fbpx

Sodelovanje ameriškega transseksualnega tekača na ženski tekmi sprožilo val ogorčenja na družbenih omrežjih

Foto: družbena omrežja

Na družbenih omrežjih je veliko komentarjev požela novica o zmagi transseksualnega tekača Ceceja Telferma na ženski tekmi. Številni Američani so upravičeno prepričani, da se osebi, ki je bila do nedavnega moški in je celo tekmovala v moškem teku, ne bi smelo dovoliti, da po novem sodeluje v ženski kategoriji.

V ZDA je v zadnjem času veliko prahu dvignilo dejstvo, da je ameriški transseksualni tekač Cece Telferm, ki je še do nedavnega tekmoval v moški kategoriji, zmagal na ženski tekmi, poroča RT. Številni Američani so namreč prepričani, da Telferm ne bi smel tekmovati v ženski kategoriji, saj gre v bistvu še vedno za moškega, zaradi česar ima pred ostalimi tekmovalkami v teku nepošteno prednost.

Telferm, sicer študent na Franklin Pierce University, je konec maja zmagal na tekmovanju ameriškega Nacionalnega atletskega združenja kolidžev (NCAA) v teku z ovirami na 400 metrov za ženske, pri čemer je s 57.53 sekundami postavil nov osebni rekord ter na cilj prišel več kot sekundo pred tekmovalkami. Po omenjenem dogodku je na družbenih omrežjih veliko uporabnikov vztrajalo, da Telfermu ne bi smelo biti dovoljeno tekmovati z ženskami.

Številni uporabniki so v svojih komentarjih zapisali, da so bili končni rezultati tekmovanja povsem predvidljivi, saj je celo povprečen moški tekač hitrejši od najboljših ženskih tekačic.

Nekateri uporabniki so priporočili, da se problem transseksualcev na športnih tekmovanjih reši na način, da se za transspolne športnike uvede nova kategorija, ki bi omogočila zdravo konkurenco.

M. D.