fbpx

Španija grozi, da bo po brexitu Britancem pričela zaračunavati 60 evrov za vstop v državo!

Španski premier Pedro Sanchez (vir: twitter)

Izsiljevanje Velike Britanije pred brexitom je pričelo presegati vse meje. Španska socialistična vlada je vzbudila pozornost, ko je zagrozila, da bo v primeru brexita brez dogovora pričela britanskim državljanom zaračunavati vstopnino v državo v višini 60 evrov. Socialistični premier Sanchez je pred tem skušal pogajanja izrabiti za priložnost, da bi si Španija v Veliko Britanijo delila pristojnost nad Gibraltarjem.

Španska socialistična vlada je zaostrila izsiljevanje z grožnjo Veliki Britaniji, da bo v primeru njenega izstopa iz Evropske unije brez dogovora pričela za vstop britanskih državljanov zahtevati vizum, za katerega bi zaračunala 60 evrov. Evropski parlament je sicer pred tem po poročanju Daily Maila razpravljal o zakonodaji, ki bi omogočila Britancem vstop v katerokoli državo EU brez vizuma vsaj do leta 2021 tudi v primeru, če dogovor o brexitu ne bi bil dosežen. A Španija je takšen načrt ogrozila, ko je na površje privlekla območje Gibraltarja, ki ga opisuje kot kolonijo.

Gibraltar (Foto: Facebook)

Španija že dalj časa izsiljuje Britance, da bi si pridobila pristojnost nad Gibraltarjem
A v resnici se Španija nikakor ne boji, da bi Velika Britanija izstopila brez dogovora, pač pa so v ozadju tipične ozemeljske težnje. Španski premier Pedro Sanchez je že novembra zagrozil, da bo z vetom blokiral dogovor med Veliko Britanijo in EU in tako skušal izsiliti deljeno pristojnost nad območjem Gibraltarja. To ozemlje je premier, ki ga med drugim podpira skrajno levičarska populistična stranka Podemos, opisoval kot sporno. Na to se je odzval tudi vodja Gibraltarja Fabian Picardo, ki je zavrnil španske težnje in ni želel poslušati Madrida.

J. Ž.