So bruseljski napadalci razvili radioaktivno bombo?

Islamski radikalci, ki so marca letos izvedli teroristični napad na bruseljskem letališču (Foto: Twitter).

Bruseljski teroristi so morda poskušali razviti radioaktivno bombo. Izkazalo se je, da so enajstim delavcem v jedrski elektrarni v okolici Bruslja preklicali dostope do laboratorijev, saj so se nadrejeni zbali uhajanja zaupnih informacij in sodelovanja z džihadisti.

Džihadisti Ibrahim el-Bakraoui in brata Khalid so namreč – preden so se razstrelili v Bruslju – na skrivaj posneli dnevno rutino jedrskega programa v belgijski elektrarni.

Teroristi so si očitno premislili v zadnjem trenutku
Zdi se, da je bila vohunska akcija bratov priprava za ugrabitev delavca v jedrski elektrarni, ki bi ga na tak način prisilili, da bi jih spustil v jedrske objekte. Očitno pa so načrte nato spremenili in si izbrali lažjo tarčo. Letališče in podzemna železnica sta se zdeli manj varovani lokaciji, poroča Daily Mail.

Želeli so ukrasti jedrski material
Če bi teroristi udarili v nuklearki – elektrarna leži na močno naseljenem območju –, bi to povzročilo pravo katastrofo. Druga možnost je, da so želeli napadalci ukrasti jedrski material, da bi izdelali radioaktivno bombo. Claude Monique, ki preiskuje jedrske grožnje v Evropi, je za NBC News povedal, da so teroristi naivno verjeli, da bodo lahko vdrli v laboratorij, kjer bodo ukradli jedrski material in sestavili bombo.

Povečana varnost ob objektih in policijska aretacija Salaha Abdeslama je napadalce lahko spodbudila, da spremenijo lokacijo napada. Z načrtom o jedrski bombi je povezan tudi Mohammed Bakkali iz Bruslja, ki je bil aretiran za pomoč pri terorističnem napadu v Parizu.  Abdeslam sicer zatrjuje, da o bruseljskih napadih ne ve prav nič, in želi, da ga belgijske oblasti čim prej izročijo Franciji.

N. K.