fbpx

So bili za Epsteinovo smrt res krivi nepazljivi pazniki?

Jeffrey Epstein (Foto: Twitter)

V povezavi z okoliščinami samomora ameriškega milijonarja Jeffreyja Epsteina v zaporu na newyorškem Manhattnu prihajajo na dan nove podrobnosti. Kot kažejo najnovejši podatki, naj pazniki ne bi ustrezno opravljali stalnega nadzorstva nad njim, ki je bilo uvedeno po tem, ko je že julija poskušal storiti samomor. Toda okoli njegovega “samomora” prihaja na dan vse več nejasnosti, med drugim niso delovale niti nadzorne kamere.

Ameriški milijonar Jeffrey Epstein, ki so ga prejšnji mesec obtožili trgovine z mladoletnicami za spolno izkoriščanje, se je v zaporu na newyorškem Manhattnu obesil v soboto. To je nadvse presenetilo ameriško javnost, saj je bil Epstein že od 23. julija 2019, ko si je prvič poskušal vzeti življenje, pod stalnim nadzorom, da dejanja ne bi ponovil.

Kot kaže, gre možnost, da je Epstein lahko storil samomor, pripisati kar paznikom v zaporu. Ti naj namreč ne bi ustrezno upravljali nadzorstva, ki je bilo uvedeno julija. Med drugim naj bi pregled videoposnetkov v prostorih zapora pokazal, da v času, ko je Epstein storil samomor, več ur niso prišli v njegovo celico, namesto da bi vsake pol ure nadzirali slavnega zapornika. Po poročanju spletnega portala Mail Online so pazniki v omenjenem newyorškem zaporu osumljeni ponarejanja vnosov v dnevnike, s katerimi so želeli prikazati, da ustrezno preverjajo zapornike, v resnici pa tega niso počeli.

Zaposleni v zaporu se soočajo z nevzdržnimi razmerami
Na to se je že odzvala tamkajšnja predstavnica sindikata stražarjev Serene Gregg. Ta je odločno stopila v bran paznikom ter javnost seznanila z nevzdržnimi razmerami, s katerimi se zaradi pomanjkanja kadra soočajo zaposleni v omenjenem zaporu. “Če se ne to ne bi zgodilo v primeru Epsteina, bi se zaradi slabih pogojev v tej ustanovi zagotovo v katerem drugem primeru,” je povedala in ob tem poudarila, da je bilo le vprašanje časa, kdaj bo zaradi prezaposlenosti paznikov prišlo do tragedije. Ti namreč mnogokrat delajo tudi po 16 ur skupaj, zaradi natrpanega urnika pa morajo pogosto prespati kar v svojih avtomobilih. Kot primer je Greggova navedla, da je tudi v času, ko je Epstein izvršil samomor, en paznik opravljal že peti zaporedni dan nadurnega dela, drugi pa obvezne nadure. Kot da že vse našteto ne bi bilo dovolj, naj bi bil omenjeni zapor tudi poln plesni ter različnih glodavcev in ščurkov.

Newyorški zapor, v katerem je Epstein domnevno storil samomor. (Foto: Wikipedia)

Epsteinova smrt koristi številnim znanim osebnostim, ki naj bi bile vpletene v primer
Natančnejše okoliščine Epsteinovega samomora sicer še niso znane. Smrt 66-letnega milijarderja, ki bi bil lahko obsojen celo na 45 let zapora, pa zagotovo koristi predvsem številnim znanim in bogatim osebam, ki naj bi tudi bile vpletene v primer, katerega preiskava se bo zaradi Epsteinove smrti zdaj najverjetneje zaključila. Že pred dnevi smo na primer poročali, da Virginia Giuffre trdi, da ji je Epstein, sicer dober prijatelj nekdanjega ameriškega predsednika Billa Clintona, skupaj z zvodnico Ghislaine Maxwell ukazal spolne odnose z nekdanjim veleposlanikom ZDA pri ZN in nekdanjim demokratskim guvernerjem Nove Mehike Billom Richardsonom pa tudi z britanskim princem Andrewem, nekdanjim demokratskim senatorjem Georgeem Mitchellom, finančnikom Glennom Dubinom, pokojnim znanstvenikom s Harvarda Marvinom Minskyjem in agentom za manekenke Jean-Lucom Brunelom. Nobeden od omenjenih sicer ni obtožen kaznivih dejanj, prav tako ni bila proti nobenemu vložena civilna tožba.

Rajko Golob