Smrt Zahodne Evrope do 2050, Islamski kalifat je le še vprašanje časa

Foto: iStock

Število muslimanov v Evropi eksplozivno raste po študiji ameriškega Pew inštituta. Medtem ko naj bi jih leta 2010 bilo 19.5 milijona, so v šestih letih zabeležili kar 32-odstotno rast, kar predstavlja novih 6,3 milijonov muslimanov. Do leta 2050 naj bi muslimani v določenih evropskih državah predstavljali skoraj eno tretjino prebivalstva.

Raziskave so bile narejene za tri primere. Prvi, kjer bi bila stopnja priseljevanja islamskih migrantov nična, tako predvideva rast, ki bi znašala 7,4 odstotka evropske populacije. Kakor so utemeljili, naj bi razlog temu bil navada muslimanov, da se poročajo mlajši ter dejstvo, da imajo muslimanske ženske v povprečju enega otroka več v primerjavi z evropskimi ženskami. V drugem primeru, ki predvideva konec migrantskih priseljevanj leta 2016, medtem ko dopušča možnost azilantov, bi številka zrasla na 11,2 odstotka evropske populacije. Najbolj črn scenarij ima obenem najbolj optimistične ocene. Tako primer, ki predvideva, da se tok migrantov v Evropo ne bo ustavil, pravi, da bodo muslimani v EU do 2050 predstavljali 14 odstotkov evropske populacije.

(vir: Pew Research Center)

Ta zadnja številka se zdi naravnost smešna, ko pomislimo, da je v samo šestih letih od 2010 do 2016 muslimanska skupnost v EU zrasla za 6,3 milijonov. Od tega je 2,92 milijona naravnega prirastka in 3,48 milijona migrantov.

Temni oblaki se zgrinjajo nad Evropo
Najbolje kaže državam Višegrajske skupine. Tako naj bi Poljska v najboljšem primeru beležila rast muslimanske populacije, ki znaša manj od 0,1 odstotka, v najslabšem primeru 0,2 odstotka. Glavni vzrok rasti muslimanskega prebivalstva v EU naj bi bila visoka rodnost v primerjavi z ostalimi Evropejci. V Sloveniji islamska skupnost predstavlja 3,8 odstotka slovenskega prebivalstva. Ta odstotek naj bi do 2050 znašal od 4,3 odstotka do 5,2 odstotka. Tako analiza napoveduje, da bodo muslimani, ki so leta 2016 na Švedskem predstavljali 8,1 odstotka prebivalstva, do 2050 šteli skoraj eno tretjino (30,6 %). V teh najbolj temnih scenarijih je na drugem mestu Nemčija z 19,7 odstotka, sledijo pa ji Francija (18 %), Velika Britanija (17,2 %), Norveška (17 %), Finska (15 %) in Italija (14,1 %).

(vir: Pew Research Center)

Ivan Šokić