Ukinitev Urada za demografijo: To je siromašenje Maribora in izumiranje slovenstva

Datum:

Janševa vlada je Urad za demografijo ustanovila, ker se je akutno zavedala, da ima Slovenija eno najnižjih rodnosti v Evropi in da je slovenska kultura nekaj, kar je vredno prenesti na naslednje generacije. Vlada Roberta Goloba očitno misli drugače, zato je urad ukinila. Na perečo problematiko sta na novinarski konferenci opozorila mariborski poslanec Dejan Kaloh in uslužbenec omenjenega urada Franci Donko. 

“Naša naloga je, da se materinstvo, očetovstvo in pripravljenost podarjati življenje ter skrb za prenašanje vrednot starejših na mlajše in s tem medgeneracijska povezanost, pa tudi skrb za spoštovanje slovenskega načina življenja tistim, ki prihajajo v Slovenijo, ohrani na določeni ravni. Potrebujemo tujo delovno silo, a prav je, da se slovenske tradicionalne enote spoštujejo,” je v zvezi z zaprtjem urada povedal Franci Donko.

Na ministrstvu so za zaprtje urada poiskali prikladen birokratski izgovor. Ukinitev urada so opravičili rekoč, da se pristojnosti urada prekrivajo s pristojnostmi ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Razlage ministra Mesca je Donko zavrnil, “saj da gre za nestrokovne in zavajajoče izjave, ki kažejo na popolno nerazumevanje tega, s kakšnim namenom je bil urad ustanovljen.” Demografske politike ne bi smeli metati v isti koš skupaj s socialno politiko in socialnimi transferji, saj je bil namen urada koordinacija različnih ukrepov in področje demografije postaviti na višjo raven, so zapisali v Politikis.

Povsem predvidena posledica
Ustanovitev urada, katerega bistvena naloga je bila skrb za družino, prenos vrednot in navsezadnje nataliteto, pa je imela še eno pomembno okoliščino. Vlada je urad, ki ga je ustanovila lansko jesen, umestila v Maribor, tradicionalno zapostavljeno slovensko regijo tako v političnem kot gospodarskem smislu. Ukinitev urada torej še dodatno siromaši štajersko prestolnico, na kar je opozoril poslanec SDS Dejan Kaloh.

“Najprej so želeli v Ljubljano preseliti nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, ko jim to ni uspelo, pa je prišel na vrsto urad za demografijo. Očitno levosredinske vlade na nek način vedno siromašijo Maribor, kar nikakor ni prav,” je na novinarski konferenci opozoril Kaloh.

Žalostna tišina Arsenovića in Golobovih poslancev
Po poslančevih besedah še posebej bode v oči dejstvo, da se ob ukinitvi ni oglasil župan Saša Arsenovič, ki je ob odprtju urada dejal, da gre za državotvorno dejanje. Župan je ostal oportuno tiho tako kot mariborski poslanci Gibanja Svoboda, ki očitno delujejo v nekem drugem interesu in ne v interesu območja, od koder izhajajo.

Saša Arsenovič (Foto: STA)

Bo Maribor ostal še brez Pošte?
Ukinitev urada za demografijo je bil eden prvih večjih ukrepov, ki ga je izvedla Golobova vlada. Zaradi izvajanja agresivne antislovenske in antimariborske politike se Kaloh boji, da se bo ta trend v prihodnje nadaljeval in da bi lahko Maribor v prihodnje ostal še brez ostalih nacionalno pomembnih organov ali podjetij, kot je Pošta Slovenije: “In to kljub izjavam aktualnega premierja, da bo Maribor v času njegove vlade postal protiutež Ljubljani,” je še dodal Kaloh.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Ste videli njihove naslove? V Levici skoraj sami buržuji

Stranka Levica se svojim volivcem predstavlja kot "ekosocialistična" stranka....

Pasti evtanazije: Ubil se bo lahko vsak, ne samo na smrt bolni!

Je izčrpanje možnosti zdravljenja pogoj za evtanazijo? Ne. Po...

Drsimo: Slovenijo v 20 letih prehitele številne nekoč zaostale države

Od desetih držav, ki so leta 2004 vstopile v...

Zaton naše civilizacije je tik pred vrati

Vsaka civilizacija v zgodovini je doživela svoj vzpon, svoje...