Golobova “svoboda” v številkah: dve tretjini prebivalcev se počutita bolj revne kot prej

Datum:

Zadnja meritev v raziskavi Valicona je pokazala, da rast življenjskih stroškov vpliva na dve tretjini vprašanih – STA povzema, da je iz meseca v mesec vse več tistih, pri katerih na njihovo vsakdanje življenje pomembno vpliva padanje vrednosti premoženja. Tokrat se je za ta odgovor odločilo 19 odstotkov vprašanih. Da ne gre le za občutke ljudi, pa dokazujejo tudi izsledki OECD. Ta je ugotovila, da se Slovenija nezadržno približuje državam OECD, ki trenutno najbolj trpijo zaradi inflacije.  

Anketiranci med desetimi ponujenimi političnimi in gospodarskimi okoliščinami oz. dogodki, ki vplivajo na naše vsakdanje življenje, že vse od marca na prvo mesto postavljajo rast življenjskih stroškov. Tako se je v julijski meritvi odločilo 67 odstotkov vprašanih, kar je sicer značilno manj od 75 odstotkov, kolikor se jih je za ta odgovor odločilo junija. Na drugem mestu je s 45 odstotki morebitno pomanjkanje dobrin, hrane, energentov. Delež anketiranih, ki so se odločili za ta odgovor, je na podobno visoki ravni vse od marca, le v aprilu tik pred volitvami v DZ je padel pod 40 odstotkov.

Na tretjem mestu so podnebne spremembe z 38 odstotki, kar je dvakrat več kot marca. Povečevanje tega deleža sovpada z naraščanjem dnevnih temperatur, so pojasnili pri Valiconu. Na drugi strani je glede na marec skoraj za polovico nižji delež tistih, ki so izbirali vojno v Ukrajini kot tisto okoliščino, ki pomembno vpliva na njihovo vsakdanje življenje. Tokrat znaša 23 odstotkov. Največjo spremembo v julijski meritvi predstavlja izbira odgovora “širjenje koronavirusa”, za katerega se je odločila skoraj četrtina vprašanih ali deset odstotnih točk več kot mesec prej. Indeks normalnosti, s katerim spremljajo osebno doživljanje razmer, znaša 6 in je že četrti mesec zapored pozitiven. To pomeni, da je več tistih, ki trenutne razmere doživljajo bolj pozitivno kot ne. Natanko takšno vrednost je ta indeks dosegel ob prvi meritvi konec marca 2020, slaba dva tedna po prvem zaprtju javnega življenja zaradi epidemije covida-19.

Indeks finančnega stanja je julija znašal minus 28
Glede na začetek letošnjega leta sta se medtem občutno poslabšala indeksa finančnega stanja in obsega potrošnje. Indeks finančnega stanja, s katerim spremljajo oceno osebnega trenutnega in pričakovanega finančnega stanja, je julija znašal minus 28. To pomeni, da je delež tistih, ki se jim je ali pa se jim po pričakovanju še bo finančno stanje poslabšalo, višji od deleža tistih, za katere to ne velja. Še bolj pesimističen je pogled na indeks potrošnje, s katerim spremljajo oceno obsega potrošnje in je že drugi mesec zapored nižji od minus 60. To pomeni, da je občutno več takšnih, ki so že ali pa bodo po pričakovanju še zmanjšali obseg potrošnje, kot pa je tistih, ki so odgovorili nasprotno.

 Delež tistih, ki pravijo, da se bodo zagotovo ali verjetno cepili, znaša 80 odstotkov
V raziskavi so nenazadnje ugotavljali namero cepljenja proti covidu-19, ki pa je že nekaj mesecev nespremenjena. Delež starih od 18 do 75 let, ki so se že vsaj enkrat cepili, in tistih, ki pravijo, da se bodo zagotovo ali verjetno cepili, znaša 80 odstotkov. Delež starih od 18 do 75 let, ki so se cepili vsaj enkrat in/ali s PCR-testom potrjeno okuženih oziroma tistih, ki so povsem prepričani, da so že bili okuženi, čeprav niso bili testirani, medtem znaša 89 odstotkov. Valicon je zadnjo meritev v raziskavi #Novanormalnost izvedel od 18. do 21. julija, sodelovalo pa je 515 anketiranih.

Janez Janša: Smo že v zgornjem delu lestvice
Na drastično poslabšanje življenjskih razmer je opozoril tudi opozicijski prvak Janez Janša, ki je na spletu zapisal: “Nekaj mesecev “svobode” in že smo z inflacijo v zgornjem delu lestvice.” Pod zapisom pa je delil objavo OECD, ki kaže neizprosne podatke, ki jih slovenski dominantni mediji ne morejo potvoriti.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Levičarski “skriti” aktivisti klonili pod težo Grimsovih argumentov o migracijah

Direktor PU Ljubljana je za medije dejal, da skupine...

Nika Kovač se je povezala z eno glavnih Putinovih operativk v EU parlamentu

Inštitut 8. marec se je v sklopu nadaljevanja aktivističnih...

Ne zamudite pogovornega omizja na temo “Štajerska si zasluži več!”

Danes ob 19.15 bo na 2. Programu NOVA24TV prenos...