Soočenje Clinton – Trump: Trump ga je opravil odlično!

Foto: STA

Ponoči sta se na prvem televizijskem soočenju pomerila kandidata za ameriškega predsednika Hillary Clinton in Donald Trump. Poznavalci ocenjujejo, da večjih presenečenj soočenje ni prineslo.

Začelo se je s prihodoma soproge Melanie in soproga Billa, ki sta si segla v roke, potem pa zakorakala vsak na svoj sedež. Melania Trump je bila elegantna v črnini, Bill Clinton pa je s svojo obrazno mimiko spet vzbudil govorice, da ni takšen zaradi starosti.

Davčne utaje in zasebni strežnik
Trump je že na začetku Clintonovi očital uporabo zasebnega strežnika, ko je bila državna sekretarka v Obamovi vladi, ona pa Trumpu zavrnitev vpogleda v zgodovino njegovega davčnega poslovanja.

Ameriska predsedniska kandidata sta opravila prvo televizijsko soocenje. Demokratska predsedniska kandidatka Hillary Clinton.

Foto: STA

Donald Trump se je odzval tudi na provokacijo Clintonove glede davčnih utaj: ”Pokazal bom svoje davke, čeprav mi odvetnik to odsvetuje, ko bo ona javnosti razkrila tistih 33.000 elektronskih pisem, ki jih je izbrisala. Takoj, ko bo to storila, bom javnosti razkril svoje davčne napovedi.”

Hillary Clinton pa se je v odgovoru muzala: ”Samo zdi se mi, da bi Američani to morali videti. In razlog imam, da verjamem, da nikoli ne bo pokazal davčnih napovedi, ker nekaj skriva. Vprašanje je, kaj bi se zgodilo, če bi prišel v belo hišo. Bi denar vrnil? Komu dolguje ta denar?”

Trump manj pripravljen, a boljši
Donald Trump se je na soočenju izkazal odlično. Clintonovi je nenehno skakal v besedo, na vprašanja voditelja televizije NBC Lesterja Holta skoraj nikoli ni naravnost odgovoril, ampak je govoril to, kar je hotel. Izrabil je tudi ugibanja o zdravstvenem stanju Clintonove: ”Ona nima videza, nima vzdržljivosti. Rekel sem, da nima vzdržljivosti, in verjamem, da je nima. Predsednik te dežele bo moral biti zelo vzdržljiv.”

Zaradi Obame in Clintonove je Amerika razvalina
Trump je poudarjal, da je Amerika zaradi Clintonove in predsednika Baracka Obame razvalina, ki jo izkorišča ves svet, še posebej zavezniki in južna soseda Mehika ter Kitajska. Da zaradi Obame in Clintonove ZDA sklepajo katastrofalne trgovinske sporazume, da je Clintonova kriva za nastanek Islamske države ter propadanje gospodarstva zaradi regulacij in visokih davkov, ki jih namerava še bolj povišati. Clintonova pa je debato zapeljala na rasizem in seksizem in Trump je moral tu stopati previdno, saj so napačne besede ali gibi nekaj, po čemer takšne oddaje in nasprotni tabori hrepenijo.

foto: iStock

foto: iStock

Clintonova in IS
Trump je Clintonovo tudi obtožil, da je kot nekdanja zunanja ministrica sokriva za napačno zunanjo politiko na Bližnjem vzhodu, ki je povzročila prazen prostor, ki ga je zdaj zapolnila Islamska država. Izpostavil je nezaupanje v njeno strategijo boja proti Islamski državi: ”Govorite o boju z ISIS-om. Saj ste bili tam, državna sekretarka, ko je bil še neznaten. Zdaj je že v 30 državah. In vi jih boste ustavili? Ne verjamem.”

Na koncu sta si kandidata segla v roke in na odru so se jima pridružili sorodniki, sodelavci in prijatelji. Televizija NBC pa, kot lahko sklepamo iz posnetkov, ni poskrbela za uravnoteženo število podpornikov, saj so bili v dvorani pravzaprav samo privrženci zakoncev Clinton. Obe strani sta soočenje označili za uspešno.

A. J., STA