fbpx

Srbski narkokralj Darko Šarić obtožen pranja več deset milijonov evrov, v preteklosti pa preprodaje več ton kokaina

Darko Šarić. (Foto: kurir)

Darko Šarić, svetovni javnosti znan tudi kot srbski narkokralj, je v preteklosti že zaslovel kot velik preprodajalec kokaina iz Latinske Amerike, za kar je bil na drugi stopnji obsojen na 15 let zapora. Gre za slovito zgodbo, ki je povezana z afero Balkanski bojevnik. Tokrat pa ga čaka še zaporna kazen zaradi domnevnega pranja denarja pri prodaji podjetja. 

Darko Šarić, znani srbski kriminalec, je iz pripora sporočil, da je nedolžen. Tam naj bi se znašel zaradi pranja denarja. S prodajo podjetja Štampa nemškemu podjetju Vaco naj bi zaslužil preko 20 milijonov evrov. Šarića je v petek sodišče v Beogradu nepravnomočno obsodilo na devet let zaporne kazni, in sicer zaradi pranja več kot 20 milijonov evrov denarja. Odločitev sodnika Siniše Petrovića ga ni presenetila, čeprav je prepričan, da je bil v času sojenja v polnosti dokazan izvor denarja, s katerim je v Srbiji kupoval podjetja, kmetijska zemljišča in drugo premoženje, poroča Kurir.

Sodišče je sicer sprejelo obrazložitev Šarića, da je od posredovanja v prodaji Štampe nemškemu Vacu leta 2009 zaslužil preko 20 milijonov evrov in da so vsi ostali poslovni in drugi nakupi v Srbiji tega finančnega izvora, vendar pa je za sodišče ostalo sporno, zakaj naj bi Pljevljak dobil ta denar. Šarić je sicer priprt od leta 2014, ko se je predal srbskim oblastem in je prepričan, da obrazložitev sodbe najbolje govori, da ga je sodišče obsodilo za nekaj, za kar se mu sploh ni sodilo. Sodišče je po njegovem mnenju sprejelo mnenje finančnega strokovnjaka, da je 30 milijonov od prodaje Štampe nemškemu Vacu čistih, a hkrati ga je obsodilo za nekaj, za kar ni bil niti obtožen. Po sodnikovih navedbah naj bi obstajal utemeljen sum, da je Šarić kupil delež v Štampi z “umazanim” denarjem.

Šarić pa je imel težave s pravom tudi zaradi tihotapljenja kokaina in je povezan z afero Balkanski bojevnik. Hrvaški portal Dnevno je pred leti prišel do dokumentov, ki potrjujejo obtožbe Anastazija Martinčića, nekdanjega visoko umeščenega člana kriminalne združbe Darka Šarića. Martinčić se je v zadnjih letih spremenil v žvižgača in razkril marsikatero “poslovno” skrivnost svojega “poslovnega” partnerja in celotne organizacije. Zato je tudi prepričan, da je najbolj varen prav v urugvajskem zaporu Penal de Libertad, čeprav je odslužil že več kot polovico kazni in je dosegel pogoje za predčasno izpustitev.

Martinčić je razkril, da je Šarićev kartel uvažal kokain iz Južne Amerike v Evropo po morju kar na ladjah, nato pa so ga raztovorili v luki in ga razposlali naprej v Srbijo. Da je tovor ostal na varnem, saj je bil v vrednosti od nekaj sto milijonov evrov pa vse do milijarde evrov in več, so morali podkupiti nekatere v luki, predvsem pa poskrbeti, da pri raztovarjanju ni prišlo do nadzora tovora. Po trditvah Martinčića se je tihotapilo tudi med 1 in 5 tonami droge, varnost tovora takšne vrednosti pa se zagotovo ne prepušča naključju.

Domen Mezeg