fbpx

Smrtonosnejši britanski sev prisoten v skoraj 95 odstotkih novih primerov okužb na Madžarskem!

Foto: epa

Kar 95 odstotkov novih okužb s koronavirusom, potrjenih v zadnjih nekaj tednih na Madžarskem, je veliko bolj nalezljiva in hujša britanska različica, je v četrtek sporočilo diagnostično podjetje Neumann Labs iz Budimpešte.

V zadnjem času smo v približno 95 odstotkih od 3 tisoč testov, ki jih dnevno opravimo v naših laboratorijih, prepoznali britansko varianto, še bolj zastrašujoče pa je, da smo v teh vzorcih izmerili veliko več virusov, v povprečju 15-krat več kot v prvem in drugem valu okužb z virusom Wuhan,” je za novičarski portal Origo povedal Miklós Nyíri, izvršni direktor podjetja Neumann Labs.

Testiranje PCR na osnovi nukleinske kisline ni le sposobno zaznati okužbo z neverjetno učinkovitostjo, temveč je tudi učinkovita metoda za merjenje virusne obremenitve. Z drugimi besedami, ne kaže samo ali je nekdo okužen, ampak tudi koliko virusov je verjetno v vašem telesu,” je dejal Nyíri.

Količina sorazmerna z resnostjo obolelosti?
Glede na število novih okužb in smrtnih primerov smo dobili dovolj novih podatkov, ki potrjujejo znanstveno domnevo, da je lahko količina virusa, ki jo najdemo v vzorcu osebe, neposredno sorazmerna z resnostjo bolezni,” je dejal. “Poleg tega je možno je, da je britanska varianta bolj nalezljiva za približno 50 odstotkov, ker pacienti preprosto proizvedejo več virusa, zato ga lahko lažje prenašajo naprej.”

Na žalost je že povsem jasno, da je ta mutacija postala prevladujoča; 95 odstotkov okužb, odkritih na Madžarskem, je mogoče povezati z britansko različico, medtem ko so odkrili le nekaj primerov južnoafriškega virusa,” je dodal Nyíri.

Madžarsko diagnostično podjetje Neumann Labs ponuja testiranje PCR na novi koronavirus od izbruha epidemije na Madžarskem lani spomladi. Laboratorij je doslej opravil več kot 200 tisoč testov, delež pozitivnih primerov v zadnjih tednih pa se je približal 20 odstotkom.

Aleš Ernecl