fbpx

Sodišče oprostilo Finko, ki je citirala Sveto pismo in opozarjala, da je homoseksualnost greh

Nekdanja finska notranja ministrica Päivi Maria Räsänen (foto: EPA)

Nekdanja finska notranja ministrica Päivi Maria Räsänen je bila zaradi citiranja Biblije in trditev, da je zakon zveza med možem in ženo, obtožena podpihovanja “homofobije”. Sodišče v Helsinkih je vse obtožbe zavrglo, zagovorniki principa svobode govora pa to razumejo kot zmago.

Sodišče v Helsinkih je 30. marca 2022 enoglasno odločilo, da “ni dolžnost okrožnega sodišča interpretirati bibličnih izrazov”, in posledično zavrglo vse obtožbe proti nekdanji finski notranji ministrici Päivi Mario Räsänen in luteranskemu škofu Juhanu Pohjoliju. V 29-stranski obrazložitvi sodbe je sodišče po poročanju Remix News izpostavilo, da “mora obstajati močnejši družbeni razlog za vmešavanje v in omejevanje svobode izražanja”.

“Zelo sem hvaležna, da je sodišče prepoznalo grožnjo svobodi govora in razsodilo v naš prid. Čutim, kot da bi se mi kamen odvalil od srca. Čeprav sem hvaležna za priložnost, da branim svobodo govora, upam, da bo ta razsodba pomagala drugim, da se izognejo enakemu,” je po razglasitvi odločitve sodišča povedala Räsänenova.

Homoseksualnost je greh

 Räsänenova se je znašla na zatožni klopi, ker je citirala odlomek iz Svetega pisma, natančneje Rimljanom 1:24-27 kjer piše: “Zato jih je Bog prepustil poželenjem njihovih src, v nečistost, tako da so sami skrunili svoja telesa. Božjo resnico so zamenjali z lažjo. Častili in oboževali so stvarstvo namesto Stvarnika, ki je slavljen na veke, amen. Zaradi tega jih je Bog prepustil sramotnim strastem. Njihove ženske so namreč zamenjale naravno občevanje s protinaravnim,  podobno so tudi moški opustili naravno občevanje z žensko in se v svojem poželenju vneli drug do drugega. Moški so počenjali nespodobnosti z moškimi in tako sami na sebi prejemali povračilo, ustrezno svoji zablodi.”

Gre za pismo svetega Pavla apostola Rimljanom, v katerem Pavel kristjane v Rimu med drugim svari tudi pred Božjo jezo, ki se “razodeva iz nebes nad vsakršno brezbožnostjo in krivičnostjo ljudi, ki s svojo krivičnostjo dušijo resnico.” Naprej svari Pavel v Rim I:21-23: “Čeprav so namreč Boga spoznali, ga niso kot Boga slavili ali se mu zahvaljevali, marveč so postali v svojih mislih prazni in nespametno srce jim je otemnelo. Domišljali so si, da so modri, pa so ponoreli in veličastvo neminljivega Boga zamenjali z upodobitvami minljivega človeka in ptic, četveronožcev in plazilcev.”

Gre za napad države na temeljne človekove pravice

Celotna zgodba se je začela, ko je Räsänenova, ki je mati petih otrok, v odziv, da finska luteranska cerkev podpira LGBT ideologijo in parado ponosa v Helsinkih, javno kritizirala cerkev. Obtožili so jo, da žali LGBT manjšino, njena knjiga, v kateri zagovarja krščansko razumevanje družine, pa je postala predmet zlobnih kritik. Tretja obtožba je temeljila na njenem citiranju Svetega pisma na finski televiziji ter objavo na Facebooku iz leta 2019, v katerem je opozorila na relevantne odlomke iz Biblije, ki obsojajo homoseksualnost kot greh.

Sodišče je v svoji obrazložitvi zapisalo, da je Räsänenova skušala “braniti koncept družine in zakona med moškim in žensko” ter Finski odredila kritje vseh sodnih stroškov obrambe, kar je naneslo na več kot 60 tisoč evrov. Finski generalni tožilec je pred tem vztrajal, da “kdorkoli kritizira obnašanje homoseksualcev namerno izziva sovraštvo proti homoseksualnim osebam”. Mednarodni luteranski koncil je medtem pregon Räsänenove in Pohjola označil za škandalozen in opozoril, da so si v prepričanju, da je homoseksualnost greh enotni v veliki večini krščanskih narodov vključno s katoliki in pravoslavci. Ob tem so opozorili na morebitne sankcije proti Finski če bi prišlo do obsodbe Räsänenove in Pohjola saj bi to pomenilo zlorabo temeljnih človekovih pravic.

Ivan Šokić