Sojenje ruskemu vojaku: Štirikrat je nedolžnega upokojenca ustrelil v glavo

Foto: epa

Poveljnik ruskega tanka je na prvem sojenju za vojne zločine v Ukrajini priznal krivdo za umor 62-letnega Oleksandra Šelipova. Na sojenju je bila tudi ukrajinska vdova, ki je za tuje medije dejala, da sovraštva do morilca ne čuti, da pa mora dobiti, kar si zasluži.

Ruski vojak, ki je priznal krivdo za streljanje neoboroženega ukrajinskega civilista, Vadim Šišimarin je obtožen streljanja na 62-letnega Ukrajinca, po priznanju krivde pa sledi dosmrtna kazen. Ukrajinska vdova je za Daily Mail povedala, da je bil njen mož “miroljuben upokojenec”, ki ni predstavljal nobene grožnje ruskim vojakom, toda kljub vsemu ga je Šišimarin štirikrat ustrelil v glavo.

Umorjeni upokojenec je služil v ruski vojski kot telesni stražar KGB nekdanjega sovjetskega voditelja Leonida Brežnjeva. V krutem preobratu usode pa je bil 40 let kasneje sam umorjen v Putinovi invaziji, ki je prav tako nekdanji KGB-jevec. To je prvo sojenje, ki ga je Ukrajina obravnavala kot “vojni zločin”, ruski poveljnik pa je krivdo brez zadržkov priznal.

Skliceval se je na izpolnjevanje ukazov
V nabito polni sodni dvorani v Kijevu so prisotni slišali zgodbo o miroljubnem upokojencu, ki je med vračanjem domov doživel nasilno dejanje. 28. februarja so ga namreč hladnokrvno ustrelili nedaleč stran od doma v severovzhodni vasi Čupahivka. Šišimarin je naboje izstrelil iz jurišne puške AK-47 iz odprtega okna ukradenega avtomobila, ko je njegova enota bežala pred ukrajinskimi silami, ki so razstrelile njihov tank. Poveljnik je na sodišču povedal, da je sledil ukazom in da je upokojenca ustrelil po ukazu nadrejenega častnika, poroča Daily Mail. Tako kot so po ukazih morili nacisti in stalinisti.

Foto: epa

61-letna vdova  je od svojega doma na podeželju Ukrajine, le 50 milj od ruske meje, potovala pet ur z avtomobilom v Kijev, da bi se včeraj na sodišču soočila z moževim morilcem. Po poročanju tujih medijev je želela pogledati morilcu v oči in obžaluje, da vojak ni ravnal drugače in ni streljal v zrak ali v tla. Šišimarin je obtožen umora in dveh obtožb ropa. Predal se je ukrajinskim organom pregona in od takrat je vojni ujetnik, je povedal ukrajinski tožilec Andrij Siniuk.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je v sredo zavrnil postopek in novinarjem povedal, da so obtožbe, ki jih je Ukrajina izrekla ruskim vojakom, “preprosto ponarejene ali inscenirane”.

Sara Kovač