fbpx

So se pričela izsiljevanja sosednjih držav? Uzbekistan ne sprejema več afganistanskih beguncev

Foto: epa

Zunanje ministrstvo znova sporoča, da republika Uzbekistan ne sprejema afganistanskih beguncev na svojem ozemlju,” so sporočili z uzbekistanskega zunanjega ministrstva.

Uzbekistan je po navedbah vlade v Taškentu popolnoma zaprl mejo z Afganistanom. Zunanje ministrstvo je danes zavrnilo poročanja medijev, da naj bi bil še vedno odprt prehod na t. i. mostu prijateljstva v bližini uzbekistanskega mesta Termiz, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zunanje ministrstvo znova sporoča, da republika Uzbekistan ne sprejema afganistanskih beguncev na svojem ozemlju,” so sporočili z ministrstva. Dodali so, da Uzbekistan ohranja prijateljske odnose z Afganistanom in se ne želi vmešavati v notranje zadeve svoje sosede.

EU se zavzema za begunska oporišča v soseščini
Pred tem se je v Taškentu mudil nemški zunanji minister Heiko Maas. Uzbekistanska prestolnica je v preteklih dneh služila kot začasni center za nemške evakuacije iz Kabula. Uzbekistansko zunanje ministrstvo je danes še poudarilo, da Taškent pomaga le beguncem, ki so v državi za omejen čas in iščejo azil v drugih državah.

Nemški zunanji minister Heiko Maas se je mudil v Uzbekistanu. (Foto: epa)

Sara Kovač