fbpx

Venezuela 2.0? Morales proslavlja zmago na volitvah, opozicija in množice pa ga obtožujejo prevare!

Volitvam v Boliviji so sledili nemiri (Foto: epa)

Bolivija je še en dokaz, da demokratični socializem ne obstaja in da če socialisti morda zmagajo na volitvah, kmalu začnejo proti ljudstvu uporabljati nasilje. Dolgoletni socialistični predsednik Evo Morales namreč ni bil zadovoljen z delnimi rezultati volitev in kmalu zatem je država prenehala posodabljati delne izide. Ko se je izkazalo, da se je komaj izognil drugemu krogu, pa so se dvomi v poštenost volitev sprevrgli v bes ljudi in Morales se je nadnje kmalu spravil s solzivcem.

Po več kot 99 odstotkih preštetih glasov je v Boliviji postalo jasno, da je dolgoletni socialistični vodja Evo Morales zmagal proti opozicijskemu izzivalcu Carlosu Mesi, a vse skupaj je zasenčil dvom o poštenosti volitev, ki je sprožil proteste v več mestih po celotni državi. Da bi se vodilni kandidat na predsedniških volitvah izognil drugemu krogu, bi moral zbrati vsaj 40 odstotkov glasov in vsaj 10 odstotnih točk veliko razliko pred naslednjim najmočnejšim kandidatom, navaja RT.

Morales se je za las izognil drugemu krogu
Po nedeljskih volitvah, ko je Morales začel izgubljati prednost, je država nehala posodabljati uradne delne izide za skoraj 24 ur, kar je sprožilo ugibanja o možnih manipulacijah. Dvomi so se kmalu sprevrgli v bes, ko se je izkazalo, da je Morales za las ohranil 10 odstotnih točk veliko prednost. Ta vztraja, da ni nič spornega glede njegove zmage, povabil pa je celo mednarodne opazovalce, da bi preverili veljavnost seštevanja glasov.

Volitvam v Boliviji so sledili nemiri. (Foto: epa)

Mehiška levičarska vlada Moralesu že čestitala za zmago
Kljub dvomom je mehiška levičarska vlada že pohvalila Moralesa za njegov uspeh. “Vlada Mehike čestita Moralesu za zmago in želimo mu velik uspeh v naslednjem mandatu,” je v četrtek dejal mehiški namestnik zunanjega ministra, pristojen za Latinsko Ameriko in Karibe, Maximiliano Reyes Zuniga.

Volitvam v Boliviji so sledili nemiri. (Foto: epa)

Opozicijski kandidat Moralesa obtožuje velike prevare
Na tisoče protestnikov se je v četrtek zbralo pred voliščem v La Pazu, kjer so izražali nasprotovanje volilnemu rezultatu. Mesa je za CNN povedal: “Kar se je zgodilo v Boliviji, je velika prevara, ki nas je oropala pravice do drugega kroga!” Pred tem so ta teden protestniki razbijali izložbe trgovin, prav tako pa so zažigali volilni material na ulicah, kar je sprožilo številna nasilna soočenja s policijo, ki je uporabila celo solzivec. Morales je protestnike obtožil poskusa državnega udara. Morales, ki je na oblasti od leta 2006, bo tako po vsej verjetnosti začel s svojim četrtim mandatom.

Volitvam v Boliviji so sledili nemiri. (Foto: epa)

Rok Krajnc