fbpx

Soros v napad nad Poljsko, Madžarsko in Janšo s pozivom, da EU ne sme sprejeti kompromisne rešitve!

George Soros in Janez Janša (foto: EPA, STA)

Na nedavno dogajanje v evropski politiki se je potem, ko je prišlo v javnost pismo slovenskega premierja Janeza Janše voditeljem držav EU, v katerem je pozval h kompromisni rešitvi, pobudo pa je podprla tudi nemška kanclerka Angela Merkel, odzval tudi judovski milijarder in veliki financer številnih nevladnih organizacij po svetu in Evropi George Soros, ki je zavrnil možnost kompromisa s Poljsko in Madžarsko, ki vztrajata, da kakršnokoli pogojevanje finančnih sredstev z vladavino prava o kateri odločajo ideologi, evrokrati in nevladne organizacije, ni sprejemljiva. Določbe o vladavini prava tudi niso bile sprejete na izrednem zasedanju Evropskega sveta med 17. in 21. julijem 2020.

“Evropska unija si ne more privoščiti kompromisa glede določb o vladavini prava, ki se nanašajo na dodelitev sredstev državam članicam. Kako se EU odzove na izziv na te določbe s strani Madžarske in Poljske bo odločilo ali preživi kot odprta družba zvesta vrednotam na katerih je bila utemeljena,” je v kolumni za Project Syndicate zapisal judovski milijarder in ustanovitelj Open Society Foundation George Soros.

Soros je pri tem v zobe vzel tudi slovenskega predsednika vlade Janeza Janšo, ki se je v pismu voditeljem držav članic EU in voditeljem EU zavzel za kompromisno rešitev, ki bi omogočila preživetje EU. Madžarska in Poljska sta namreč v ponedeljek, 16. novembra 2020 napovedali veto na sprejetje evropskega proračuna za obdobje 2021-2027 in svežnja finančne pomoči v času koronakrize.

Na julijskem dogovoru brez določb o vladavini prava
Na izrednem zasedanju Evropskega sveta med 17. in 21. julijem 2020 je bil med 27 državami članicami EU dosežen dogovor glede sprejetja proračuna, vse države, vključno s Poljsko in Madžarsko so na dogovor pristale. Nato sta se vmešala Svet EU in Evropski parlament, ki sta v že sprejeti dogovor vrnila še določbe o vezavi že dodeljenih finančnih sredstev na določbe o spoštovanju vladavine prava.

Foto: Vlada RS

Problem je večplasten. Najprej, je problematično to, da se želi Madžarsko in Poljsko prisiliti v sprejetje nečesa, o čemer se države članice EU niso nikoli dogovorile. Gre za neizpodbiten diktat bruseljskih evrokratov, kar je absolutno nesprejemljivo, če želimo, da EU kot prvotna ideja sploh lahko obstane. Kot drugo je problematična sama arbitrarnost predlaganega mehanizma vladavine prava. Jasno je namreč, da gre za ideološko orodje, ki ga lahko v Bruslju uporabljajo po lastni presoji proti vsem, s katerimi se v danem trenutku ne strinjajo. O vladavini prava namreč ne odloča nikakršno sodišče. Poljska in Madžarska vztrajata, da je to nesprejemljivo. Kakršnikoli mehanizmi EU morajo biti jasno definirani in biti pravnoformalno določeni, zato da je sploh možna sodna pot.

Ko zaščita pravi otrok postane spodkopavanje vladavine prava
Kako prav imata Madžarka in Poljska, je 20. novembra 2020 z objavo na spletni strani Sveta EU dokazala kar komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović, ki je Madžarsko obtožila “spodkopavanja demokracije, vladavine prava in človekovih pravic na Madžarskem,” zgolj zato, ker so se odločili sprejeti 9. amandma k Ustavi, ki bi dodatno zaščitil normalno družino in pravice otrok.

Komisarka za človekove pravice Dunja Mijatović. (Foto: epa)

Amandma, ki pravi, da “Madžarska ščiti institucijo zakona, ki je osnovan na sporazumni zvezi med žensko in moškim in ščiti družino kot osnovo, na kateri je možno preživetje naroda. Osnova tega razmerja znotraj družine je zakon, kakor tudi odnos med starši in otroki. Oče je moški, mati je ženska,” je za Mijatovićevo spodkopavanje vladavine prava.

Madžarska je že več let hud trn v Sorosevi peti, saj onemogoča delovanje njegovih NVO na vsakem koraku. Madžarski premier Viktor Orban je bil v mladosti Sorosev štipendist, zdaj pa vztraja, da si Soroseve NVO prizadevajo uničiti nacionalno identiteto in tradicionalne vrednote.

Ivan Šokić