fbpx

Sojenje Perkoviću in Mustaću: Obramba zanikala odgovornost za umor Đurekovića

Umorjeni Stjepan Đureković leta 1983.

V nadaljevanju sojenja Josipu Perkoviću in Zdravku Mustaću za umor Stjepana Đurekovića je imela glavno besedo obramba obtoženih. Zagovor se je vrtel okoli ključa tiskarniške garaže v kateri je bil ubit Đureković.

Zgodba o duplikatu ključa se je začela v hrvaškem časopisu Duga, vendar njegove izjave v postopku niso bile dokazane, saj jih je kasneje ovrgel avtor sam z izgovorom, da je želel kompromitirati Perkovića. Njegova zagovornica Franziska Zur je v obrambi dejala, da je udbin agent Prates predal ključ službi državne varnosti še pred prihodom Đurekovića v Nemčijo, zato je njegova zgodba izmišljena in pod vplivom tajnih policijskih zasliševanj.

Prav tako odvetnica pravi, da je pričanje treh prič osnovano na knjigi Marka Lopušine ‘Ubij svojega bližnjega,’ poroča HRT

Obramba vse navedbe prič označila za špekulacije
Zatem je na večih primerih poskušala dokazati, da garaža v kateri je bil ubit Đureković, ni bila v planu službe državne varnosti, prav tako pa umorjeni v času umora ni tiskal v garaži v Wolfratshausenu. Atentat v hiši žrtve je po njenem veliko tveganje, sam nakup ključa za službo državne varnosti pa ne pove ničesar o naročilu umora. Podobno meni za telefonski pogovor med Pratesom in Đurekovićem, ki ga je označila za špekulacijo.

Odvetnica Zurova je sodišču predložila pričanje šefa srbske udbe Dušana Stupara, ki je povedal, da bi moral Željko Raznativić Arkan Đurekovića ugrabiti, saj je bila zanj načrtovana ugrabitev in ne umor.

Je Arkan ubil Đurekovića brez vednosti udbe?
Zaključno besedo je imel tudi zagovornik obtoženega Mustaća Martin Scharr, ki je pojasnil, da ni dokazov o naročilu umora v hrvaških ali nemških arhivih. “Ne vemo kdo je ubil Đurekovića pred mnogo časa. Tožilstvo je zločin opisalo nerealno,” meni njegov odvetnik, kateremu se zdi neverjetno, da bi morilec počakal žrtev sam v garaži in tvegal, da ga odkrijejo.

Ta je še dejal, da Mustać ni bil nikoli informiran o kakršnemkoli ključu od garaže in da je umor nesrečna posledica ponesrečene ugrabitve s strani udbovskega agenta Arkana in kriminalcev iz Beograda.

Sojenje se bliža koncu
Scharr je v zaključku dejal, da Mustać ni odgovoren za smrt Đurekovića in da v postopku ni dokazov za njegovo obsodbo, zato je zahteval oprostilno sodbo in povrnitev vseh stroškov. Zaključna obravnava bo 1. avgusta z zaključno besedo odvetnika Nobila.

M. P.