fbpx

Socialistični eksperiment permisivnega pravosodja propadel – ameriška demokratska mesta se spreminjajo v divji zahod

Od smrti črnca Georgea Floyda, je število nasilnih zločinov v ZDA močno narastlo. (Foto: Pixabay)

Odkar se je zgodil George Floyd, se v liberalnih ameriških mestih dogajajo kaos, posilstva in strelski obračuni. Mesto Portland pa je vse od masovnih demonstracij zaradi ubitega črnca epicenter vsega tega dogajanja. Policija in tožilstvo zagovarjata permisivnost, saj svojih nalog ne opravljata, kot bi bilo treba. Vzpostavil se je liberalno-levičarski (anarhistični) model družbe, kjer nihče za nič ne odgovarja. Prav zato bodo demokrati prihajajoče jesenske volitve močno izgubili. 

Levica, tako ameriška kot slovenska, sta hitro pozabili na mesece divjanj huliganskih tolp v ZDA in na evropskem zahodu. Šteje zgolj in samo tisti vpad v Kapitol, ker služi kot prikladno orodje za obtoževanje in blatenje nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa. Po poročanju Fox News  zaskrbljujoče vesti o dramatičnem porastu kriminala prihajajo iz Portlanda v zvezni državi Oregon. Število kriminalnih dejanj se je v zadnjih treh letih skokovito povečalo, najhitreje leta 2020. Tedaj so mesto skoraj vsako noč spremljali protesti in nemiri zaradi smrti črnca Georgea Floyda.

Nasilje, ki je posledica zlorabe strelnega orožja, je v Portlandu močno v porastu, za to pa je kriv zelo majhen odstotek tamkajšnjega prebivalstva. Statistični podatki kažejo na to, da je za 144 odstotkov narastlo število umorov, in sicer od januarja leta 2019 do junija leta 2021. Še bolj zaskrbljujoč pa je porast števila strelskih obračunov brez smrtnega izida. V obdobju med januarjem 2019 in decembrom 2021 je njihovo število narastlo za 241 odstotkov. Porast nasilništva je moč zaznati vse od leta 2019 s 36 umori v primerjavi s 26 leta 2018. V mestu je 20-letno povprečje znašalo 28 umorov.

Nasilni izgredi v ZDA, ki sta jih zakuhali skrajni levičarski BLM in Antifa. (Foto: epa)

Leta 2020 se je zgodil 58-odstotni porast števila umorov v primerjavi z letom poprej. Leta 2020 je bilo tako zabeleženih 57 smrti, leto pozneje pa porast za 54 odstotkov, kar znaša 88 umorov. Število umorov je leta 2021 narastlo za 238 odstotkov v primerjavi z letom 2018. Število strelskih obračunov pa se je med leti 2019 in 2021 več kot potrojilo. V mestu pa je bilo zabeleženih 98 strelskih obračunov brez smrtnega izida (leta 2019), leta 2020 že 218 in leta 2021 celo 334. Večina osumljencev kaznivih dejanj je bilo že znanih policiji.

Rekord po podatkih FBI: Na ravni ZDA se je leta 2020 število umorov povečalo kar za 30 odstotkov!
Mesto je bilo priča vsaj stotim zaporednim protestom in nemirom od poletja 2020. Priča so bili požigu in ropanju podjetij, vzpostavljanju “avtonomnega območja“, ki se je uprlo policijskim posegom. Škoda na zveznih zgradbah je bila ocenjena na dva milijona dolarjev, lastniki podjetij pa so izgubili dohodek, obenem pa so jim izgredniki prizadejali velikansko gmotno škodo. Porast števila zločinov v Portlandu sledi vsesplošnemu nacionalnemu trendu. Na ravni ZDA je število umorov leta 2020 v primerjavi z letom 2019 narastlo za okoli 30 odstotkov, kar predstavlja največji enoletni porast števila umorov, odkar je agencija FBI pričela slediti zločinom.

Divjanje izgrednikov BLM in Antife v ZDA (Foto: Demokracija)

Razlogi tičijo v zmanjšanju financiranja policije, pandemiji koronavirusa, zaprtju družbe in zmanjšanju policijske aktivnosti. Sovražnost do pripadnikov policije je namreč narastla. Temu pravimo Fergusonov učinek: policija se rajši umakne, medtem ko število nasilnih zločinov strmo narašča. V primerjavi z nekaterimi drugimi večjimi mesti, kot so Minneapolis, Atlanta, San Francisco, Denver in Nashville, je število umorov v Portlandu najbolj narastlo, Minneapolis, kjer je bil Floyd ubit, pa je na drugem mestu (leta 2020). V letošnjem letu se je med januarjem in majem zgodilo že 39 umorov.

Domen Mezeg