fbpx

Šokantno: Radio v Veliki Britaniji kar 25 ur predvajal pridige s pozivi k sveti vojni

Foto: iStock

Saj ni res, pa je. Muslimanska radijska postaja s sedežem v Veliki Britaniji je predvajala pridige nekdanjega vodje teroristične skupine Al Kaida, v katerih je bilo mogoče slišati pozive k sveti vojni. Postaja Iman je predvajala kar 25 ur govora Anwarja Al-Awlakija, sovražnega pridigarja, ki so ga leta 2011 ubili Američani.  

Britanski komunikacijski regulator Ofcom je na podlagi pritožbe radijski postaji z sedežem v Sheffieldu začasno odvzel licenco, saj je ta neposredno pozvala muslimane k napadom nad nemuslimani. Vodstvo postaje Iman FM ima zdaj na voljo 21 dni časa, da pojasni, zakaj je prišlo do tega predvajanja, sicer bo postaja morala zapreti svoja vrata.

Al-Awlaki je bil ameriški musliman z jemenskim poreklom, ki je predstavljal vodjo militantne teroristične skupine Al Kaida. Ta naj bi predstavljal inspiracijo za napad na Charlie Hebdo v Parizu, za poskus razstrelitve ameriškega letalskega prevoznika in masaker v Teksasu, ki je povzročil 13 smrtnih žrtev.

Foto: YouTube

Sporne pridige je radio predvajal 14. junija in v njih je bilo mogoče slišati, kako muslimanske vernike pozivajo k temu, da začnejo z izvajanjem svete vojne v imenu Alaha, saj naj bi ta predstavljala posebno obliko čaščenja.

Izgovore opredelili kot neverodostojne
Vodstvo radia je po navedbah Daily Maila v opravičilo navedlo, da se niso zavedali ozadja pridigarja, katerega pridige so predvajali, poleg tega so še dodali, da celotnega gradiva pred predvajanjem niso pregledali. Tovrstne izgovore pa je Ofcom opredelil kot neverodostojne in vodstvo pozval k bolj utemeljeni razlagi.

Foto; iStock

Izvršni direktor postaje Mohammad Mughal je povedal, da je stanje zelo žalostno, saj nihče na radiu naj ne bi vedel, da pridige vsebujejo sovražno vsebino. “Nismo samo muslimanski radio, saj redno predvajamo tudi govore krščanskih voditeljev,” je še dodal.

N. Ž.