Španska vlada se ne šali: Vrhu katalonske policije so že odvzeli pooblastila, vodji neodvisnosti grozi do 30 let zapora

Foto: epa

Španska osrednja vlada je nekaj ur po tem, ko je bil v Kataloniji uveden neposredni nadzor, večjemu delu vodilnih pripadnikov katalonske policije odvzela njihova pooblastila. Nedavno je bila z odlokom, objavljenim v španskem uradnem listu Kataloniji odvzeta avtonomija, večina pristojnosti in nalog katalonskega predsednika in podpredsednika je prešlo v roke namestnice španskega premierja Soraye Saenz de Santamaria. Ministri španske vlade pa bodo prevzeli tiste pristojnosti katalonskih ministrstev, ki se pokrivajo z njihovimi resorji, kar pomeni, da so bili katalonski predsednik Carles Puigdemont in vsi člani njegove vlade odstavljeni s položajev. Puigdemont pa kljub temu vztraja pri neodvisni Kataloniji in poziva k “demokratičnemu nasprotovanju” uvedbi neposrednega nadzora s strani Madrida. 

Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da je Puigdemont v nagovoru katalonske javne televizije TV3 povedal, da najboljši način za zaščito tega, kar so dosegli predstavlja demokratično nasprotovanje uporabi 155. člena. Uporabo 155. člena španske ustave s strani Madrida  je označil kot naklepni napad na večinsko voljo Kataloncev. Sedaj je po njegovo napočil čas za potrpežljivost, vztrajnost in zaupanje v prihodnost ter dodal, da bo še naprej deloval v smeri neodvisne Katalonije.

V petek zvečer, po razglasitvi neodvisnosti, je španski predsednik vlade Mariano Rajoy po izredni seji vlade sporočil, da bo prišlo do odstavitve Puigdemontove vlade, razpustitve katalonskega parlamenta, prav tako bodo razpisane tudi predčasne regionalne volitve, ki so predvidene 21. decembra. Tožilstvo je napovedalo, da bo v prihodnjih dneh vložena obtožnica zoper Puigdemonta zaradi njegovega upora, če bo obsojen, pa mu grozi od 25 do 30 let zapora.

Za neodvisnost glasovalo 72 poslancev
Katalonski regionalni parlament je v petek podprl resolucijo, ki predvideva razglasitev Katalonije za neodvisno republiko. Za je glasovalo 72 poslancev, proti 10, dve glasovnici sta bili prazni. Poslanci opozicije – Ljudske stranke, socialistov in stranke Ciudadanos – so pred tajnim glasovanjem zapustili dvorano. Na ulicah Barcelone je potekalo množično slavje, španski premier Mariano Rajoy pa je vse Špance pozval, naj ostanejo mirni in jim obljubil, da bo državi povrnil “vladavino prava”. Katalonski premier Carles Puigdemont je Katalonce pozval k miru in ohranitvi dostojanstva.

Foto: epa

Španski senat izglasoval sprožitev 155. člena španske ustave
Katalonski parlament je razglasil dolgo načrtovano neodvisnost od Španije, ki so jo v začetku meseca podkrepili z referendumom, na katerem je glasovalo 43 odstotkov Kataloncev, od tega jih je bilo 90 odstotkov za neodvisno Katalonijo. V španskem senatu pa so izglasovali sprožitev 155. člena španske ustave, ki bo prvič v zgodovini povečal pristojnosti vlade, da bi lahko v primeru krize v kateri od regij uporabila tudi represivne ukrepe. S tem ukrepom je Madrid odvzel avtonomnost Kataloniji in pristojnosti katalonskim voditeljem nad financami, policijo in javnimi mediji.

Foto: epa

Odstavili načelnika katalonske avtonomne regionalne policije
Španski notranji minister Juan Ignacio Zoido je javnosti sporočil, da je odstavil načelnika katalonske avtonomne regionalne policije Mossos Josepa Lluisa Trapera Alvareza. Proti Traperu so po navedbah STA sicer že sprožili preiskavo, po tem ko njegove enote pred referendumom o neodvisnosti naj ne bi pomagala španski civilni gardi  pri posredovanju proti protestnikom v Barceloni. Madrid je po navedbah španske tiskovne agencije Efe odstavil tudi generalnega direktorja Mossosa Pereja Solera i Campinsa.

Katalonija je ena izmed 17 avtonomnih skupnosti znotraj Španije. Razteza se na nekaj več kot 32 tisoč kvadratnih kilometrih. Število prebivalcev je 7,5 milijona, od tega jih 1,6 milijona živi v prestolnici Barcelona. Uradna jezika sta katalonščina in španščina. Lani je zagotovila petino španskega bruto domačega proizvoda, četrtino izvoza in skoraj tretjino dobitnikov kolajn na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. Katalonija je lani z davki zbrala 37,8 milijarde evrov, kar je več kot 20 odstotkov celotnega zneska v državi. Eden od glavnih očitkov katalonskih oblasti je, da Katalonija od tako zbranega denarja v državni proračun, iz katerega se nato sredstva razporejajo po ostalih pokrajinah, prispeva bistveno več, kot dobi nazaj prek državnih vlaganj, piše STA.

Foto: epa

Zgodili so se množični protesti zagovornikov in nasprotnikov
Po burnem petkovem političnem dogajanju so se v več mestih dogajali množični protesti, ki so se jih udeležili tako zagovorniki kot tudi nasprotniki neodvisne Katalonije. V Madridu so danes opoldne napovedani veliki protesti “za enotnost Španije in ustavo”. Sicer se je največ protestnikov, okoli 15 tisoč, sinoči zbralo na shodu za neodvisnost pred poslopjem katalonskega regionalnega parlamenta. Do izgredov je prišlo na manjših protestih, ki so se jih udeležile skrajno desne skupine, ki ne podpirajo neodvisnosti Katalonije. Poleg razbitih oken na zgradbi radia Catalunya so bili lažje poškodovani tudi nekateri mimoidoči.

Foto: epa

Po razglasitvi neodvisnosti se je pričelo postavljati vprašanje, če bo katalonska vlada do konca tedna sama odstopila in v kolikšni meri bodo zagovorniki samostojnosti Katalonije uresničili napovedane grožnje o mirnem prevzemu nadzora s strani Madrida, tako s protesti kot stavkami in drugimi sredstvi.

N. Ž.

 • MižekFiga

  Soros ustvarja in vzpodbuja nered v španski Kataloniji. Španci odjebite ga z argumenti in pošteno obrazložitvijo. Uporabite tudi dokaze iz slovenske leve politike; ddr. Kučana, dr. Brgleza in na njune stranke ne pozabite.

  Srečno, Španci v boju proti prikritim komunistom in razdiralcem EU (Putin, Soros).

 • Rožle

  ” Niko ne sme da vas bije, osim vaše i naše milicije! …”

 • Erik Nebenhaver

  Španci, dajte se jah naučit iz primera Jugoslavija.
  Slovencem je bilo dovolj dajati dajati, zato so se odcepili. Tako kot Katalonci.
  Nobena prepoved in grožnja z zaporom tega ne more preprečiti.
  Katalonci so se odločili. Španci to lahko le zavlačujejo. Preprečiti pa ne morejo.
  Hitreje, ko to dojamejo, naj bo nasilja in žrtev,

 • Novakec1

  Toliko opevana “demokracija” padla na celi črti, ka pa zdej?

 • janko

  Imajo svoj jezik, so najbolj topli ljudje, gospodarsko najmočnejši del Španije, lani je Barcelono obiskalo 8,5 milijona turistov…. Španija bi pa potem oslabela…. Kaj je res bolje in bolj prav?

  • xtc

   Nehaj razmišljati po Kučanovsko-problem Španije ni identičen slovenskemu-že to bi ti moralo biti v nauk ,da Kučan tam podpira ravno obratno kot pri Slovenski osamosvojitvi-glavna stvar ni to,levi so le spretno zajahali naivnost in željo Kataloncev in zadevo skušali speljati v povsem drugo smer multikulturizacijo in levoislamski kalifat.

   • janko

    “…osamosvojitvi-glavna stvar ni to,levi so le spretno zajahali naivnost in željo Kataloncev in zadevo skušali speljati v povsem drugo smer multikulturizacijo in levoislamski kalifat.”

    A tako je to:D

 • xtc

  Čas je ,da Španci pospravijo tole levo Porkemonovo druščino v arest-hujskače na vojno.

  Definitivno pa bodo z Katalonci morali sesti za skupno mizo in izpogajati nek konsenz,ki bo v korist obeh.
  Predvsem pa je treba vedeti ,da hujskaški Porkemonček z levo druščino ni deloval v interesu Kataloncev ampak v drugem,to vam mora biti jasno takoj,ko zadevo podpre Kučan in to javno.,potem vam mora biti jasno vsem ,da je zadeva gnila do dna,Katalinci pa žrtve spretnih levakov-manipulantov tipa Kučan.
  Gre za razbijanje katoliške Španije na več delov ,saj bi s tem močno državo razbili in tako odprli za tranzit muslimanov in Afrosov na veliko v EU,ker pa bi bil kao ta del Katalonija tudi del EU bi zadeva šla kar legalno v miljonih.,saj bi levaki prodajali državljanstva iztrebljali krščanstvo in omogočali nadaljni legalen tranzit pečenih po vsej EU-cilj Soroša in Kučana in levakov,zadeva bi šla kar legalno.
  Seveda se je tukaj morala EU ugrizniti v jezik proti lastni agendi EU zveza regij in pristati na ravno obratno stvar močno nacionalno državo-branik EU in krščanstva ter stampeda pečenih,ki bi sedaj kar legalno hodili sem in seveda referendum je zvezal roke tudi Mercelci,saj bi se podobno utegnilo dogoditi njej doma in še komu. zato koraki nazaj od njihove lastne agende,seveda pa bi nekontrolirani povsem lagalni val dobesedno preplavil EU ,ki se že sedaj utaplja v težavah s pečenimi.
  Realnost Katalonije bi bila taka država bi se spremenila v levaško islamski kalifat teroristov,ki bi Katalonce,molzli zasužnjili in izvažali vojno in terorizem in pečene po celi EU in netili vojno,zelo verjetno pa bi veliko Kataloncev nato končalo v jarkkih,grabnih breznih in še kje sploh bolj vernih,veliko pa bi jih skušalo pobegniti v Španijo in sosedne dežele njihova domovanja pa bi zasedali Afrosi in muslimani,ki bi nato preko mej udirali v sosednje regije in ropali in terorizirali ljudi.

 • Anton

  bojim se da zadeva ne bo obstala, brez nasilja, ŽAL. Sem zgolj realist

 • Krtača 20

  Zdaj cela EU čaka odziv španskih fašistov. Da vidimo kako “demokratični” znajo biti…..

 • Ne pozabimo EU je samo zametek no vega sv etov nega re da in tam ne bo več prostora za narode, niti za osebno svobodo. Ja javni mediji žal o tem ne govorijo. Svoboda Katalonskemu narodu in naj živi država Katalonija. zdaj so že država in hitro bo treba organizirati svojo vojsko. Brez fizične obrambe ne bodo obstali. Žal in upam, da niso še v iluziji kakšnih flancarij.

 • Adolf Hitler

  začenja se meščanska vojna!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!