fbpx

So demokrati našli kandidata, ki bi lahko na naslednjih predsedniških volitvah premagal Trumpa?

Foto: epa

Ameriški mediji so se razpisali o tem, da demokrati po gromozanskem porazu na volitvah leta 2016 iščejo nov obraz in novo vodstvo. Nekatere ankete presenetljivo kažejo, da se nekdanji podpredsednik ZDA Joe Biden pripravlja na resno kandidaturo za predsednika, kljub temu, da je skoraj v vsakem ciklusu od leta 1988 dalje neuspešno kandidiral za predsednika. 

Vsaj ena izmed nedavnih anket kaže, da Joe Biden vodi proti senatorju Bernieju Sandersu s 26 odstotki proti 18 odstotkom. Medtem ko številni demokrati govorijo o potrebi po novih obrazih, se 75-letni Biden kot dolgoleten demokrat upira temu trendu.

Znan po direktnosti
“Nov obraz je pomemben, ampak demokrati potrebujejo nekoga, ki bi zmagal v Beli hiši, in kandidata, ki razume in ceni vodenje,” je poudaril politični strateg in analitik Basil Smikle. Celo nekateri republikanci so prišli do ugotovitve, da bi lahko Biden predstavljal grožnjo aktualnemu ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu, namreč, tako za Bidna kot tudi za Trumpa je značilna direktnost brez kakršnega koli ovinkarjenja. Ob tem pa demokratični strategi poudarjajo, da ima Biden mnogo izkušenj, ki mu bodo prišle še kako prav.

Foto: epa

V primeru, da bi Biden uspel na naslednjih volitvah zmagati, bi ta pri 77 letih postal najstarejši ameriški predsednik v zgodovini, s čimer bi prehitel Trumpa, ki je podal prisego star 70 let.

N. Ž.