fbpx

Spodbudne novice: Razvili delujoče cepivo za afriško svinjsko kugo

Foto: epa

Končno je iz Kitajske prišla dobra informacija v zvezi z afriško svinjsko kugo, raziskovalci so namreč razvili delujoče cepivo. Znanstvenikom z veterinarskega inštituta v Harbinu je to uspelo tako, da so iz virusa “izbrisali” sedem genskih segmentov in tako ustvarili cepivo. 

Glede na laboratorijske preiskave naj bi bilo cepivo proti afriški svinjski kugi varno in učinkovito. Da bi dosegli ta napredek, so raziskovalci iz virusa odstranili sedem genskih segmentov (brisanje). Z izbrisom genske sekvence je prišlo do živega cepiva z zmanjšano virulenco. Internetna stran veterinarskega inštituta v Harbinu opisuje cepivo kot “obetavno cepivo za industrijska cepljenja”. Kdaj in če bo cepivo za komercialno rabo na tržišču, raziskovalci še niso izdali.

Nepooblaščeno cepivo proti afriški svinjski kugi je zaradi različne učinkov povzročilo pravi kaos, zato ne čudi, da so bili kitajski raziskovalci deležni vladne podpore. Novo cepivo so veterinarji po poročanju Jaeger magazina testirali na različnih prašičih. “Tudi pri največjih odmerkih se virus pri cepljenih prašičih ni mogel razmnožiti v nobenih organih ali krvi”, so sporočili iz veterinarskega inštituta v Harbinu. Tudi samice, ki so visoko breje, dobro prenašajo učinke cepiva, saj ni prišlo do spontanih splavov. Tudi število novorojenih mladičkov divjega prašiča, se ni zmanjšalo. Zaradi tega je cepivo zanimivo tudi za večje kmetije, kjer redijo prašiče.

Foto: epa

ZDA zaostajajo
Tudi raziskovalci iz ZDA so pred nekaj tedni tudi sporočili, da so našli učinkovito cepivo. “To je dejansko 100-odstotno,” so zatrdili iz Ameriškega združenja za mikrobiologijo. “Novo eksperimentalno cepivo proti ASP je obetavno“, vendar pri kontraproduktu iz Združenih držav Amerike obstaja hakeljc: trajalo bo leta, preden bo na trgu. Kako dolgo točno ni znano. Govori se o “nekaj letih”.

Hana Murn