fbpx

Spoznajte ‘Putinovo generacijo’: Bodo mladi Rusi povzročili spremembe ali jih bodo zavirali?

Slika je simbolična (Foto: epa)

Lansko leto se je predsedniških volitev v Rusiji prvič udeležila t. i. ‘Putinova generacija’, ki ni poznala drugega voditelja kot Vladimirja Putina. Kot kažejo izsledki nekaterih raziskav, so mladi bolj zadovoljni z življenjem kot starejši, a po drugi strani le stežka pristajajo na nepluralnost političnega prostora, kar je bilo jasno razvidno iz nedavnih protestov in demonstracij v Moskvi, ki jih je režim nasilno zatrl. Rusko politično prihodnost je tako težko napovedati, nanjo pa bo pomembno vplivala tudi gospodarska situacija, ki se v zadnjih letih slabša.

Na mlade se pogosto gleda kot na generacijo, ki je sposobna spremeniti družbo in politiko, a v Rusiji, ki je razpeta med tistimi, ki so zadovoljni in si želijo ohranjanja statusa quo, ter med tistimi, ki si želijo sprememb, je prihodnost negotova. Tisti, ki so bili lansko leto stari 18 let in so prvič lahko odšli na volitve, nikoli niso poznali drugega voditelja kot trenutnega predsednika Vladimirja Putina, ki se je na oblast povzpel leta 1999. Takrat so bile v državi slabe razmere in nizek življenjski standard, razpad Sovjetske zveze pa je za bogatenje izkoristila ozka skupina privilegirancev. Ljudje so bili tako zadovoljni, da jih vodi močan voditelj, ki je obljubljal politično in gospodarsko rekonstrukcijo države. Putin je lani nastopil že četrti mandat predsednika, ki po spremembah zdaj traja šest let, podpora javnosti pa ostaja razmeroma visoka kljub nekolikšnem upadu v zadnjem času. Njegova priljubljenost se je zmanjšala zlasti med starejšimi, in sicer predvsem zaradi nepriljubljene pokojninske reforme, ki vključuje povišanje upokojitvene starosti s 60 na 65 let za moške in s 55 na 60 let za ženske.

Putin mladih ne more več strašiti s situacijo v 90. letih, saj je ti niso doživeli
Generacija Rusov, ki se je rodila po Putinovem prevzemu oblasti, je danes znana kot Putinova generacija in ob Putinovi napovedi, da po letu 2024 ne namerava več kandidirati za predsednika, je prihodnost države nejasna. Za CNBC je profesor ruske kulture in družbe na švicarski Univerzi St. Gallen Ulrich Schmid povedal, da je mlada generacija izjemno pomembna dimenzija ruske politike: “Tako imenovane ‘Putinove generacije’, torej mlade generacije ne more prestrašiti spominjanje na slabo situacijo v devetdesetih letih, prav to pa je bila glavna politična strategija političnih inženirjev v Kremlju. Tisti, ki so bili rojeni v devetdesetih letih, se ne spomnijo razpada Sovjetske zveze in ekonomskih težav. Zelo so vpeti v zahodnoevropsko kulturo in tradicijo, še posebno, ko govorimo o množični in pop kulturi.”

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Mladi ne pristajajo na nepluralen politični sistem, a mnogo jih podpira Putina
Mlade Ruse obremenjujejo drugačne težave kot starejše, najbolj so jim pomembna izobrazba, delovna mesta in mobilnost po družbeni lestvici. Strokovnjaki pravijo, da je večina Rusov še vedno zadovoljna s statusom quo, a mladi so z uporabo interneta bolj izpostavljeni zahodnim vplivom, kar bi lahko vplivalo tudi na domače razmere. Nasilno zatrtje protestov in demonstracij, kot smo mu bili priča v zadnjih tednih v Moskvi, je jasno pokazalo, da mladi niso pripravljeni pristati na odsotnost pluralnosti v politiki. Vodja ruskega in evrazijskega programa pri Chatham House James Nixey je za CNBC potrdil pomen Putinove generacije: “Putinova generacija zagotovo obstaja. Samo dejstvo, da niso poznali alternative Putinu … A generacija je sredi najstniških, uporniških let in resnično jih poganja internet; to igra veliko vlogo v spremembah političnih stališč.”

Kljub temu podpore mladih nekaterim opozicijskim figuram, kot je Aleksej Navalni, ne gre precenjevati, saj je Putin še vedno priljubljen med večino mladih, kot dokazujejo podmladek Putinove stranke Mlada garda in še nekatera združenja. “Nekateri mlajši od 30 let so postali bolj politizirani in veliko število mladih Rusov si resnično želi sprememb. Želijo si, da se Rusija spremeni po vzoru liberalnih demokracij Zahoda, številni mladi pa ostajajo nacionalisti. Imamo dve konkurenčni sili in ni jasno, v katero smer bo šla Rusija v prihodnosti,” je glede tega povedal Nixey.

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Putin se je v preteklosti bolj osredotočal na mlade, v zadnji predsedniški kampanji sploh ni predstavil programa
Po drugi strani velja poudariti, da skupina starih med 15 in 24 let predstavlja le 9,4 odstotka ruskega prebivalstva, medtem ko starostna skupina med 25 in 54 leti predstavlja kar 44,2 odstotka prebivalstva. Prav zato, ker mladi predstavljajo relativno majhno skupino volivcev, se Putin v zadnji kampanji ni osredotočil nanje, pojasnjuje Schmid: “Putin ni predstavil programa. Pred volitvami sploh ni bilo seznama točk, ki jih želi doseči v svojem mandatu, na njegovi spletni strani. Tam je bil le seznam dosežkov zadnjih 18 let in obljuba mladi generaciji je bila podobna.” Schmid ob tem za primerjavo navaja pretekle kampanje, med drugim tisto iz leta 2005, ko se je Kremelj trudil mobilizirati mlado generacijo z organizacijo Naši. Pew Research Center je opravil raziskavo, ki je pokazala, da so mladi celo bolj zadovoljni s svojim življenjem kot starejši, kar 67 odstotkov starih med 18 in 29 let je izrazilo zadovoljstvo, medtem ko je bilo zadovoljnih tistih, ki so bili stari 50 let ali več, zgolj 51 odstotkov. Starejši, ki so že tako nezadovoljni zaradi Putinovih reform, so prav tako bolj zaskrbljeni zaradi kriminala, korupcije in naraščajoče premoženjske neenakosti.

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Na mlade bo bistveno vplivala tudi ekonomska situacija v državi, ki se slabša
Mladi so prav tako lahko zadovoljni zaradi nizke brezposelnosti v Rusiji, ki je maja 2019 znašala 4,5 odstotka, pri CNBC pa niso uspeli pridobiti uradnega podatka o brezposelnosti mladih. Mednarodna organizacija za delo sicer ocenjuje, da je brezposelnih v starosti od 15 do 24 let 16 odstotkov, kar je podobno evropskemu povprečju. Prav gospodarstvo v prihodnosti utegne bistveno vplivati na politično pripadnost mladih, v zadnjih časih je Rusijo pomembno prizadela gospodarska kriza, ki je sledila padcu cen nafte in sankcijam zahodnih držav, ki so sledile nelegalni aneksiji Krima s strani Rusije. Kar do 60 odstotkov ruskega bruto domačega proizvoda je odvisnega od nafte in plina, vrednost ruskega rublja pa je v primerjavi z ameriškim dolarjem od leta 2014 padla za kar 90 odstotkov. Za leto 2019 Mednarodni denarni sklad Rusiji napoveduje skromno 1,2-odstotno gospodarsko rast. Vodja ocenjevanja političnih tveganj pri analitski družbi AKE International Max Hess je vpliv gospodarstva na mlade komentiral takole: “Mladi so imeli družbeno mobilnost in življenjska raven v Rusiji se je izboljšala, odkar je na oblasti Putin. A zaskrbljujoče je, da se ne ustvarja nobenih resničnih novih virov bogastva. Generacija, ki trenutno študira, bi se lahko soočila z manjšo družbeno mobilnostjo. Spraševali se bodo, zakaj je tako, in menim, da se približujemo tej fazi.”

Rok Krajnc