fbpx

Socialistu Moralesu, ki se skriva v Mehiki, zaradi obtožb o terorizmu grozi do 30 let zapora!

Kriza v Boliviji (Foto: epa)

Potem ko je osramočeni dolgoletni socialistični predsednik Bolivije Evo Morales pobegnil v Mehiko, si njegovi podporniki na vse načine prizadevajo škodovati novi začasni vladi, ki skuša odpraviti posledice socializma. Med drugim postavljajo cestne zapore, da bi prekinili dobavo hrane in goriva v mesta, k temu pa naj bi jih spodbujal sam Morales. Varnostne sile so namreč na telefonu enega od razgrajačev našle posnetek, na podlagi katerega so oblasti pri tožilstvu že vložile ovadbo proti Moralesu zaradi terorizma in upora, če bo spoznan za krivega pa mu grozi do 30 let zapora. Volitve na katerih je sicer zmagal Morales je za prevaro označila tudi Organizacija ameriških držav.

Nova bolivijska vlada bo dolgoletnega socialističnega predsednika, ki je po protestih zaradi nepravilnosti pri volitvah pobegnil v Mehiko, napovedala pregon zaradi terorizma. Minister za notranje zadeve Arturo Murillo je v petek novinarjem po vložitvi kazenske ovadbe pri tožilstvu povedal sledeče: “Prizadevamo si za najvišjo kazen zaradi upora in terorizma.” Murillo je med drugim Eva Moralesa obtožil spodbujanja svojih podpornikov k postavljanju cestnih zapor, da bi onemogočili dobavo hrane, kot dokaz pa je navedel posnetek, ki je bil zasežen enemu izmed razgrajačev ob umiku cestne zapore s strani varnostnih sil zunaj mesta Cochabamba.

Moralesu grozi do 30 let zapora
Iz posnetka naj bi bilo razvidno, da je moški, ki se je predstavil kot Morales, dajal navodila glede postavitve cestnih zapor, prav tako pa naj bi dejal, da se bo vrnil v Bolivijo, če bo kongres zavrnil njegov odstop. Cestne zapore, ki so jih postavljali Moralesovi podporniki so privedli do pomanjkanja goriva in hrane. Če bo Morales spoznan za krivega obtožb, mu grozi do 30 let zapora.

Kriza v Boliviji (Foto: epa)

Organizacija ameriških držav Moralesovo zmago na volitvah označila za prevaro
Začasna vlada pod vodstvom Jeanine Añez, ki si prizadeva odpraviti socializem deluje v skladu z zakonodajo, a za izvedbo novih volitev mora kongres potrditi nov zakon ter imenovati nove nadzornike volitev. Moralesova zmaga na volitvah je bila s strani Organizacije ameriških držav že označena za prevaro, poroča RT.

Jeanine Añez (Foto: epa)

Morales, ki se skriva v Mehiki k ukrepanju pozval Združene narode
Bolivijsko zunanje ministrstvo je sicer že protestiralo pri mehiški vladi, ki je Moralesu dala politični azil, Morales pa se je odzval, da so procesi proti njemu farsa. Morales je prav tako pozval k ukrepanju Združene narode, saj naj bi nova vlada izvajala masaker nad staroselskimi protestniki.

Rok Krajnc