fbpx

Sredozemlje postalo masovna grobnica: V novi tragediji umrlo najmanj 400 migrantov

Foto: Twitter

Italijanski predsednik Sergio Mattarella je oznanil, da je več sto migrantov izgubilo življenje v tragediji v Sredozemlju. Pred letom dni je v podobni nesreči življenje izgubilo 800 migrantov.

Nepotrjene informacije različnih medijev govorijo o 400 mrtvih Somalcih, ki so potovali na prenatrpanih ladjah in so se prevrnili v bližini egiptovske obale. Mattarella je novico označil za še eno tragedijo na Mediteranu. “Evropa mora razmisliti o dodatni tragediji, v kateri je več sto ljudi izgubilo življenje,” je dejal Italijanski predsednik.

Zdravniki brez meja so po brodolomu na Twitterju zapisali, da je Sredozemlje od leta 2016 dalje “postalo masovna grobnica”. Zgodaj zjutraj je italijanska obalna straža rešila še 108 migrantov, ki se jim je prav tako potopil gumijasti čoln. V nesreči je umrlo šest oseb.

Več sodelovanja z afriškimi državami
Italijanski zunanji minister Paolo Gentiloni je danes v Luxemburgu opozoril, da Evropa ne potrebuje gradnje zidov, temveč mora povečati napore za pomoč Afriki, in pozval kolege, naj podprejo predlog Rima za reševanje migrantske krize.

Bistvo njihovega predloga je v maksimalnem povečanju naporov in vlaganj v afriške države, ki bodo zmanjšali priliv migrantov in uvedli večjo kontrolo nad tihotapci z ljudmi.

Tragedija le eno leto po hudem brodolomu
Vprašanje reševanja migrantske krize je ena od glavnih tem, o kateri se pogovarjajo zunanji ministri članic EU. Visoka predstavnica EU za zunanje zadeve in varnostno politiko Federica Mogherini je tam dejala, da bi morali najti rešitev za migrante v sodelovanju z državami, iz katerih prihajajo. “Evropska unija je do sedaj veliko naredila pri reševanju migrantske krize, vendar nam je ostalo še veliko dela,” je dejala Mogherinijeva pred sestankom.

Nova tragedija 400 somalskih državljanov se je zgodila leto dni po brodolomu v Sredozemskem morju, v katerem je umrlo 800 ljudi. Mogherinijeva je na začetku sestanka opozorila na žalostno obletnico tega tragičnega dogodka.

M. P.