olimpijskih igrah v Tokiu, so osvojili pripadniki ruske vojske ali policije. Javnim pozivom, naj se Rusijo in njene tekmovalce izključi iz olimpijskih iger v Parizu, je sledila odločitev Mednarodnega olimpijskega komiteja, da bodo ti sodelovali kot “nevtralni tekmovalci” – sedaj nasprotuje približno 35 držav, kot so Velika Britanija, Francija, ZDA in druge. 

“Skrbi nas možnost, da bi ruski in beloruski športniki nastopali kot ‘nevtralni’ tekmovalci, medtem ko jih finančno in tudi sicer podpirajo v njihovih državah,” so zapisali v pismu, naslovljenem na MOK, in še: “Pozivamo MOK, da preuči te dejavnike v sodelovanju z vsemi državami in še enkrat razmisli o svojem predlogu. Dokler ne bo popolnoma razjasnjeno, kako je z ‘nevtralnostjo’, vrnitve športnikov ne podpiramo.”

Nevtralni nastop sicer ne bi bila nikakršna sankcija, saj ta verjetno ne bi bil veliko drugačen od nastopov ruskih športnikov, ki smo jih spremljali doslej. Zaradi dopinške afere ti tudi na olimpijskih igrah v Tokiu niso smeli nastopati pod rusko zastavo ali grbom. Uniforme, ki so jih na koncu nosili, niso bile kaj preveč drugačne od uniform, ki bi jih nosili v odsotnosti sankcij z izjemo grba. Uniforme so imele prišit grb Ruskega olimpijskega komiteja namesto nacionalnega grba.

Logo Ruskega olimpijskega komiteja je jasno viden na prsih tekmovalk. (Vir: epa)

Ukrajinci so v primeru uresničitve scenarija, po katerem bi ruski športniki nastopali kakor nevtralni tekmovalci, napovedali bojkot iger. Ideja o skupnem bojkotu zaenkrat še ni zaživela, največ podpore pa naj bi imela v Estoniji in na Poljskem, poroča AFP.

Kot so že pred časom povedali v uradu predsednika Ukrajine, obstaja resnična nevarnost, da bi se na olimpijskih igrah, če bi nastopili ruski športniki, širila vojna propaganda, ki jev v popolnem nasprotju s olimpijskim duhom. “Če bodo predstavniki teroristične države nastopili na mednarodnih športnih tekmovanjih ali olimpijskih igrah, ali bo pomembno, če bodo tam brez državnih simbolov? Že sama prisotnost predstavnikov teroristične države je manifestacija nasilja in brezpravja,” je pred časom izrazil pomislek ukrajinski predsednik.

Zelenski je nato posvaril, da imajo številni ruski športniki vojaški ali kak drugačen (poseben) čin in da si želi Rusija izkoristiti pozornost sveta za lastno vojno propagando oz. da bi lahko bili ruski športniki celo prisiljeni v kakšen propagandni akt: “Če bodo, bog ne daj, olimpijska načela uničena in bo ruskim športnikom dovoljeno sodelovati na kakršnih koli tekmovanjih ali olimpijskih igrah, je samo vprašanje časa – kdaj jih bo teroristična država prisilila, da se bodo podredili vojni propagandi.”

Gal Kovač