[VIDEO] Izgredi na meji: Makedonski policisti in migranti v spopadih

Foto: epa

Več sto migrantov je zaradi poškodb, ki so jih pridobili med spopadi s policisti v Idomeniju, iskalo pomoč v bolnišnicah pod okriljem Zdravnikov brez meja. Makedonski policisti so v zadnjih dneh vpleteni v mnogo spopadov z migranti, ki želijo na vso silo – s protesti in nasiljem – vstopiti v državo in nadaljevati svojo pot v Evropo.

Migranti so medijem zatrjevali, da naj bi jih makedonski policisti privedli na makedonsko ozemlje ter jih tam pretepali. Veliko ljudi je bilo poškodovanih tudi zaradi stampeda, ki je nastal ob incidentu poskusa nasilnega preboja zaprte meje. Policisti so za umiritev množice uporabili tudi solzivec. Med migranti, ki so potrebovali zdravniško pomoč, so bili tudi petletni otroci.

”Naša klinika je bila cel dan polna. Med njimi [tistimi, ki so poiskali zdravniško pomoč] so bili tudi trije otroci, ki so imeli poškodbe glave zaradi gumijastih nabojev,” je dejal Conor Kenny, eden od zdravnikov v Idomeniju. Skupaj je klinično pomoč poiskalo okoli 300 migrantov, od tega jih je imelo 200 težave s pljuči in dihanjem zaradi solzivca.

Do nemirov je prišlo, ko je skupina okoli 500 posameznikov želela nasilno prečkati zaprto mejo med Grčijo in Makedonijo. Med tem je bilo ranjenih tudi okoli 15 policistov, poroča Russia Today. 

Za stanje krivijo države članice EU
Prostovoljci na meji za trenutno stanje nervoze in nasilja obtožujejo članice EU. ”Kar se dogaja na makedonsko-grški meji, je samo rezultat več zaradi tega, ker je tam ujetih več tisoč ljudi. Grčija se ne more odzvati na humanitarne in varnostne zahteve množice,” je komentiral Jose Hulsenbek, vodja odprave Zdravnikov brez meja, ki je priznal, da se razmere le še zaostrujejo.

M. G.