Vlada potrdila odstrel 132 medvedov in deset volkov

Datum:

Vlada je na današnji seji sprejela odlok o ukrepu odvzema osebkov vrst rjavega medveda in volka iz narave za obdobje do 30. septembra 2018. V tem času je predviden odvzem 132 medvedov in deset volkov, so sporočili z ministrstva za okolje in prostor.

                   

Obseg predvidenega odvzema medvedov in volkov iz narave zaradi odstrela, izjemnega odstrela, odlova, povoza ali drugih izgub je določen tako, da ne ogroža ugodnega stanja populacije, so pojasnili na ministrstvu.

Odstrel medvedov se v lovsko upravljavskih območjih, ki so v celoti ali delno v osrednjem območju življenjskega prostora medveda, prednostno izvede v pasu 1,5 kilometra okoli naselij, prav tako tudi na lokacijah, kjer pogosteje prihaja do škodnih primerov, ali v njihovi neposredni bližini.

Za medvede se lahko odstrel izvaja do 30. aprila 2018, za volkove pa do 31. januarja 2018 in nato še ves september. Načrtovalsko obdobje za odvzem medvedov in volkov iz narave za leto 2017 se je izteklo 30. septembra, poroča STA. Do tedaj je bil določen odvzem iz narave 113 medvedov in desetih volkov.

C. Š.

Sorodno

Zadnji prispevki