Šola sili otroke v vegetarijanstvo v imenu večjega povezovanja med učenci različnih veroizpovedi in kultur

Slika je simbolična (vir: twitter)

V osnovni šoli Swan, ki se nahaja v Summertownu v Oxfordu, so prepovedali meso in ribe. Ravno tako otroci ne smejo prinesti malice s seboj v šolo. Tako so obsojeni na vegetarijanska kosila, zaradi katerih pa marsikateri otrok domov pride lačen. Ravnateljica se izgovarja, da izključno vegetarijanski jedilnik povezuje otroke različnih ver in kultur.

Novoodprta osnovna šola v Oxfordu nudi izključno vegetarijanski jedilnik. Ravno tako pa otroci ne smejo prinesti malice s seboj od doma. Starši se pritožujejo, da otroci prihajajo domov lačni, a šola vztraja, da vegetarijanski jedilnik omogoča večjo povezanost med šolarji iz različnih ozadij.

“Moja hči je prišla domov lačna,” je povedala mama ene od učenk, ki obiskujejo šolo Swan v Summertownu. “Slišala sem, da je veliko otrok ravno tako zelo lačnih – morale bi obstajati možnosti za večerjo, ki ponuja meso, nikoli nisem slišala za tako (vegetarijansko) šolo.”

Otroci ne smejo jesti mesa v imenu zaščite okolja
Ravnateljica Kay Wood po drugi strani trdi, da so se za v celoti vegetarijanski jedilnik na šoli odločili zaradi treh razlogov. Ta naj bi po poročanju Oxford Mail bil cenejši, ponujal naj bi “ogromne okoljske in trajnostne prednosti” ter “omogočal učencem vseh veroizpovedi in različnih prehranjevalnih navad, da jedo skupaj”.

https://twitter.com/_1BUV/status/1172193332333694976?

Pri tem je Woodova dodala, da kosila, ki bi si jih prinesli učenci od doma, niso prepovedana zaradi strahu, da bi prinesli v šolo meso, temveč zato, ker želijo, da bi vsi otroci in učitelji jedli skupaj in se družili v času kosila.

“Vsako strežbo kosila vodi nekdo iz učiteljskega osebja v dnevni ‘refleksiji’ in s tedenskimi ‘zahvalnicami’, s katerimi učenci izrazijo, za kaj so hvaležni drugim, kar se je zgodilo ta teden,” je pojasnila Woodova. Z drugimi besedami, gre za novodobni ekofašistični vegi-kult, katerega del so pod prisilo tudi otroci.

Ivan Šokić

 • Andrej

  Totalen blef: “Ravnateljica se izgovarja, da izključno vegetarijanski jedilnik povezuje otroke različnih ver in kultur.”
  Otroke povezuje različnost, ne pa enoumje. Za kakšno povezovanje lahko gre, če odvzamejo možnost izbire?
  Zakaj pa ne tvorijo povezovanja na osnovi mesnih jedi? Aja, to nekateri v naprej izključujejo in s tem onemogočajo povezovanje.
  Total zbluzeno.
  Vidim, da je mesna hrana bistveno bolj tolerantna kot vegetarjanska.

 • Olga101

  Dol z norimi levičarji in totalitarizmom!

 • skorpijon93

  vse to so posledice odprte politike priseljevanja, na Češkem s tem nimajo težav, ker muslimanov tam ne uvažajo

 • xtc

  Zadeva je hudo ustavno sporna ,kot tudi zakonsko ravnateljica nima pravice nikogar siliti v veetarijanstvo ali veganstvo sploh pa ne mladoletnikov in otrok,ki v času rasti rabijo osila in malice polne stvari za njihovo zdravo rast in telesni razvoj,ker je že vse bolk znano ,da sta veganstvo in vegetarijanstvo škodljivi že starejšim,kaj šele mlajšim osebam bi morali ravnateljico suspendirati saj hazardira z zdravjem otrok-to pa nima nobene veze več ne z nobeno religijo kaj šele s čim drugim.

  • KAPIBARA

   NI,da ni samo sporno, NIma pravice in se ne sme vtikati v prehrano otrok !!!

  • Boris Car

   XTC, predvidevam, da govoriš iz lastnih bogatih izkušenj? Sam sem preizkusil vsejedstvo, veganstvo, vegetarijanstvo in presnojedstvo. Zdravje se mi je na presnojedi veganski in kuhani veganski prehrani vedno izboljšalo in poslabšalo ob prehodu na vsejedo. Po večini šol ali pa restavracij ravno vegani in vegetarijanci nimajo nobenih opcij. To je ena redkih šol, za katero sem slišal, da ne ponuja mesne opcije. Verjemi pa, da ne bojo otroci nič manj zdravi. Sam sem delal v šoli, kjer je kuhar 1x na teden pripravil ribe, 2x na teden mesno ker in 2x na teden vegansko. Otroci so se tako navadili jesti tudi bolj zdravo hrano in med njimi ni bilo enega otroka s prekomerno težo. Vsi zdravi, z veliko energije. Smernice za šole bi bile dobre take, da se uporablja čim bolj polnovredna hrana, s čim manj dodanega sladkorja, ne procesirana, manj slana. Pri nas je bilo za dopoldanski malico večinoma sadje, ki so ga otroci oboževali. Za popoldansko malico pa kak v šoli narejen polnovreden kruh. Jaz pozdravljam take odločitve.

 • Andreja Knego

  Pisuna Šokića in ostale na Novi, ki bodo histerično obsojali vsakogar, ki bi namignil, da bi lahko v prehrano vključili manj mesa in več polnovredne rastlinske hrane, pozivam: V Sloveniji je veliko vegetarijanskih družin. Pojdite tja in vprašajte, koliko so otroci v teh družinah resnično “lačni”, ker ne jedo mesa!

  • Mirko

   Jaz za zajtrk pojem kos kruha, obložen s salamo in sirom, mehko kuhano jajce in belo kavo, pa sem sit do kosila, soseda veganka pa poje 20 dkg namočenih različnih oreščkov, čaj, sojin polpet, ko pa čez kako uro debatirava pa pravi, da gre domov nekaj pojest. In za pridelavo teh lešnikov in soje, njihov transport in pakiranje, porabijo dosti več energije, kot jaz z domačo salamo in domačim sirom.

   • Andreja Knego

    Seveda vse verjamem! Čeprav sem 15 let veganka in se znam očitno velik bol prehranjevat kot ta tvoja “soseda”, ki jo poznaš do obisti! Pri men je prej obratno!

    Glede energije: Dej se mal strokovno pozanimaj, koliko energetsko pozresna je dejansko živinoreja, poglej mal dlje od sosedovega pašnika, preden komentiras!

    Pa članek je o vegetarijanstvu, oni lahko jedo sir in jajca!

    • Mirko

     Kolikokrat pa vi delate v smislu prihranka energije?? Ali upoštevate te nasvete:
     Ugašajmo luč, če je ne potrebujemo, in uporabljamo dnevno svetlobo za osvetlitev prostorov.
     Izklopimo električne naprave iz omrežja, ko jih ne uporabljamo.Hladilnik odpirajmo samo takrat, ko iz njega kaj potrebujemo.
     Pomivalni in pralni stroj uporabljamo polno naložen ter perimo pri nižjih temperaturah.
     Perilo sušimo na prostem.
     V vročih dneh zračimo prostore ponoči in čez dan zastrimo osončene površine.
     Zagotovimo dobro zunanjo in notranjo izolacijo stavbe.
     Vgradimo kombinirane ogrevalne sisteme s temperaturnimi regulatorji prostorov.
     Uporabljamo energetsko učinkovite sijalke.
     Kupujmo nove varčne gospodinjske aparate (pazimo na energetske nalepke, ki informirajo uporabnike o porabi energije).
     Vgradimo sisteme priprave tople vode, ki izrabljajo obnovljive vire energije (zelo pogosto v uporabi sprejemniki sončne energije in toplotne črpalke).
     Namestimo hišno soproizvodno enoto, ki sočasno proizvaja elektriko in toplotno energijo.
     O porabi energije za živinorejo pa lahko diskutiramo, ampak je tudi proizvodnja veganske hrane energetsko podprta, še posebej, če se ve, da sojo uvažamo z daljnega Vzhoda ali Amerike z ladjami. Naši pujski pa so v svinjaku, včasih jih teta spusti tudi na ograjen travnik, mleko dobimo pri drugem sosedu, katerega krave se pasejo zunaj toliko časa, kolikor je le mogoče, pa seno za čas ko ni paše, še vedno suši v kozolcu, ker pravi da silaža škodi mleku. In zato je njegov sir vrhunski. In ko bo Slovenija s hrano samozadostna, ne bo treba uvažati hrane, da poveča energetsko neučinkovitost zaradi prevoza.

     • Andreja Knego

      Vegani smo glede ukrepov, ki si jih naštel, čist zavedni, ne naslavljas prave skupine! Ti ukrepi so čist fajn, ampak zmanjševanje mesa, mleka, mlečnih in mesnih proizvodov na recimo dvakrat do trikrat tedensko bi prispevalo bolj k zmanjševanju emisij kot vsi ti ukrepi skupaj! Jest govorim o dejanskih izračunih svetovnih organizacij, ne na pamet!

      “Naši pujski”?
      Irelevantno, večina v razvitem svetu se prehranjuje z mesom, ki pride iz industrijske živinoreje!

      Ne vem, zakaj skoz omenjas sojo, jest jo jem trikrat na leto circa, pa še takrat bio sojo iz Avstrije ali Italije. Večina soje, okrog 80%, se v svetu porabi za prehrano farmskih živali! Zakaj se trudis, ce ti pa niso jasne osnove svetovnega poljedelstva?

     • Zgornji

      AMENNN !!! ! !!! DOBRO SI MU RAZLOŽILA, NEVEDNEMU NEPOUČENEŽU !!! ! !!! :-) Tudi jaz sojo jem morda enkrat na leto , samo toliko, da ne pozabim kakšna je. Res so omejeni tile naši ubogi bratje, tako, da jih moramo takole poučevati :-) Ampak, saj gre , čeprav počasi , včasih prepočasi , … Kajti, precej jih ( in tudi nas) pri njihovem (in tudi našem) Napredku omejuje lastna Zloba. Lep dan vam vsemskupaj želim :-)

  • Zgornji

   Dobro Povedano !!! ! !!! Hvala ti Andreja :-) :-) :-)

   • Andreja Knego

    Hvala lepa!

 • Mirko

  Zdaj se tudi šole, (ki jih plačujejo vlade) umerjajo na probleme z svetovno ekologijo: pozabljajo pa, da je prevelika populacija največji problem za svetovno ekologijo https://www.weforum.org/agenda/2018/10/david-attenborough-warns-planet-cant-cope-with-overpopulation/. Podporniki, ki poleg tega promovirajo še svoje veganske ideje, naj si preberejo članek https://voiceofeurope.com/2018/12/danish-doctor-warns-vegan-food-may-lead-to-mental-retardation/ pa še kakega veterinarja in zdravnika naj pritegnejo v svoje vrste, da jim razložita, kakšna je razlika med “vsejedi” in “travojedi” , če ne vedo. Poleg tega je treba prišleke integrirat, če zaradi ničesar drugega zato, da nas oni ne bojo dezintegrirali https://voiceofeurope.com/2019/09/sweden-bomb-squad-called-out-to-preschool-after-boy-brings-hand-grenade-to-school/