Smo na pragu novega konflikta? Srbska vojska je ponovno v visoki pripravljenosti, Kosovo vztraja pri svojem

Foto: Epa

Kosovska policija je v noči med ponedeljkom in torkom izrekla prvo opozorilo za vozila, ki niso bila preregistrirana s srbskih na registrske tablice RKS, poroča Kosovo online. Srbske oborožene sile so zaradi razmer na Kosovu in Metohiji v stanju visoke pripravljenosti, je v torek povedal srbski obrambni minister Miloš Vučević. “Predsednik republike je kot vrhovni poveljnik srbski vojski ukazal, naj bo pripravljena, naj bo v visoki pripravljenosti,” je dejal minister, ameriški State Department pa je le nekaj ur pred postopno uveljavitvijo kosovske odločitve znova sporočil: “Razočarani smo in zaskrbljeni, ker je kosovska vlada zavrnila prošnje in nasvete svojih najbližjih mednarodnih partnerjev.”

Na administrativnem prehodu Jarinje so nekaj minut čez polnoč, ko se je iztekel rok za preregistracijo, ki ga je določila Priština, izrekli opomin vozilu s tablicami KM, ki ga je vozila ženska, poroča poročevalec kosovskega spletnega portala. Ženska je za portal povedala, da so ji policisti izročili papir z navodili za preregistracijo. Kot je poudarila, vozila ne namerava registrirati z RKS tablicami, ampak čaka na odločitev uradnega Beograda. Novinar Kosova Online poroča, da so razmere na administrativnem prehodu Jarinje za zdaj mirne, da je promet zmanjšan in da je povečana prisotnost kosovske policije.

Kljub pozivom ZDA in EU, da se rok za preregistracijo vozil prestavi za 10 mesecev, se je Priština v petek odločila, da bo to odločitev uveljavila v štirih fazah. Napovedano je, da bo kosovska policija v prvi fazi – od danes do 21. novembra – voznikom avtomobilov s srbskimi registrskimi tablicami izrekala opomine in zahtevala, da svoja vozila registrirajo z registrskimi tablicami RKS. V drugi fazi, od 21. novembra do 21. januarja, bodo Srbe s srbskimi registrskimi tablicami kaznovali s 150 evri kazni, so sporočili v Prištini. Tretja faza predvideva izdajo testnih tablic in bo trajala do 21. aprila, ko bodo po odločitvi vlade začasnih prištinskih institucij v Republiki Kosovo prepovedane srbske registrske tablice. Srbski časnik je napovedal, da se bodo Srbi s severa Kosova in Metohije ostro odzvali in uprli prvi izrečeni globi. Kosovo sicer ima pravico do izvajanja režima registrskih tablic skladno z bruseljskim sporazumom.

Srbski obrambni minister Miloš Vučević je pojasnil, da so razmere na Kosovu in Metohiji napete, Kosovarji pa so začeli izvajati odločitev o prepovedi srbskih registrskih tablic. Poveljnik obrambe je opozoril, da se nihče ne želi bojevati, vendar je “vojska pripravljena opraviti vsako nalogo”. Kazen za tiste, ki niso zamenjali srbskih registrskih tablic, bo znašala 150 evrov, državljanom pa bodo naročili, da srbske tablice zamenjajo z registrskimi tablicami Kosova. Premier Kosova Albin Kurti je opozoril, da mora biti postopek zamenjave končan do 31. oktobra. Po tem datumu bodo avtomobile s srbskimi registrskimi tablicami zaplenili na ozemlju te regije. Srbi, ki živijo na Kosovu in Metohiji, so se odzvali, da se bodo mirno uprli Prištini, če jim bodo kosovski Albanci zasegli avtomobile s srbskimi registrskimi tablicami. Ob takšnem scenariju je vodja Srbov s Kosova in Metohije Goran Rakić zagrozil z blokado vseh vstopov in izstopov s Kosova.

Stoltenberg: Nato je pripravljen okrepiti svojo prisotnost
Spomnimo, generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg se je avgusta srečal s kosovskim premierjem Albinom Kurtijem in srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem. Stoltenberg je na skupni novinarski konferenci z Vučićem dejal, da je Nato pripravljen napotiti dodatne sile, in je že okrepil svojo prisotnost na Kosovu. “Zdaj imamo pomembno misijo, vojaško prisotnost na Kosovu s skoraj 4000 vojaki,” je dejal in nadaljeval, da so Natove mirovne sile na Kosovu (Kfor) pripravljene posredovati, “če bo ogrožena stabilnost”. Dodal je, da bodo sile “sprejele vse potrebne ukrepe za zagotovitev varnega okolja in svobode gibanja za vse ljudi na Kosovu.” Vučić je zanikal, da bi Beograd načrtoval “kakršno koli invazijo”, in poudaril, da srbska vojska in policija nista prestopili administrativne črte, ki ločuje ozemlje pod nadzorom Beograda in Prištine. Dodal je, da bo Beograd še naprej spoštoval mandat Kforja v skladu z mednarodnimi normami. Kurti je dejal, da je kosovska vlada predana evroatlantskim vrednotam, in se zahvalil Natu za njegovo prisotnost in vlogo na zahodnem Balkanu v zadnjih 23 letih. Poleg tega je Beograd obtožil vodenja “nezakonitih struktur”, ki so se spremenile v “ilegalne tolpe”, ki so v zadnjih nemirih postavile blokade. Poudaril je, da bo Priština pokazala “ničelno toleranco do kriminala in korupcije”. Kosovski voditelj je takrat tudi trdil, da se je Beograd strinjal, da preneha proizvajati registrske tablice za uporabo s strani kosovskih Srbov, kar je boleča točka v zadnjem sporu med Beogradom in Prištino.

Foto: Twitter

Kosovo, ki ima večinsko albansko prebivalstvo, je svojo neodvisnost od Srbije razglasilo leta 2008. Beograd še vedno meni, da je Kosovo srbska pokrajina in ohranja določeno stopnjo nadzora nad območji severnega Kosova, kjer živijo večinoma Srbi. Zadnji krog napetosti med Srbijo in Kosovom se je začel letos poleti, ko je Priština izjavila, da srbske registrske tablice na ozemlju Kosova ne bodo več veljavne in da bodo morali ljudje, ki vstopajo na Kosovo s srbskimi osebnimi izkaznicami, pridobiti dodatni kosovski dokument. Kurti je nato zaradi pritiska Zahoda izvajanje tega ukrepa preložil na začetek septembra. Pripadniki kosovsko-srbske manjšine so v znak protesta proti načrtovanemu ukrepu postavili cestne zapore, sprožili sirene za zračni napad in streljali v zrak. Priština je Srbijo obtožila podpihovanja nemirov. Srbski uradniki pa so Kosovo obtožili, da načrtuje “pogrom” svoje srbske manjšine, je poročal DW. Evropska unija je pred dnevi Kosovo pozvala, naj dovoli daljše prehodno obdobje za postopno opuščanje starih srbskih registrskih tablic, ki jih še vedno uporablja etnična srbska manjšina v državi. Naj se postopek preregistracije s srbskih tablic na RKS podaljša za nadaljnjih deset mesecev, so pozivale tudi ZDA. “Kosovo ima pravico do izvajanja režima registrskih tablic v skladu z bruseljskim sporazumom, vendar je podaljšanje časovnega okvira v interesu doseganja napredka v dialogu za normalizacijo odnosov med Kosovom in Srbijo, ki ga vodi EU. ZDA so razočarane in zaskrbljene, ker je kosovska vlada zavrnila prošnje svojih mednarodnih partnerjev, da to stori,” je sporočil State Department ter poudaril pomembnost, da obe strani zmanjšata hujskaško retoriko in sprejmeta konkretna dejanja, da pokažeta svojo zavezanost konstruktivnemu sodelovanju za zagotovitev stabilne in uspešne prihodnosti regije. Jasno je, da bi zaostrovanje tamkajšnjih razmer hkrati pomenilo tudi poslabšanje varnostne situacije tako za Slovenijo kot za Nato.

Sara Kovač