Soros in Obama porabila 9 milijonov dolarjev davkoplačevalskega denarja za financiranje kampanje v Albaniji in izvolitev socialistične vlade

George Soros (Foto: Twitter)

Kot lahko vidimo, ameriški milijarder madžarskih korenin George Soros ne počiva in počne vse, kar je v njegovi moči, da si svet podredi po lastnih željah. Dokumenti ameriškega State Departmenta so namreč razkrili, da je bilo skoraj 9 milijonov ameriških dolarjev davkoplačevalskega denarja porabljenih za financiranje kampanje v Albaniji, z njim pa je upravljala skupina pod vodstvom Sorosa. 

Ameriška agencija za mednarodni razvoj je namreč prelila sredstva v kampanjo “Pravičnost za vse”, z namenom reformiranja sodišč v Albaniji leta 2016. Po navedbah Judical Watcha je pretok sredstev potekal preko Sorosovega inštituta East West Management.

Administracija Obame se je neposredno dogovarjala s Sorosom
Administracija nekdanjega ameriškega predsednika Baracka Obame je potihoma porabila vsaj 9 milijonov ameriških dolarjev davkoplačevalskega denarja v neposrednem dogovarjanju z levo usmerjenim milijarderjem Georgom Sorosom, ki je podpornik socialistične vlade v Albaniji, navaja Tom Fitton, predsednik Judicial Watcha. “Glede na to, da je Soros milijarder, ta ne bi smel prejemati davkoplačevalskega denarja za napredovanje po svoji radikalno levi agendi za spodkopavanje svobode doma in v tujini.”

Foto: epa

Po objavi poročila je uradnik Ameriške agencije za mednarodni razvoj za Fox News povedal, da agencija ni zagotovila donacije fundaciji Open Society v Albaniji. Dokumenti, objavljeni s strani Judicial Watcha, kažejo, da je sicer to tehnično res, saj sta namesto tega ameriška ambasada v Tirani in Sorosova Open Society nudili financiranje lokalni organizaciji, in sicer za izvajanje anketiranja javnega mnenja glede prizadevanj za reformo pravosodja.

Open Society zavrača očitke glede politizacije
V prvi anketi, ki je omenjena v memu aprila 2016, je organizacija Open Society Albance spraševala o njihovem znanju, podpori in pričakovanjih glede reforme pravosodja. Raziskava je pokazala, da je 91 odstotkov vprašanih v določeni meri izrazilo podporo reformi. Tiskovni predstavnik organizacije Open Society je za Fox News povedal, da v Washingtonu desetletja velja široko dvostransko soglasje o potrebi po spodbujanju demokracije in človekovih pravic v tujini, in ob tem dodal, da je zmotno prizadevanje za politizacijo tega procesa.

Foto: epa

Ameriški ambasador v Albaniji obtožen neprimernega povezovanja s Sorosom
Fitton in Judicial Watch sta še posebej kritična do ameriškega ambasadorja v Albaniji Donalda Luja, ki ga obtožujejo sklepanja neprimernih povezav s Sorosom. Ambasada v Tirani pogosto prosi predstavnike Sorosove Open Society, da sodelujejo v tehničnih pregledih vlog za financiranje, ki jih prejme Ameriška agencija za mednarodni razvoj. Judicial Watch Luja obtožuje vmešavanja v albansko politiko, potem ko je ta podprl socialistično vlado na račun opozicije. Maja lani je izjavil, da bodo ZDA priznale rezultate albanskih splošnih volitev, tudi če bo opozicija zavrnila sodelovanje.

Marca lani je pet republikanskih senatorjev pisalo tedanjemu zunanjemu ministru ZDA in postavilo vprašanje glede poročil, da so bila sredstva ameriških davkoplačevalcev porabljena za poseganje v notranjo politiko držav, kot je Albanija, pa tudi v sosednji Makedoniji. Senator Mike Lee pa je ob tem zapisal, da je to vedenje nesprejemljivo in ga je potrebno takoj ustaviti.

N. Ž.