Srdit slovensko-hrvaški spopad za prevlado v ameriškem Ohiu

Foto: epa

Donald Trump se približuje republikanski predsedniški nominaciji. Toda še pred tem ga čakajo težke preizkušnje – med drugim v ameriški zvezni državi Ohio, kjer živi tudi veliko ameriških Slovencev.

Milijarder Donald Trump, teksaški senator Ted Cruz, floridski senator Marco Rubio in guverner Ohia John Kasich. To so štirje republikanski predsedniški kandidati, ki še ostajajo v igri za zmago. Najbolje zaenkrat kaže Trumpu, ki je zbral 464 delegatov, sledi mu Cruz s 373 delegati.

Florida in Ohio – zadnji rešilni bilki za Rubia in Kasicha
Slabše gre Rubiu (166 delegatov) in Kasichu (63 delegatov). Kljub temu še ne mislita vreči puške v koruzo, saj upata, da bosta 15. marca zmagala na republikanskih strankarskih volitvah na domačem terenu – Rubio na Floridi, Kasich v Ohiu. Več upanja za zmago ima Kasich, saj mu nekatere ankete napovedujejo zmago v Ohiu, medtem ko bo Rubia na Floridi verjetno premagal Trump.

Volitve v Ohiu in Floridi so zanimive tudi zaradi tega, ker se delegati v obeh državah porazdelijo po načelu zmagovalec pobere vse in ne proporcionalno glede na kandidatov izid (na Floridi je na voljo 99 delegatov, v Ohiu pa 66).

Slovenski Ohio
Republikanske strankarske volitve v Ohiu so zanimive tudi zato, ker v tej zvezni državi živi veliko Američanov, ki imajo slovenske korenine. Največje mestu v Ohiu je Cleveland, ki velja za nekakšno prestolnico ameriških Slovencev. Prav v tem mestu bo med 18. in 21. julijem letos republikanska nacionalna konvencija.

Tako bo kar nekakšna simbolika v tem, če bo Trump, ki je zelo povezan s Slovenijo – njegova žena je nekdanja slovenska manekenka Melanija oziroma Melania Trump (s katero ima devetletnega sina Barrona) in ima zato v Sloveniji vzdevek najbogatejši slovenski zet -, sprejel republikansko predsedniško nominacijo prav v prestolnici ameriških Slovencev.

Češko-hrvaški Kasich
Če je Trump povezan s Slovenijo, pa je njegov najnevarnejši nasprotnik za zmago v Ohiu John Kasich povezan z našo južno sosedo Hrvaško. Guverner Ohia je namreč po materini strani hrvaškega rodu (materin priimek je Vukovich). Po očetovi strani je Kasich češkega rodu (njegov priimek se izgovarja ‘kejsik’). Kot zanimivost: tudi Trump je povezan s Češko, saj je bil pred leti poročen s češko smučarko in manekenko Ivano Trump.

Ohio in Florida pa nista edini zvezni državi, v katerih bodo 15. marca republikanske strankarske volitve: volitve bodo še v Severni Karolini, Illinoisu in Missouriju ter na ameriškem ozemlju Severnih Marijanskih otokih. Skupno se bo v torek razdelilo 367 delegatov. Razen Severne Karoline, kjer se bodo delegati razdelili proporcionalno glede na volilni izid, bo drugje veljalo načelo, da zmagovalec pobere vse delegate.

Koliko delegatov mora zbrati Trump
Če bo Trumpu uspel veliki met, se lahko v torek zelo okrepi z delegati. Če bo hotel postati republikanski predsedniški kandidat in se s Hillary Clinton ali Berniejem Sandersom novembra pomeriti za vstop v Belo hišo, bo moral na koncu primarnih volitev zbrati najmanj 1.237 delegatov. Republikanske strankarske primarne volitve se bodo sicer končale 7. junija.

M. H.