Boris Johnson: Novi britanski premier je veliko več kot samo slaba frizura in smešen obraz, kakor ga slikajo levičarski mediji

Novoimenovani britanski premier Boris Johnson (foto: STA)

Alexander Boris de Pfeffel Johnson, britanski javnosti bolj znan zgolj kot Boris Johnson, je nedavno postal novi vodja britanskih konservativcev z namenom, da uresniči voljo volivcev, ki so leta 2016 izglasovali brexit, a ga je administracija Therese May vse od takrat odlagala in skušala zatreti voljo ljudstva. Zaradi podpore brexitu je Johnson pogosto tarča poskusov medijskega umora, levičarski mediji pa ob manku argumentov radi sežejo po kritikah njegove frizure ali podrobnostih iz njegovega zasebnega življenja. Dejstvo je, da je Johnson kot oseba daleč od vzornega človeka, a je edini, ki se zaveda vpliva EU in ki je svaril pred bruseljskimi lovkami še v času svoje dopisniške kariere v Bruslju pred več kot 30 leti, zaradi česar je bil eden od najbolj osovraženih novinarjev v srcu EU. Vsaka država si zasluži voditelja, ki bo pripravljen njene lastne interese postaviti na prvo mesto. Da je ta človek v Združenem kraljestvu Boris Johnson, več pove o skupku britanskih politikov kot pa o samem Johnsonu, čigar želja je, da bi se vpisal v zgodovino kot človek, ki je Združenemu kraljestvu vrnil samostojnost.

Novi vodja britanskih konservativcev Boris Johnson je barvita figura celo na precej razigranem političnem parketu zadnjih let. Rojen v ZDA britanskim staršem je bil deležen najboljše možne izobrazbe na elitnih zasebnih šolah v ZDA in Veliki Britaniji. Kljub temu pa je postal priljubljen med običajnimi Britanci.

Velik ljubitelj zgodovine je na Oxfordu študiral klasično filozofijo in literaturo, o Johnsonovi veliki ljubezni do zgodovine pa priča tudi biografija britanskega premierja Winstona Churchilla, ki je do danes ena od najbolj prodajanih v Združenem kraljestvu – kljub dejstvu, da je na trgu več kot 1.100 drugih Churchillovih biografij.

Johnson se je od nekdaj hotel zapisati v zgodovino, se postaviti ob bok velikanom zgodovine. Kakor je Churchill to storil v II. svetovni vojni, tako si želi Johnson rešiti Veliko Britanijo pred EU. Nekaterim se bo to zdelo smešno, nekateri se bodo s tem strinjali, a vsakem primeru je to ena od redkih pozicij, pri kateri je Johnson ostal konsistenten v zadnjih treh desetletjih. Britanija mora biti neodvisna in EU je tista, ki ji to preprečuje. Na to je opozarjal tudi med kampanjo za referendum o izstopu iz EU.

Del elite, a vseeno človek navadnih ljudi
Čeprav je bil del elite od samega rojstva, se Johnson za razliko od premnogih svojih kolegov zaveda, da je važno ljudstvo. Vedno je bil pripravljen hoditi svojo lastno pot, namesto da bi se udinjal željam stranke ali uradne linije. Njegovi kritiki mu pogosto očitajo, da ni dovolj politično korekten. A njegova klasična izobrazba je tista, ki mu je omogočila, da lahko dogodke iz sedanjosti poveže z dogodki v preteklosti. In če mu očitajo pomanjkanje politične korektnosti ali celo različnih -fobnosti, je to predvsem zato, ker zgodovina ne laže in resnica boli.

Profesionalno novinarstvo, počivaj u miru! Slovenski mainstream mediji tekmovali, kdo bo bolj popljuval novega britanskega premiera Borisa Johnsona; “Klovn, ekscentrik, kdo misliš, da si?”

Svojo kariero je začel kot novinar pri britanskem dnevniku The Times, a so ga nagnali zaradi falsificiranja ene od izjav enega od zgodovinarjev. Napaka, ki je ni ponovil. Novinarsko kariero je nato zgradil pri konservativnem časopisu Daily Telegraph in kasneje pri reviji Spectator. Njegove kolumne so bile priljubljene in brane. V času njegovega urednikovanja pri Spectatorju je revija prvič poslovala z dobičkom.

Med letoma 1989 in 1994, ko je bil Telegraphov dopisnik v Bruslju, se je Johnson uveljavil kot eden od peščice evroskeptičnih novinarjev, ki je pogosto opozarjal na poseg EU v suverenost držav članic. Zaradi tega je bil priljubljen tudi pri prvi britanski premierki Margaret Thatcher, a je toliko bolj motil njenega naslednika Johna Majorja, ki je moral pogosto odgovarjati na očitke o vpletanju EU v notranje odločitve držav članic.

Priljubljen tudi kot župan
Med njegove uspehe v času dveh županskih mandatov na čelu Londona lahko zagotovo štejemo upad stopnje kriminala, kot tudi uspešno organizacijo olimpijskih iger leta 2010. Ko pa se je leta 2016 poslovil od županovanja in se vrnil v poslanske klopi, je kar 52 odstotkov vprašanih Londončanov ocenilo, da je bil Johnson dober župan. Že pred samim županovanjem pa je bil med ljudmi priljubljen, saj je vedno ustvarjal vtis, da je eden od njih.

Boris Johnson napoveduje ostro protimigrantsko politiko po avstralskem vzoru

Ne uide niti primerjava z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom. Johnson namreč ravno tako rad živi razkošno, a je za to pripravljen tudi delati. Leta 2008 je tako med župansko kampanjo potarnal, da ne ve, kako si bo lahko privoščil razkošno življenje, na katero se je navadil, s tako borno župansko plačo, ki znaša “pičlih” 152 tisoč evrov. Kmalu je našel rešitev in letno s kolumnami pri Daily Telegraphu zaslužil dodatnih 273 tisoč evrov.

Podobno kot Churchill Johnson verjame, da pot Združenega kraljestva ne leži v tesnejšem povezovanju s preostankom Evrope, temveč v krepitvi transatlantskih vezi z ZDA. Ta posebna anglosaška naveza je tista, ki bi jo bilo po mnenju Johnsona potrebno krepiti.

Želi se vpisati v zgodovino
Johnson je daleč od človeka brez greha. Lahko bi celo rekli, da je politični oportunist, a kar mu ne gre zameriti, je dejstvo, da je politični maček, ki resda vedno pristane na noge, a se iz svojih napak tudi uči in jih načeloma ne ponavlja. Boris Johnson je človek. Človek s celo vrsto karakternih slabosti. A na koncu dneva je to edini človek, ki lahko v dani situaciji izpolni voljo britanskega ljudstva in Združeno kraljestvo popelje na boljšo pot. Kot je nekoč dejal, je glas za konservativce glas za napredek. “Če boste glasovali za torijce, boste imeli večjo verjetnost, da boste zaslužili za BMW-ja, vaša žena pa bo dobila večje oprsje,” je plastično prikazal ekonomsko politiko.

Johnson razume, kaj ljudje hočejo. Ljudje pa želijo brexit in Johnson se kot odličen poznavalec zgodovine zaveda, da se bo britanska zgodovina z nasmehom spominjala premierja, ki bo Združeno kraljestvo ponovno ločil od Evropske celine.

Ivan Šokić

 • janko

  In zakaj hoče Britanija iz EU kotla?
  Ker EU kotel kuhajo levičarji, spodbujeni s Soroševimi milijardami za dokončanje Kalegri plana.
  To bo evropska katastrofa. Najbolj protinaravna zamisel (kot je tudi popolnoma vse karkoli počnejo levičarji) je mešanje ras. Samo par procentov, ne več. Vsaka živalska vrsta hrepeni po svoji skupnosti in prostoru.

  • Miro Jereb

   Kuhajo tudi LGBTjevci….

 • xtc

  Trdi Berexit brez odškodnine je največja nočna mora Brusljekratov in socialistov in anarho liberalov.Z odhodom UKse uopirajo podobna vrata za države EU,ki ne bodo želele več Bruseljsko levo ansrholiberalnega multi kulti fašizma in bodo odšle to pa je konevc Brusljekracije in sanj anarholiberalnih socialistov o multi kulti Reichu po vzoru Adolfa-v bistvu je z Brexitom nek del zgodovine in priočakovanj EU definitivn tarajno mino in spremembe bodo morale biti pa Van der Leyenova gor ali dol ali pa bo EU le še F in D kako pa se je to končaloi vedno pa vemo.
  Z odhodom UK je bolj ali manj jasno ,da utegnejo iz EU zaradi pritiskov iztopiti Višegrajci in Italijani,Avstrijci pa so parkrat že poizkušali izvesti referndum o tem a so ga levi vedno ustavili.
  Dejstvo je ,da najbolj tulujo na obeh straneh levilčarji in anarholiberali,ki so mislili ,da boodo Britance lahko neomejeno izsiljevali sedaj so se znašli v lastni pasti Brexita.
  Seveda bo Britom nekaj časa slabše a si bodo opomogi in bodo neodvisni.
  Da gre pri Brexitu za paniko v Bruslju in levičarjih in anarholiberalih kaže blatenje Johnsona in hujskanje socialistične Škotske in IRE s strani Evtokratov.
  Je pa definitivno po TRDEM BREXITU nič več nebo kot je bilo in spremembe bodo prišle,pa naj se jih socialisti anarholiberali in brusljekrati tako otepajo nihovih mokrih sanj ZDE NEBO kar jim je povedal že Orban in Poljak,ki si je za vsak slučaj naredil tudi veliko vojaško oporišče ZDA.

 • Alberto

  Kaj pa ce imamo “poln kufr” teh idealov z bmw in bujnim zenskim oprsjem? Naj se vedno volim (pozor!) “konzervativce, ki prinasajo napredek”?
  Hvala bogu, da se cas materializma izteka. Hvala.

  • pajot

   Kaj pa blebetaš Alberto? napredek vendar prinašate vi,komunisti. malo si pomešal pojme. Pa nič zato,Na UDV te tega niso naučili.

   • AlternativaZaSlovenijo

    Johnson ne prinaša napradka, Pajac prinaša razdor Ta, ki sebe smatra za kozervativca je na isti valovni dolžini Soroca in levičarjev. Eni in drugi spodkovajo Evropo in napredek

  • Miro Jereb

   Izteka ? Nikoli…Proti naravi človeka NE GRE.

   • Alberto

    Tisocletja nazaj se je miro tistega casa pritozeval nad opustitvijo kanibalizma, saj je to del narave cloveka.

 • AlternativaZaSlovenijo

  Ma dajte no! Je… se Jonsonu za Slovenijo in tukajšnje njegove simpatizerje. Tisti ki koplje grob Evropi koplje grob Sloveniji. Škotska ni navdušena nad Johnsonom, Irska tudi ne. Velikonočni sporazum, ki je največji problme brexitovcev je prinsel mir in napredek v S.Irsko. In bimbo Jonson ga hoče spodkopat Sicer pa kaj vam je slabega v Evropi??? razen migrantov. Če ne bi bila Slovenija v Evropi bi nas komunizem povozil. Že tako smo duhovni pohabljenci, brez Evrope bi bili še hujši,
  Pozabli ste pa povedat da so ga na Daily Telegraphu brcnili na cesto, ker je navajal neresnične vire ko je šelemastil kot novinar po EU-ju
  Ko objavljate eno plat zgodbe objavite še drugo, če že pravite, da ste v službi Resnice!

  • Clemen J.

   Nas je komunizem povozil oz njegova malo blagnejsa opcija socializem. Zto pa nas vsi prehitevajo po levi. Predpostavljam da si ti navijal za podpornika islamskih skrajnežev in muslimanov Corbyna.

   • AlternativaZaSlovenijo

    Idiot! Naj ti vseeno namignem in pomagam pri tvojem ubogem razmišljanju: Nisem navijal za musliče

    • Clemen J.

     Ja za koga hudica pa si saj so v parlamentu zbirali samo med novim voditejem Tory stranke johnsonom in corbynom. Očitno sploh ne veš za kaj se je slo. Idiot kot idiot.

     • AlternativaZaSlovenijo

      J…be se mi za torijce ali pa za corbynovce. Razumeš? Zaradi njih ne bu tu ustavljen naval hord in tudi ķučanizma ne no konec. A je tu kaj drugače če v USA sedi Trump in če je Jonson PM VB? Ne ni. Torej pirova tolažba in sanjarjenje tukajšne desnice kako bi bilo če bi bilo.

 • RATATA

  Britanija, pa otok, pa Anglija…. pa Brexit … ločitev …
  Kaj pa tole???
  http://thecommonwealth.org/about-us

  The Commonwealth is a voluntary association of 53 independent and equal sovereign states.

  The Commonwealth is home to 2.4 billion people and includes both advanced economies and developing countries. Thirty-one of our members are small states, many of which are island nations.

  Our shared values and principles are inscribed in the Commonwealth Charter

  • AlternativaZaSlovenijo

   Če me spomin ne vara (in me ne vara) so se priključili EU-ju takrat, ko jim je skakala kuzla v rit.
   Kje je bil takrat njihov opevani Commnowealth da so šli raje v EU? In kaj Commonwealth pomaga Sloveniji, sam vprašam?

   • RATATA

    Da bi kdorkoli ali karkoli pomagal Sloveniji je nazamisljivo, ko si pa še sami ovire postavljamo.
    Bi spomnil na ww1 v obdobje, ki je bila Britanija na kolenih in so nemške podmornice potopile njihovo ladjevje…. s kom so se menili Angležarji, da so usa vstopile v vojno in kaj so.morali obljubiti judenžidom v zameno, če v vojni skupsj z usa zmagajo(???) Ja Palestino so jim morali prepisat….!!! ( glej tisto Deklaracijo…))

    • AlternativaZaSlovenijo

     Saj zato pa ne razumem zakaj nekateri opevajo VB in njihovega PM-ja in mu brezglavo sledijo. Razumem. on kao ne mara migrantov, mi tudi ne,ampak to je vse kar imamo skupnega. Da ne pogrevam II sv. vojno ko so po vojni vrnili 1000 civilistov v zakol komunistom v Jugi.
     Dost jih mam, naj spokajo v svoj Commonwealth.

     • RATATA

      Je pa GB z 11 miljardami netto plačnica v EU. TO BO ZDAJ NADOMESTILA URSULA S PRERAZPOREDITVIJO IN Z DODATNIMI DAVKI IN POSOJILI, KI BODO MORALI BITI ZAVAROVANI.
      ODVISNI BOMO NA KOLENIH.
      Ustanovili bodo tudi nove banke ki bodo ponujale judežev gnar da bomo od njih popolnoma odvisni in v njhovi lasti, skupna vojska bo pa vsilila junajtid stejts of EU in to na silo.

     • AlternativaZaSlovenijo

      Tako ti bom povedal. Vprašanje koliko je tega res, ker je marsikaj napihnjeno. Napihujejo pa skrajneži na obeh straneh zardi svojih ozkih intersov. Še vedno pa sem raje UEU, kot pa v kurč…..vem kučanizmu.

   • Miro Jereb

    Pomagaj si sam in Bog ti bo pomagal…Jasno ?

 • AlternativaZaSlovenijo

  Aja pa še tole: Pajaca Jonson in Trump bosta ustavila horde migrantov v Evropo sesula Merklovo in Macrona in nam Evropejcem zagotovila blagostanje. My ass!

  • Clemen J.

   Vsekakor prej kot pa nasprotna opcija, killary in corbyn.

   • AlternativaZaSlovenijo

    Kdaj ? Ob svetemu nikoletu