fbpx

Srbski premier Vučić se ne bo odzval na žalitve, ki jih je izrekel Zoran Milanovič

Foto: STA

Srbski premier Aleksandar Vučić je včeraj v Beogradu dejal, da se ni odzval na najhujše žalitve Srbije in Srbov, ker ne želi Hrvaški odgovoriti z enako mero. Ocenil je, da izjave predsednika SDP Zorana Milanovića, ki je predstavnike srbskih oblasti označil za bednike, niso del predvolilne kampanje na Hrvaškem, temveč dolgoletne protisrbske politike.

Levosredinski kandidat za hrvaškega premierja Milanović je na neformalnem srečanju s predstavniki nekaj hrvaških veteranskih združenj prejšnji ponedeljek izjavil, da se srbske oblasti obnašajo ošabno ter da so “bedniki”. Med drugim je dejal, da se ne želi pogovarjati ne z Vučićem ne s srbskim predsednikom Tomislavom Nikolićem, ker ju ima za privrženca velikosrbske politike, ki je pripeljala do vojne v začetku 90. let prejšnjega stoletja.

Hrvati pravijo, da sta bila Vučić in Nikolić tesna sodelavca Vojislava Šešlja
Na Hrvaškem pogosto izpostavljajo, da sta bila Vučić in Nikolić nekdanja tesna sodelavca Vojislava Šešlja, ki je bil obtožen vojnih zločinov, a ga je sodišče oprostilo vseh obtožb. Milanovićeve ocene, ki so bile izrečene v kontekstu obtožnic za vojne zločine v Srbiji in BiH proti hrvaškim veteranom, so močno razburile Beograd.

Vučić je na včerajšnji novinarski konferenci v Beogradu dejal, da na žalitve ne bo odgovoril  in sicer ne zaradi tega, ker si ne bi upal ali ne bi dobil političnih točk. Povedal je, da ga najbolj boli, ker se ne bo odzval na najhujše žalitve iz Zagreba.

Vučić: “Ne želim žaliti Hrvaške ali Hrvatov”
“Na kaj takega ne morete odgovoriti, ne da bi žalili druge. Ne želim žaliti ne hrvaške države ne hrvaškega naroda,” je izjavil Vučić. Ocenil je, da takšen besednjak ni povezan s predvolilno kampanjo na Hrvaškem, temveč z večletno protisrbsko politiko na Hrvaškem.

“V Srbiji Hrvaška ni bila tema med predvolilno kampanjo. Ne bom izrekel ene same besede o Milanoviću ali (predsedniku HDZ) Andreju Plenkoviću, ki sta o meni govorila med njunim televizijskim soočanjem,” je dejal Vučić in sporočil, naj pustijo Srbijo pri miru.

Srbska vlada se bo vzdržala odzivov
Poudaril je, da je mir življenjski interes Srbije in bistvo napredka v prihodnosti. Dodal je, da njegova vlada ne bo odgovarjala na tovrstne izjave iz Hrvaške in se bo vzdržala. Napovedal je, da si bodo prizadevali za to, da bi izboljšali odnose s Hrvaško. Omenil je tudi, da se foruma v Dubrovniku konec prejšnjega tedna ni udeležil, ker so mu nakazali, da ni dobrodošel, čeprav je želel priti.

“Prejel sem dve vabili, naj pridem v Dubrovnik, potem pa so mi na vljuden način sporočili, naj vendarle ne pridem. To vedo tudi v mednarodni skupnosti,” je povedal Vučić po srečanju z veleposlaniki iz držav regije, ki so akreditirani v Beogradu, je poročala beograjska agencija Tanjug.

A. R., STA