fbpx

Sodišče določilo: Oče mora svojo 11-letno hčerko obravnavati kot fantka

Foto: Pixabay

Starša različnih pogledov sta se spopadla na kanadskem sodišču, saj je njuna 11-letna hčerka želela postati fant. Oče želi, da deklica ohrani biološki spol, sodišče pa je določilo, da mora slediti odločitvi 11-letnice in skupaj z mamo narediti vse, da si deklica spremeni spol. 

Oče želi, da bi deklica prenehala z jemanjem hormonov ter ne bi več obiskovala psihologov in terapevtov, namenjenim osebam, ki si spreminjajo spol. A sodnika Ronalda Skolrooda to ni zanimalo. Vztrajal je, da mora imeti glavno besedo pri vsem 11-letnica.

Kljub temu da je deklica želela spremeniti spol, jo je oče še vedno klical po njenem ženskem imenu, ki ga je dobila ob rojstvu, sedaj pa jo bo moral naslavljati z moškim imenom ter zanjo uporabljati moško obliko. Nad deklico si skrbništvo sicer delita mati in oče, ki sta bila drug z drugim že dvakrat poročena in dvakrat ločena. V vsakem zakonu se jima je rodil en otrok.

Med ločitvama sta bila otroka večinoma z mamo na Novi Zelandiji. Mama trdi, da je hčerka začela kazati bolj moško vedenje že zelo zgodaj, težave pa so nastale takrat, ko je deklica močno protestirala, da ne želi imeti nedrčka. Mama je hčerki priskrbela psihološko pomoč, tam pa je deklica dejala, da želi biti fantek.

Sprememba spola je zloraba otroka
Sodišče je določilo, da lahko mati podpira spremembo spola ne glede na to, kaj pravi oče. S tem se ne strinja ameriški kolidž za pediatre, prostovoljno združenje otroških pediatrov, kjer pravijo, da je prepričevanje otrok, da je dolgoročno jemanje kemičnih substanc popolnoma normalno in spodbujanje k več operacijam za spremembo spola enako zlorabi otroka.

Kot še poudarjajo v združenju, kar devet od desetih otrok, ki imajo motnjo spolne identitete in se v določenem obodbju ne morejo identificirati s svojim biološkim spolom, na koncu vendarle ohrani  spol, kot jim je bil dan ob rojstvu.

Velika škoda za otroke, ki so jemali hormonske motilce
”Otroci, ki jemljejo hormonske motilce in se na koncu vseeno odločijo za svoj biološki spol, morajo nato pogosto jemati hormonske injekcije, da lahko sploh pridejo do pubertete,” 
še navajajo v združenju pediatrov.

Sodnik je tako določil, da bo zakonski skrbnik otroka tisti, ki bo najbolje skrbel za njene interese, s tem pa dal glavno besedo materi. Določil je tudi, da sme deklica še naprej jemati hormonske motilce, če jih želi, še poroča portal Life site news.

M. G.