fbpx

Španija: Zmaga konservativni stranki, socialistom parlament

Foto: EPA

Na španskih parlamentarnih volitvah, že drugih po polovici leta, se zmaga obeta konservativni stranki Partido popular, vendar jim to ne pomaga veliko. Parlamentarna večina bo najverjetneje pripadla levičarski koaliciji. 

Zaenkrat je videti, da bo Partido popular osvojil od 171 do 120 sedežev v španskem parlamentu. Sledita ji Podemos z 91 do 95 sedeži in socialisti PSOE  z 81 do 85 sedeži. Podemos in PSOE bosta skoraj gotovo sklenila koalicijo, ki bi lahko tvorila absolutno večino v parlamentu. Meja za absolutno večino je 176 osvojenih poslanskih sedežev.

Liberalna stranka Ciudadanos je osvojila samo med 26 do 30 sedežev, veliko manj kot na zadnjih volitvah.

Volitve, ki so potekale danes, so rezultat neugodnega volilnega rezultata na volitvah izpred petih mesecev. Stranke se v vmesnem obdobju nikakor niso mogle zmeniti za oblikovanje koalicije, zato je bil španski kralj primoran razpisati nove volitve. Srž problema sta bili dve novi stranki Ciudadanos in Podemos, ki sta veliko število sedežev zagotovili socialistom in koservativcem, ki so se na oblasti  od padca Francove diktature izmenjavali.

Ž. K., STA