Sovražnik Putinovega režima brez olepšav: “Ne pričakujem pravičnosti, sodni sistem je v rokah mafijskega klana”

Foto: epa

Mihail Hodorkovski, ki je nekoč veljal za najbogatejšega Rusa, je na svoji spletni strani razkril incident, ki pomeni napad na pravico vsakega posameznika do svobode informacij.

Ruski poslovnež in politični zapornik, ki ga je zaprl režim Vladimirja Putina, je na svoji spletni strani zapisal, da so predstavniki kriminalne skupine okupirali Kremelj, kamor so prišli pod krinko urada državnega tožilca, in onemogočili naslednje spletne strani: Open Russia, After Putin, khodorkovsky.ru, Open Rights, The Open Russia Movement in Open University.

“Ti storilci kaznivih dejanj uporabljajo pooblastilo oddelka državnega tožilca, da bi ukinili spletne strani “neželenih” tujih organizacij,” je zapisal Mihail Hodorkovski in dodal, da istočasno dobro vedo, da nobena “tuja organizacija” pod takšnim imeni ne obstaja in da “neželene” tuje organizacije (s popolnoma drugačnimi imeni) nimajo nikakršne povezave z blokiranimi spletnimi mesti. “Pravi škandal je zloraba javne službe, da bi zadovoljili vodstvo kriminalne organizacije. Ne le, da je to kršitev ustavne pravice do svobode govora, temveč je to kaznivo dejanje tudi zoper zlorabo vladne službe. Zahtevali bomo, da rusko sodstvo ponovno obnovi naše kršene pravice in kaznuje zločince, vendar ne pričakujemo pravičnosti, saj je sodni sistem v rokah mafijskega klana.”

“Pozivam tuje organe pregona, ki so v stiku s predstavniki urada ruskega državnega tožilca, da priznajo, da v resnici ta urad obvladuje kriminalna združba. Ne samo, da je ta organizacija neposredno vpletena v korupcijo, ne samo, da prikriva kršitve človekovih pravic, temveč je tudi sama kršiteljica človekovih pravic, zlasti pravice do svobode govora.”

“Pozivam javne organizacije demokratičnih držav, ki se ukvarjajo s kršitvami temeljnih pravic in svoboščin v Rusiji, da podprejo naše pritožbe pri organizacijah za kazenski pregon po vsem svetu in parlamentarnih skupinah, odgovornih za mednarodno pravno svetovanje, in jih prosijo, da ponovno preučijo svoje odnose z državnim tožilstvom Ruske federacije.”

“To je napad na pravice vsakega od vas do svobode obveščanja”
Za konec je še dodal, da bodo nadaljevali s svojim delom in objavljali gradiva prek družbenih medijev ter prek osebnih spletnih domen. “Pozivam ruske državljane, ne glede na to, ali se strinjajo ali se ne strinjajo z uredniškim stališčem blokiranih spletnih strani: to je napad na pravice vsakega od vas do svobode obveščanja. Prosim, podprite blokirana spletna mesta v družbenih medijih tako, da jih delite z drugimi in všečkate.”

Marjanca Scheicher