fbpx

Španska vlada se ne šali: Vrhu katalonske policije so že odvzeli pooblastila, vodji neodvisnosti grozi do 30 let zapora

Foto: epa

Španska osrednja vlada je nekaj ur po tem, ko je bil v Kataloniji uveden neposredni nadzor, večjemu delu vodilnih pripadnikov katalonske policije odvzela njihova pooblastila. Nedavno je bila z odlokom, objavljenim v španskem uradnem listu Kataloniji odvzeta avtonomija, večina pristojnosti in nalog katalonskega predsednika in podpredsednika je prešlo v roke namestnice španskega premierja Soraye Saenz de Santamaria. Ministri španske vlade pa bodo prevzeli tiste pristojnosti katalonskih ministrstev, ki se pokrivajo z njihovimi resorji, kar pomeni, da so bili katalonski predsednik Carles Puigdemont in vsi člani njegove vlade odstavljeni s položajev. Puigdemont pa kljub temu vztraja pri neodvisni Kataloniji in poziva k “demokratičnemu nasprotovanju” uvedbi neposrednega nadzora s strani Madrida.  

Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da je Puigdemont v nagovoru katalonske javne televizije TV3 povedal, da najboljši način za zaščito tega, kar so dosegli predstavlja demokratično nasprotovanje uporabi 155. člena. Uporabo 155. člena španske ustave s strani Madrida  je označil kot naklepni napad na večinsko voljo Kataloncev. Sedaj je po njegovo napočil čas za potrpežljivost, vztrajnost in zaupanje v prihodnost ter dodal, da bo še naprej deloval v smeri neodvisne Katalonije.

V petek zvečer, po razglasitvi neodvisnosti, je španski predsednik vlade Mariano Rajoy po izredni seji vlade sporočil, da bo prišlo do odstavitve Puigdemontove vlade, razpustitve katalonskega parlamenta, prav tako bodo razpisane tudi predčasne regionalne volitve, ki so predvidene 21. decembra. Tožilstvo je napovedalo, da bo v prihodnjih dneh vložena obtožnica zoper Puigdemonta zaradi njegovega upora, če bo obsojen, pa mu grozi od 25 do 30 let zapora.

Za neodvisnost glasovalo 72 poslancev
Katalonski regionalni parlament je v petek podprl resolucijo, ki predvideva razglasitev Katalonije za neodvisno republiko. Za je glasovalo 72 poslancev, proti 10, dve glasovnici sta bili prazni. Poslanci opozicije – Ljudske stranke, socialistov in stranke Ciudadanos – so pred tajnim glasovanjem zapustili dvorano. Na ulicah Barcelone je potekalo množično slavje, španski premier Mariano Rajoy pa je vse Špance pozval, naj ostanejo mirni in jim obljubil, da bo državi povrnil “vladavino prava”. Katalonski premier Carles Puigdemont je Katalonce pozval k miru in ohranitvi dostojanstva.

Foto: epa

Španski senat izglasoval sprožitev 155. člena španske ustave
Katalonski parlament je razglasil dolgo načrtovano neodvisnost od Španije, ki so jo v začetku meseca podkrepili z referendumom, na katerem je glasovalo 43 odstotkov Kataloncev, od tega jih je bilo 90 odstotkov za neodvisno Katalonijo. V španskem senatu pa so izglasovali sprožitev 155. člena španske ustave, ki bo prvič v zgodovini povečal pristojnosti vlade, da bi lahko v primeru krize v kateri od regij uporabila tudi represivne ukrepe. S tem ukrepom je Madrid odvzel avtonomnost Kataloniji in pristojnosti katalonskim voditeljem nad financami, policijo in javnimi mediji.

Foto: epa

Odstavili načelnika katalonske avtonomne regionalne policije
Španski notranji minister Juan Ignacio Zoido je javnosti sporočil, da je odstavil načelnika katalonske avtonomne regionalne policije Mossos  Josepa Lluisa Trapera Alvareza. Proti Traperu so po navedbah STA sicer že sprožili preiskavo, po tem ko njegove enote pred referendumom o neodvisnosti naj ne bi pomagala španski civilni gardi  pri posredovanju proti protestnikom v Barceloni. Madrid je po navedbah španske tiskovne agencije Efe odstavil tudi generalnega direktorja Mossosa Pereja Solera i Campinsa.

Katalonija je ena izmed 17 avtonomnih skupnosti znotraj Španije. Razteza se na nekaj več kot 32 tisoč kvadratnih kilometrih. Število prebivalcev je 7,5 milijona, od tega jih 1,6 milijona živi v prestolnici Barcelona. Uradna jezika sta katalonščina in španščina. Lani je zagotovila petino španskega bruto domačega proizvoda, četrtino izvoza in skoraj tretjino dobitnikov kolajn na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. Katalonija je lani z davki zbrala 37,8 milijarde evrov, kar je več kot 20 odstotkov celotnega zneska v državi. Eden od glavnih očitkov katalonskih oblasti je, da Katalonija od tako zbranega denarja v državni proračun, iz katerega se nato sredstva razporejajo po ostalih pokrajinah, prispeva bistveno več, kot dobi nazaj prek državnih vlaganj, piše STA.

Foto: epa

Zgodili so se množični protesti zagovornikov in nasprotnikov
Po burnem petkovem političnem dogajanju so se v več mestih dogajali množični protesti, ki so se jih udeležili tako zagovorniki kot tudi nasprotniki neodvisne Katalonije. V Madridu so danes opoldne napovedani veliki protesti “za enotnost Španije in ustavo”. Sicer se je največ protestnikov, okoli 15 tisoč, sinoči zbralo na shodu za neodvisnost pred poslopjem katalonskega regionalnega parlamenta. Do izgredov je prišlo na manjših protestih, ki so se jih udeležile skrajno desne skupine, ki ne podpirajo neodvisnosti Katalonije. Poleg razbitih oken na zgradbi radia Catalunya so bili lažje poškodovani tudi nekateri mimoidoči.

Foto: epa

Po razglasitvi neodvisnosti se je pričelo postavljati vprašanje, če bo katalonska vlada do konca tedna sama odstopila in v kolikšni meri bodo zagovorniki samostojnosti Katalonije uresničili napovedane grožnje o mirnem prevzemu nadzora s strani Madrida, tako s protesti kot stavkami in drugimi sredstvi.

N. Ž.