fbpx

Šofer avtobusa Švedinji v Malmöju ni pustil na avtobus, ker naj bi bila pomanjkljivo oblečena: Bi morala nositi burko ali zadostuje že hidžab?

Amanda Hansson (vir: facebook)

19-letna Švedinja je doživela šok, ko je šofer avtobusa v Malmöju ni spustil na avtobus, ker naj bi bila pomanjkljivo oblečena. Po tem dogodku je bil šofer suspendiran. Najstnica je na sebi imela zgolj kratke hlače in top.

19-letna Amanda Hansson je bila presenečena, ko jo je ob vstopu v avtobus ustavil šofer in jo opozoril, da ne more tako oblečena na avtobus. “Ne moreš biti tako oblečena na naših avtobusih, to so naša pravila, kažeš preveč kože,” jo je po pisanju spletnega portala Voice of Europe opozoril šofer.

Hanssonova ni vedela, kaj naj odvrne na to. Na fotografiji, ki jo je priložila svoji pritožbi prevozniku, je oblečena v top z globokim dekoltejem, ki je razkrival tako ramena kot popek, ter kratke hlače z visokim pasom.

Hanssonova vztraja, da ni bila provokativno oblečena
“To ni provokativna obleka, poleg tega pa je bilo zunaj ekstremno vroče, 27 stopinj,” je zapisala Hanssonova, ki je povedala, da se je šofer izgovarjal na politiko podjetja in ji povedal, da ne more na avtobus, dokler se ne obleče.

Jag är otroligr arg, och vill bara beklaga mig.Idag så gick jag på buss 3 på södervärn (11.05 EXK 069) i Malmö. En…

Gepostet von Amanda Hansson am Freitag, 26. Juli 2019

“Tako sem bila besna. Odkorakala sem z avtobusa, čeprav sem želela ostati iz protesta, tako jezna sem bila, da sem hotela samo kričati in jokati,” je zapisala Hanssonova, ki se nikoli v življenju ni počutila tako osramočeno.

Podjetje nima vzpostavljenih pravil oblačenja za potnike
Podjetje Skånetrafiken se je na njeno pritožbo odzvalo in šoferja suspendiralo. V podjetju so povedali, da nimajo nikakršnih vzpostavljenih pravil oblačenja ter da obžalujejo šoferjevo ravnanje z najstnico.

Amanda Hansson in njena pomanjkljiva oprava, zaradi katere jo je okrcal šofer avtobusa. (Vir: Facebook)

Zgodba pa je tudi požela zanimanje spletnih uporabnikov, ki so brili norce iz islamističnih pravil oblačenja na Švedskem. Vprašanje na mestu je, ali bi zadostoval hidžab ali pa bi bila potrebna burka?

Ivan Šokić