fbpx

Spoznajte junaškega ruskega pilota, ki je zasilno pristal na polju in tako rešil 233 življenj!

Damir Jusupov (Foto: Facebook)

Svet občuduje pogum ruskega pilota Jusupova, ki je z uspešnim zasilnim pristankom letala sredi koruznega polja rešil 233 življenj, takoj po nesreči pa je splezal nazaj v letalo, da bi poklical svojo ženo. Ob tem dogodku se ljudje spominjajo tudi čudežnega pristanka na reki Hudson v New Yorku leta 2009, ko je pilot Sullenberger rešil 155 življenj. Obe letali sta poleteli skozi jato ptic.

Še danes svet navdihuje pogum junaškega ruskega kapitana Damirja Jusupova, ki je s potniškim letalom A321 letalske družbe Ural Airlines v četrtek pristal kar sredi njive. Kmalu po vzletu z moskovskega letališča Žukovski je letalo na letu U1678 poletelo skozi jato ptic, nekaj ptic pa so motorji posrkali, na enem pa je zagorelo. Jusupov je sprva letališče prosil za zasilni pristanek, a se letalo ni uspelo vrniti do letališča in je moralo pristati na koruznem polju. Izmed vseh potnikov in članov posadke jih je zdravniško pomoč po navajanju Daily Mail potrebovalo le 74, izmed katerih je lažje poškodbe utrpelo 23 ljudi, med katerimi je 5 otrok. Vsi so bili odpeljani v bolnišnico, od koder so jih odpustili še isti dan. Letalo je bilo v incidentu močno poškodovano in bo odpisano.

Po nesreči splezal nazaj v razbitine, da bi poklical ženo
41-letni kapitan Jusupov je z odliko diplomiral na letalski šoli pred osmimi leti, do pred enim letom pa je letel kot kopilot. Njegov brat Artur je povedal za medije, da je Damir sprva nameraval postati odvetnik, preden si je premislil. Je poročen in je oče dveh otrok, njegova žena Natalija pa je po nesreči dejala: “Bila sem v paniki, jokala sem, majhen otrok pa me je skušal pomiriti in mi je govoril, naj neham jokati.” Takoj po pristanku je Jusupov splezal nazaj v razbitine letala, da bi lahko poklical svojo ženo.

Foto: epa

Ljudje se ob incidentu spominjajo čudežnega pristanka na reki Hudson leta 2009
Mnogi se ob čudežnim pristankom leta U1678, ki je letel proti krimskemu Simferopolu spominjajo prav tako neverjetnega zasilnega pristanka letala Airbus A320 letalske družbe US Airways v New Yorku leta 2009. Letalo je kmalu po poletu poletelo skozi jato gosi, kar je onemogočilo delovanje motorjev, junaški pilot Chesley Sullenberger pa je z letalom uspešno pristal na reki Hudson. Vseh 155 potnikov in članov posadke na krovu je preživelo.

Foto: epa

Rok Krajnc