fbpx

Šok za francosko policijo: Vse več njenih pripadnikov ima skrajna islamska prepričanja

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Francoske oblasti so dvignile stanje pripravljenosti, saj so tamkajšnji mediji v zadnjih dneh večkrat poročali, da se poskušajo radikalni muslimanski verniki infiltrirati v policijske sile. Po nekaterih podatkih naj bi se doslej že vsaj 16 francoskih policistov pridružilo teroristični skupini Islamska država, poroča časnik The Times. Francoska avtorja Eric Pelletier in Cristophe Dubois pa v svoji knjigi „Kam so šli naši špiclji?“ razkrivata, da se je približno 12 francoskih vojakov priključilo džihadističnemu gibanju v Iraku in Siriji.

Kot poročajo francoski mediji, se Generalna inšpekcija nacionalne policije, notranji preiskovalni policijski oddelek, sooča s porastom radikalnega islama v svojih enotah. Francoski policisti se morajo, ko zaprisežejo svoji novi službi, strogo držati posvetnih vrednot. Ravno ob kršenju takšnih vrednot se največkrat pokažejo ekstremistični pogledi nekaterih policistov in policistk, ki so zvesti muslimanski veri.

The Times piše, da je bila neka ženska policistka v Franciji odpuščena zato, ker ni želela sodelovati v minuti molka za umorjene novinarje satiričnega magazina Charlie Hebdo. Ko jo je nadrejeni v elektronskem sporočilu zasliševal, zakaj tega ni storila,  je policistka odgovorila, “da bo islam tista vera, ki bo dominirala svetu“.

Ni pa vse tako črno; v Franciji so v preteklem letu zabeležili visok porast kandidatov, ki se želijo pridružiti policiji ali vojski. Številni mladi Francozi pravijo, da se želijo pridružiti obrambnim silam, da bi ubranili svojo državo pred skrajnimi muslimani. Razlog tiči zlasti v terorističnem napadu na Pariz novembra leta 2015, sprejemne izpite francoske nacionalne policije pa je v letu 2016 pisalo približno 42 odstotkov kandidatov več kot leto poprej.

Vsak, ki želi postati policist v Franciji, mora biti star med 18 in 35 let, ne sme imeti kriminalne preteklosti in mora biti francoski državljan.

T.  F.