fbpx

Srbski obrambni minister napovedal vrnitev obveznega služenja vojaškega roka – se nekaj kuha na Balkanu?

Foto: Facebook

Včeraj smo pisali, da so srbske oborožene sile zaradi razmer na Kosovu in Metohiji v stanju visoke pripravljenosti, hrvaški Jutranji list pa danes poroča, da Aleksandar Vučić in nedavno ustanovljena nova srbska vlada že napovedujeta ponovno uvedbo obveznega služenja vojaškega roka, redne vpoklice v rezervno sestavo in celo to, da se rezervistom, starejšim od 30 let, po domovih razdelijo puške – to je na TV Blic sporočil novi obrambni minister in podpredsednik vlade Miloš Vučević, eden najtesnejših Vučićevih sodelavcev.

Spomnimo, srbski predsednik Aleksandar Vučić je že napovedal, da bo čez leto, leto in pol dosedanja premierka Ana Brnabić premiersko palico predala Milošu Vučeviću (če se Vučić ne bo odločil za nove predčasne volitve). Vučević je sporočil, da še ni znano, koliko časa bo trajalo služenje vojaškega roka oziroma usposabljanje. Vseh tistih 12, 13 generacij od leta 2011, ko so v Srbiji ukinili obvezno služenje vojaškega roka, pa bi se morale tudi usposabljati, saj je, kot pravi Vučević, veliko med njimi “vojaško nesposobnih” in ne znajo “obleči niti vojaške uniforme niti uporabljati orožja.” Vučević je napovedal strokovno razpravo o vrnitvi služenja vojaškega roka in zatrdil, da se bo obvezno služenje roka vsekakor vrnilo.

Ideja o ponovni uvedbi služenja vojaškega roka se je začela omenjati leta 2020 zaradi dejstva, da je Srbija tako rekoč obkrožena z državami Nata. Srbija namreč meji na osem držav, od tega jih je šest članic Nata – Hrvaška, Madžarska, Romunija, Bolgarija, Severna Makedonija in Črna gora, na Kosovu, ki formalno ni članica Severnoatlantskega zavezništva, pa je ena največjih ameriških baz v Evropi, Bondsteel. Le BiH ni v Natu, čeprav je to strateški interes Sarajeva. Srbija vztraja pri svoji vojaški nevtralnosti in zavrača članstvo v Natu, a se nenehno oborožuje. Kot enega od razlogov za ponovno uvedbo služenja vojaškega roka Vučević navaja namero, da Kosovo ustanovi svoje oborožene sile, čeprav do tega še vedno nimajo pravice.

Srbski obrambni minister je nedavno napovedal 25-odstotno zvišanje plač za vse zaposlene v vojski in predstavil vrsto ugodnosti, ki jih bodo prejeli pripadniki vojske, pa tudi tisti, ki se redno udeležujejo vojaških vaj. Pripadnik srbske vojske bi bil poleg oblačil, obutve, hrane in nastanitve deležen tudi ugodnejših pogojev pri nakupu stanovanja ali najemu stanovanjskega kredita. Vsi tisti rezervisti, ki bi se redno udeleževali vojaških vaj, bi imeli prednost pri zaposlovanju in prednost pri vpisu otrok v vrtec. “Tako bi spodbudili ljudi, da se vključijo v državni obrambni sistem,” je dejal Vučević. A kot kaže, lahko Srbi spet pričakujejo služenje vojaškega roka.

Vučić je nedavno tudi razkril, da poteka ena največjih vojaških vaj na ozemlju Republike Srbije
Vučić je včeraj izdal uradni ukaz, da se nemudoma uničijo vsa sovražna brezpilotna letala na ozemlju osrednje Srbije, poročajo srbski mediji. Predsednik se je za ta korak odločil po domnevnem incidentu, ki se je zgodil na območju nad Merdarjem in v bližini Raške, kjer naj bi opazili neznane brezpilotne letalnike, ki so nadzorovali vojašnice in položaje srbske vojske, so neuradno potrdili za radiotelevizijo Srbije.  Da bi preprečili nadaljevanje sovražnikovih aktivnosti, so v akcijo spremljanja in morebitnega napada na sovražnikova letala dvignili srbske mige 29. Kmalu zatem so opazovani objekti zapustili zračni prostor osrednje Srbije. Če tega ne bi storili, bi jih uničili, saj je vrhovni poveljnik izdal ukaz za takojšnje ukrepanje s protiletalskim orožjem, piše RTS. Vučević je včeraj dejal, da je Vučić izdal ukaz, naj bo srbska vojska v pripravljenosti. “Ne pripravljamo se na vojno, a ne smemo biti nepripravljeni,” je dejal Vučević in dodal, da si nihče ne želi konfliktov s Prištino.

Sara Bertoncelj