fbpx

Spolovanje po nemško: Enkrat letno bo mogoče “zamenjati spol” pri matičarju

Slika je simbolična. Vir: EPA

Nemški zakon o samoodločbi uvaja možnost “spreminjanja spola” in imena enkrat letno, zgolj z obiskom matičnega urada. Kirurški poseg sploh ne bo potreben.  

Nemški “spolni eksperimentatorji (strokovnjaki)” so postregli z novim “izumom”. Odslej bo spol in ime mogoče spremeniti zgolj z obiskom matičnega urada (ne več sodišča), obenem pa tudi kirurški poseg ne bo več potreben. Nemška družinska ministrica Lisa Paus in pravosodni minister Marco Buschmann sta v začetku julija, ko je bil predstavljen zakon o samoodločbi, družno naznanila, da gre za “velik dan za svobodo in raznolikost v njihovi državi”, poroča Remix News.

Zakon naj bi šel skozi zakonodajni postopek še pred poslanskimi počitnicami. Tako so nadomestili pravno normo iz leta 1980, ki je po mnenju zveznega ministrstva za pravosodje “v bistvu protiustavna”. Prepričani so, da bodo sedaj končno dobili sodoben zakon, ki bo urejal to področje. Zakon o samoodločbi naj bi izboljšal življenja transspolnih oseb in prepoznal spolno raznolikost, kar je po prepričanju družinske ministrice del sodobne družbe.

Nemška ministrica za družino Lisa Paus. Vir: EPA

Pravosodni minister pa je prepričan, da zakon predstavlja raznolikost življenja, medtem ko sedanja zakonodaja prizadete osebe obravnava kot bolne. Za mladoletne osebe pod 14. letom starosti ali ko mladoletnik ni sposoben urejati pravnih zadev, bodo zanj to naredili njegovi zakoniti zastopniki. Mladostniki, starejši od 14 let, bodo lahko ob soglasju zakonitih zastopnikov sami vložili izjavo.

Socialisti zakon v celoti podpirajo
Toda če se starši ali drugi zakoniti zastopniki ne bodo strinjali, bo v primeru posredovalo sodišče. Postopek bo zaupen, vsako razkritje pa kaznovano z globo. 46 odstotkov Nemcev zakon podpira, 41 odstotkov pa mu nasprotuje. Med političnimi strankami mu v celoti nasprotuje le opozicijska AfD, CDU le v nekaterih segmentih, medtem ko ga socialisti (SPD) v polnosti podpirajo. 

Domen Mezeg