fbpx

Smrt konservativnega vrhovnega sodnika, ki je spravljal liberalce v obup

Antonin Scalia. Foto: epa

Teksaški guverner Greg Abbott je danes potrdil novico lokalnih ameriških medijev o smrti 79-letnega konservativnega vrhovnega sodnika ZDA Antonina Scalie. Scalia je bil znan po tem, da je s svojim pikrim humorjem izredno zabaval svoje somišljenike, liberalce pa pogosto spravljal na rob obupa. Iskanje njegovega naslednika bo v predvolilnem času zelo pestro, saj je bila sestava vrhovnega sodišča ZDA do sedaj bolj konservativna.

Vzrok smrti Antonina Scalie uvodoma ni bil znan. Mrtvega so ga našli v sobi, potem ko zjutraj ni prišel na zajtrk. “Scalia je bil božji človek, patriot in neomajni branilec take ustave, kot je bila napisana. Bil je trdna skala, ki je odvračala poskuse odstopanja od in potvarjanja ustave,” je sporočil Greg Abbott. Na novico o smrti so se kasneje odzvali tudi številni politiki, pravniki in drugi v ZDA, med njimi tudi predsednik Barack Obama, poroča STA.

Obama je v kratki televizijski izjavi Američanom pokojnika označil za enega najbolj vplivnih vrhovnih sodnikov v zgodovini, za veliko pravniško osebnost in velikega ljubitelja opere ter lova. Napovedal je, da bo izpolnil svojo ustavno dolžnost ter imenoval njegovega naslednika. “To je večje od katerekoli stranke, ker gre za našo demokracijo in sodišče,” je dejal Obama.

Odločno zagovarjal pravico do orožja, nasprotoval pa homoseksualcem in splavu
Scalia velja za tako imenovanega “ustavnega originalista”, kar pomeni, da je zagovarjal dobesedno interpretacijo ustave glede na to, kaj so besede pomenile takrat, ko so jih pisci ustave prenesli na papir. Liberalni pravni strokovnjaki zato menijo, da bi Scalia potemtakem verjetno še vedno zagovarjal tudi sužnjelastništvo.

Scalia je odločno zagovarjal pravico do orožja, nasprotoval pa je homoseksualcem in splavu. Bil je oster zasliševalec odvetnikov, ki so zagovarjali primere pred vrhovnim sodiščem, rad pa se je šalil, da ga imajo radi tudi odvetniki kriminalcev, saj se je v odnosu do policije in tožilstva ponavadi postavil na stran obtožencev.

Če bo Obama imenoval naslednika liberalca, bo to obrnilo smer zgodovine
Vrhovno sodišče ZDA ima devet sodnikov in sodnic, s Scalio pa je bila sestava večinoma konservativna. Sodišče je sedaj razdeljeno na štiri liberalne in tri konservativne sodnike in sodnice, pri čemer Anthony Kennedy s svojimi mnenji občasno prestopa od konservativcev k liberalcem.

Smrt Scalie je močno zamajala tok dogodkov v predsedniški tekmi. Obe stranki si želita prepira okrog pokojnikovega naslednika, ker s tem podžigata svojo volilno bazo. Ena od predsednikovih pristojnosti je imenovanje vrhovnih sodnikov, kar ima za ameriško družbo lahko velike posledice.

Republikanski predsedniški kandidati so uvodne minute svojega sinočnjega soočenja v Južni Karolini porabili za izraze občudovanja Scalie in pozive senatnim republikancem, naj Obami preprečijo imenovanje njegovega naslednika. Strah konservativcev je razumljiv, saj bi liberalni naslednik na vrhovnem sodišču spremenil smer zgodovine.

A. D., STA