Sramota: Nemška policija s silo nad svoje državljane, medtem ko tuje v protestih podpira

N prvi fotografiji prikaz nasilnega vedenja nemške policije nad svojimi državljani in na drugi podpora tujim, Indijcem (foto: Twitter)

Ko so se Nemci zbrali na ulicah v središču Kölna in vzklikali: “Dovolj je: cene morajo pasti”, je policija brez premisleka uporabila silo, da bi jih utišala. Nemška policija se je tako s silo spravila nad svoje državljane, ki so vedno bolj zaskrbljeni zaradi inflacije in nižanja življenjskega standarda, medtem ko je pred nekaj leti popolnoma drugače obravnavala Indijce, ki so na nemških ulicah protestirali proti zakonu o spremembi zakona o državljanstvu (znani kot protesti CAA, NRC). 

Mnogi so na družbenih omrežjih nemško policijo in posledično tudi vlado označili za “hinavsko”. Tako so jo označili po nasilnem ravnanju policije nad nemškimi državljani, ki so se zbrali v znak protesta proti aktualni vladi in njenem neučinkovitem soočanju s krizo, ki je zajela nekoč “bogato” državo. Ljudje so vedno bolj zaskrbljeni, zato so skupno stopili na ulice, kjer jih je z nasiljem pričakala nemška policija. Na družbenih omrežjih so se mnogi zgražali nad dejstvom, da je nemška policija leta 2020 indijske protestnike, ki so na nemških ulicah protestirali proti zakonu o spremembi državljanstva, obravnavala popolnoma drugače, celo podprla jih je.

Na stotine ljudi, ki jih je prizadela kriza življenjskih stroškov v Nemčiji, se je v preteklih dneh zbralo pred uradom zveznega kanclerja v Berlinu, da bi protestirali proti vse slabšemu položaju življenja ljudi. Avgusta je inflacija v Nemčiji dosegla 50-letni vrh in dosegla 8,9 odstotkov. Maja je dosegla 8,7 odstotkov – številke, ki je ni bilo od let 1973 in 1974 med prejšnjo naftno krizo. Protestniki pozivajo k pomoči pri zagotavljanju dostojnih stanovanj in več podpore ljudem v gospodinjstvih z nizkimi dohodki. Letno poročilo, ki ga je pripravila nemška zavarovalnica R+V Versicherung, je pokazalo, da so naraščajoči življenjski stroški v državi največja skrb ljudi, sledita pa pomanjkanje cenovno dostopnih stanovanj in vse slabše gospodarstvo v državi.

In medtem ko so Nemci preplavili berlinske ulice, da bi protestirali proti neuspehu oblasti pri spopadanju z naraščajočo inflacijo in življenjskimi stroški med porastom cen energentov, je policija za protestnike uporabila silo, kar so mnogi označili za “hinavščino in dvojna merila” nemške policije, “ista nemška policija je pozdravila in zaščitila protestnike za indijski NRC in CAA v Nemčiji,” je omenila uporabnica Twitterja, ki je nakazala na  njihove “dvojne standarde”.

Policija v Nemčiji je vodila več krogov demonstracij proti spremembam zakona o državljanstvu (CAA) v Nacionalnemu registru državljanov (NRC) in nemirom na univerzi JNU. Z indijsko zastavo v evropski državi, na plakatih z kleveto o Indiji je množica začela demonstracije blizu Brandenburških vrat do indijskega veleposlaništva. Dobili so močno policijsko zaščito, ko so vzklikali slogane “Azadi” in Indijo označili za “protidemokratično” ter trdili, da narašča delitev in grozodejstva proti manjšinskim skupnostim. Nekateri transparenti so Indijo primerjali z Nemčijo iz leta 1933, drugi so v nemščini in angleščini vodili blatno kampanjo z resnimi trditvami o kršitvi indijske ustave. “Indija gori,” je pisalo na enem plakatu, “Rešimo Indijo” pa na drugem.

Hinavščina ni napaka, ampak vedenje
“Tukaj je nemška policija, ki podpira in ščiti proteste proti Indiji med NRC in CAA v Nemčiji.
Hinavščina, če jo izvajamo pogosto, ni napaka, ampak vedenje,” je bilo zapisano v enem od twitov, kjer je objavljen posnetek izpred nekaj let, ko je nemška policija mirno in dostojno obravnava Indijce, ki so prav tako protestirali.

Policisti so nemške protestnike neusmiljeno pretepali, brcali in jih tiščali na policijski kombi. Nekatere so pridržali pod prisilo, druge pa so zlorabljali in grdo ravnali. Protestniki so zahtevali umik podražitve plina in zgornjo mejo cen najemnin, ki bo Nemcem dostopna.

https://twitter.com/EnricoFaraboll1/status/1581409144770531328?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1581409144770531328%7Ctwgr%5Ed8981fb02e96bec2facc951310f950c3cfaed02a%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.republicworld.com%2Fworld-news%2Feurope%2Fgerman-cops-assault-protesters-rallying-over-inflation-indian-netizens-slam-hypocrisy-articleshow.html

“V Nemčiji ni svobode, če nekdo protestira, mu bodo sodili in ga bodo kaznovali,” se je glasil tvit na nemških družbenih omrežjih, medtem ko so nazorne slike s protiinflacijskih demonstracij široko krožile. “Tako ravnajo z miroljubnimi protestniki v demokratični Nemčiji ,” je zapisal drug tvit. “Med sistemom zatiranja protestnikov v Islamski republiki Iran in Zvezni republiki Nemčiji ni nobene razlike. V obeh so protestnikom sojeni in kaznovani. V njih ni svobode govora in pravice do protesta,” je zatrdil eden od uporabnikov Twitterja.

Tanja Brkić