Zelenski: Rusija zadržuje na desettisoče ukrajinskih ujetnikov v taboriščih

Datum:

Predaja metalurškega kompleksa Azovstal v Mariupolju Rusiji je bila posledica taktičnega dogovora Ukrajine z Rusijo. Kijev želi rešiti branitelje slovitega tovarniškega kompleksa, Kremelj pa bo lahko razglasil polno oblast nad mestom. 

Ukrajinski borci naj bi se predali, potem ko je Kijev izpogajal pogoje za njihovo evakuacijo. V luči nezadovoljstva dela ruskih elit in prebivalstva bi Kremelj sicer utegnil zavrniti njihovo zamenjavo za ruske vojne ujetnike. Razglasitev popolne oblasti nad mestom je ključna tudi za utišanje kritik na ruskih družbenih omrežjih po zadnjih porazih Rusije na fronti, poroča Polska Agencja Prasowa.

Vseeno se zastavlja resno vprašanje, ali bi ruski strani z ozirom na razburjenje proruskih uporabnikov družbenih omrežij glede pogojev predaje Azovstala  kapitulacijo tovarniškega kompleksa uspelo prikazati kot resnični uspeh. Domoljubne ukrajinske borce ruska stran dojema kot “teroriste” in “naciste”.

Evakuacija ukrajinskih borcev iz Azovstala, ki so jo izvedli ruski vojaki 17. maja 2022. (Foto: epa)

Ukrajinski vojaki, ki so položili orožje, so bili evakuirani na območje pod nadzorom ruskih sil. Skupno gre za 260 oseb, od tega jih je 53 težje ranjenih. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je prek videopovezave na filmskem festivalu v Cannesu dejal, da se na desettisoče Ukrajincev zadržuje v taboriščih na območju Ruske federacije, zgrajenih po vzoru nacističnih. Rusi so sicer s silo odpeljali več kot pol milijona Ukrajincev.

Pretresljiva odkritja novih množičnih grobišč mučenih in umorjenih civilistov
Kot je še dejal, nihče ne ve, koliko jih bo na teh krajih smrti preživelo, je pa povsem jasno, kdo je za to kriv. In ne mine teden, da ne bi na ukrajinskem ozemlju, ki so ga zajele ruske enote in so morda še naprej pod rusko okupacijo, odkrili množičnih grobišč ubitih in mučenih oseb. Kot je še dejal, je med invazijo umrlo 229 otrok. Filmske ustvarjalce je pozval, naj do vojne ne bodo ravnodušni.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Prisila v času svobode

V času vladavine "svobode" tako rekoč ne mine teden,...

[Video] V libijski oddaji navdušeni nad tem kako Palestinci rojevajo otroke, da bi jih lahko žrtvovali

V Evropi smo priča demografskemu vojskovanju in zavojevanju, saj...

Elita nam sporoča: Znižali vam bomo standard!

"V prihodnosti bomo morali začeti živeti drugače, imeti manj,"...