Spoznajte junaškega ruskega pilota, ki je zasilno pristal na polju in tako rešil 233 življenj!

Damir Jusupov (Foto: Facebook)

Svet občuduje pogum ruskega pilota Jusupova, ki je z uspešnim zasilnim pristankom letala sredi koruznega polja rešil 233 življenj, takoj po nesreči pa je splezal nazaj v letalo, da bi poklical svojo ženo. Ob tem dogodku se ljudje spominjajo tudi čudežnega pristanka na reki Hudson v New Yorku leta 2009, ko je pilot Sullenberger rešil 155 življenj. Obe letali sta poleteli skozi jato ptic.

Še danes svet navdihuje pogum junaškega ruskega kapitana Damirja Jusupova, ki je s potniškim letalom A321 letalske družbe Ural Airlines v četrtek pristal kar sredi njive. Kmalu po vzletu z moskovskega letališča Žukovski je letalo na letu U1678 poletelo skozi jato ptic, nekaj ptic pa so motorji posrkali, na enem pa je zagorelo. Jusupov je sprva letališče prosil za zasilni pristanek, a se letalo ni uspelo vrniti do letališča in je moralo pristati na koruznem polju. Izmed vseh potnikov in članov posadke jih je zdravniško pomoč po navajanju Daily Mail potrebovalo le 74, izmed katerih je lažje poškodbe utrpelo 23 ljudi, med katerimi je 5 otrok. Vsi so bili odpeljani v bolnišnico, od koder so jih odpustili še isti dan. Letalo je bilo v incidentu močno poškodovano in bo odpisano.

Po nesreči splezal nazaj v razbitine, da bi poklical ženo
41-letni kapitan Jusupov je z odliko diplomiral na letalski šoli pred osmimi leti, do pred enim letom pa je letel kot kopilot. Njegov brat Artur je povedal za medije, da je Damir sprva nameraval postati odvetnik, preden si je premislil. Je poročen in je oče dveh otrok, njegova žena Natalija pa je po nesreči dejala: “Bila sem v paniki, jokala sem, majhen otrok pa me je skušal pomiriti in mi je govoril, naj neham jokati.” Takoj po pristanku je Jusupov splezal nazaj v razbitine letala, da bi lahko poklical svojo ženo.

Foto: epa

Ljudje se ob incidentu spominjajo čudežnega pristanka na reki Hudson leta 2009
Mnogi se ob čudežnim pristankom leta U1678, ki je letel proti krimskemu Simferopolu spominjajo prav tako neverjetnega zasilnega pristanka letala Airbus A320 letalske družbe US Airways v New Yorku leta 2009. Letalo je kmalu po poletu poletelo skozi jato gosi, kar je onemogočilo delovanje motorjev, junaški pilot Chesley Sullenberger pa je z letalom uspešno pristal na reki Hudson. Vseh 155 potnikov in članov posadke na krovu je preživelo.

Foto: epa

Rok Krajnc

 • Stric iz ozadja

  Skoda da ni strmoglavilo kot povracilo za MH17. Pa se vsi, ki so bili gor podpirajo krimsko okupacijo.

  • freedomfighter

   Vecina nemcev je podpirala okupacijo poljske…kaj to pomeni da bi si vsi nemci zasluzili smrt?

   • Stric iz ozadja

    Ce so jo podpirali z dejanji, bi morali biti kaznovani pa vecina ni bila ker bi bila kolicina enostavno prevelika + hladna vojna se je blizala in so zahodni zavezniki izgubili interes za to in se raje zaceli ukvarjati s Sovjetsko zvezo. Tudi Sovjetska zveza sama nikoli ni bila kaznovana za okupacijo Poljske.

    • freedomfighter

     Ja po mojem mnenju so bili nemci dobro kaznovani za okupacijo poljske…kot prvo je bila nemcija povsem uniceno, pobralo se ji je pol ozemlja pa se 50 let prakticno ni obstajala…sovjetska zveza je pa placala tako da se je sesula in ljudje v rusiji posledice cutijo se danes…pa glede na to da so probali kaznovati posamezne narode po prvi svetovni vojni in s tem povzrocili drugo dvomim da je to najbolj pameten nacin

  • Mirko Švajger

   Tebe je tud škoda

 • šmentanamuha

  Suprer, take zgodbe imamo radi. To so junaki našega časa.

 • xtc

  Vsekakor spoštovanje pogumnemu pilotu.
  No po drugi strani pa kroži šala,da Rusi preizkušajo reaktivni kombajn.
  No kakor koli že važno je ,da se je zadeva dobro iztekla.

  • Aton

   Zakaj neki je pogumen? Reševal je (tudi) svoje življenje. Mogoče ga je bilo celo strah!

   • xtc

    Glej,ne glede ,da je Rus,človek je reševal resda tudi sebe,ampak veš koliko pos** bi zagrabila panika.

    • freedomfighter

     Res je…to so ljudje ki se drugace odzovejo na stres kot vecina drugih ljudi…vecina ljudi bi se posrala v hlace eno zmolila in pikirala v tla

 • tramal

  Rusam primanjkuje letaliških stez ,pa so začeli parkirat kar v koruznih poljih.

  • xtc

   Pravijo ,da so preizkušali prototip jet kombajna,ki naj se nebi posrečil,oni dan je je v Sibiriji ponesrečil modernejši na atomski pogon.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!