Sodišče EU: Pristaniške oblasti držav članic EU ne smejo več pregledovati tihotapskih ladij

Ladja sporne nevladne organizacije Sea Watch International. Vir: EPA

Sodišče Evropske unije je odločilo, da pristaniške oblasti smejo preverjati ladje, ki na krovu prevažajo migrante, a mora biti pred tem izkazana resna nevarnost zdravja, varnosti, delovnih pogojev na krovu ali okolja. Do odločitve je prišlo po tem, ko se je nevladna organizacija Sea Watch pritožila zoper sicilijanske pristaniške organe, ki so v pristanišču zadržali izkrcanje migrantov, ki so jih ladje pobrale v Sredozemlju. NVO Sea-Watch so italijanske oblasti v preteklosti že večkrat obtožile tihotapstva ljudi.  

Plovili Sea-Watch 3 in Sea-Watch 4 sta leta 2020 pristali v pristanišču v Palermu in Porto Empedocle, kjer sta skušali izkrcati migrante, nakar jima je pristaniška kapitanija preprečila, kasneje pa obe ladji še pridržala. Pristaniški upravi sta kot razlog navedli, plovili nista imeli potrebnih dovoljenj za izvajanje iskanja in reševanja, hkrati pa je število ljudi močno presegalo dovoljeno kapaciteto ladij. Nevladna organizacija je nato potezo pristaniških uprav izpodbijala na sicilijanskih sodiščih, ki pa je zadevo poslalo naprej na Sodišče Evropske unije, ki je odločilo, da se pregledi brez dokazov ne smejo izvajati, odgovornost za presojo upravičenosti pregledov pa so naložili nazaj sicilijanskemu sodišču.

Nemška humanitarna organizacija Sea-Watch je odločitev sodišča proslavljajo. Zapisali so, da gre za “jasno zmago za reševanje na morju, ki nevladnim organizacijam zagotavlja pravno varstvo pred arbitrarnimi pregledi oblasti.” Sodišče pa je za dobro mero še dodalo, da pravo morja nalaga “temeljno dolžnost nuditi pomoč osebam v nevarnosti ali stiski na morju” število ljudi, ki presegajo maksimalne dovoljene kapacitete plovila pa v teh primerih niso zadosten razlog za pristaniški pregled ali zadržanje plovila. Sodišče nato zaključuje, da lahko pristaniške oblasti pregledajo ladje (za ugotovitev pomanjkljivosti ali kršitev regulacij) šele po tem, ko so se migranti izkrcali iz ladje.

Vir: EPA

Nevladni tihotapci ljudi
Nevladna organizacija Sea-Watch je bila v preteklosti že večkrat obtožena, da v resnici ne izvaja reševanja migrantov iz Sredozemlja, temveč da gre pri t. i. reševalnih akcijah za dogovorjeno poslovno shemo, v kateri omenjeni NVO sodeluje z afriškimi tihotapci, ki migrantom nevarno pot čez Sredozemlje bogato zaračunajo, jih pripeljejo na predhodno dogovorjeno točko na morju, kjer jih poberejo organizacije kot je Sea-Watch, odpeljejo v Evropo, med seboj pa si nato razdelijo dobiček. Poleg prostovoljnih donacij, naj bi šlo za pomemben vir prihodkov, kar pa ti NVO-ji zanikajo. Italijanske oblasti so omenjene organizacije začele preiskovati po tem, ko je dogajanje na morju delovalo izredno usklajeno in po tem, ko so pridobili pričevanja samih migrantov, ki so izpovedali, da so strani tihotapcev dobili natančna navodila, kako dolgo in kam morajo pluti, da bodo srečali reševalne ladje, poroča Reuters.

Združeni narodi beležijo, da je samo v lanskem letu na italijanskih mejah pristalo preko 53 tisoč ljudi, kar predstavlja 83-odstotno povečanje v primerjavi z lanskim letom, povečani pritisk na mejah pa beleži tudi slovenska Policija.

Andrej Žitnik