fbpx

Sramotna statistika: V Avstraliji in Evropi je v porastu število otroških nevest

Foto: YouTube

Saj ni res, pa je. Več kot 50 deklic v peti največji avstralski zvezni državi New South Wales je bilo prisiljenih v poroko s starejšimi moškimi, nekatere izmed njih so imele le 9 let. 

Avstralski Seven News se je dokopal do podatkov avstralske zvezne policije, ki so razkrili, da je bilo v obdobju dveh let kar 57 otrok prisiljenih v zakon, od katerih večina, kar 51, izhaja iz območja mesta Sydney. Medij se je pri razkritju med drugim skliceval na elektronsko pošto dekleta, ki je priznalo, da so jo ob koncu šolskega leta prisilili v poroko, in deklice, ki je povedala, da je bila prisiljena potovati iz Avstralije, kjer je bila žrtev izkoriščanja.

Mnogi si pred problemom le zatisnejo oči
Ministrica za družino in družbenokoristno delo Pru Goward je povedala, da so bili otroci pod ogromnim pritiskom, da se morajo poročiti, in dodala, da skupnost mnogokrat sploh ne ve, da otroške neveste obstajajo, ali pa se le odloči, da bo problematiko ignorirala. Gowardova je pozvala prijatelje in sorodnike otrok, ki so v nevarnosti, da bi se znašli v primežu trgovine z belim blagom ali v prisiljenem otroškem zakonu, naj otrokom razložijo, da se jim ni treba poročiti, drugače se bo še naprej nadaljeval trend prisiljenih porok. Uradniki namreč postanejo nemočni, ko otroci enkrat zapustijo državo. Isto je bilo v primeru dveh mladih sester, ki sta bili odpeljani iz države z namenom, da se v tujini poročita. Edino, kar policiji zdaj preostane, je, da spremlja, ali se bosta vrnili nazaj.

Foto: YouTube

Število otroških porok narašča tudi v evropskih državah
Junija je Breitbart London poročal o obsodbi muslimanskega duhovnika Ibrahima Omerdica zaradi njegove poroke s komaj 14-letno deklico.  Na videoposnetku, ki je pricurljal v javnost, je mogoče videti, kako Omerdic deklici daje navodila, da je kot njegova žena dolžna, da ga v vsem uboga. Medtem pa je ženin dobil navodilo, da ima obveznost, da mladoletnico seznani s spolno vzgojo.

Iz leta v leto narašča tudi število otrok v Veliki Britaniji, ki so prisiljeni v skok v zakonski jarem, kljub temu pa je do zdaj prišlo le do ene obsodbe v zvezi s tem. Število muslimanskih otroških nevest narašča tudi v Berlinu in Skandinaviji, otroške neveste pa vedno bolj tolerirajo v migrantskih centrih na Norveškem, Danskem in Švedskem. Danska je ženam, starim komaj 14 let, dovolila, da so te ponovno združene s svojimi možmi, potem ko so državni organi odločili, da bi spoštovanje zakonov o zaščiti pravic otrok kršilo človekove pravice migrantov.

N. Ž.