fbpx

Sredozemlje zopet usodno za 10 migrantov, 223 pa so jih rešili

Foto: epa

Z dveh čolnov na poti iz Libije na Sicilijo so danes rešili 223 ljudi, našli pa so tudi 10 trupel, je sporočila italijanska obalna straža. Direktor agencije Frontex Fabrice Leggeri je medtem opozoril, da glavnina migrantov zdaj v Evropo prihaja preko Libije, medtem ko se je njihovo število na balkanski poti močno zmanjšalo.

Na enem izmed čolnov, ki se je potapljal, so danes našli trupla 10 ljudi, rešili pa so 107 preživelih. Po poročanju so bile vse žrtve ženske. Z drugega čolna so medtem rešili 116 migrantov.

Italijanska obalna straža je v sredo rešila 1288 migrantov, večino od teh v Sredozemskem morju, 51 pa so jih prestregli na morski poti med Italijo in Albanijo. Ena izmed sredinih akcij je bila zaradi nemirnega morja “precej zahtevna”, so sporočili z obalne straže. V zadnjih osmih dneh, ko se je vreme ob libijski obali nekoliko umirilo, so rešili 13.700 migrantov.

Po besedah direktorja evropske agencije za zunanje meje Frontex Fabriceja Leggerija je v Evropo prek Sredozemskega morja letos prišlo 60.000 ljudi. Iz Libije je prišlo 85 odstotkov migrantov, oblikovale pa so se tudi nove poti iz Egipta in Turčije.

V nekaj mesecih utonilo skoraj 3 tisoč migrantov
Po podatkih Mednarodne organizacije za migracije (IOM) je letos med prečkanjem Sredozemskega morja umrlo 2.888 migrantov. Medtem se je močno zmanjšalo število migrantov, ki v Evropo pridejo po balkanski poti. “Po balkanski migracijski poti praktično ni več prehoda,” je povedal direktor Frontexa. K zmanjšanju je pripomoglo zaprtje slovenskih, makedonskih in srbskih meja ter tudi dogovor o upravljanju migracijskih tokov med Turčijo in EU. Od 20. marca, ko je dogovor začel veljati, namreč Sirce, ki nezakonito prečkajo mejo, vrnejo v Turčijo. “To je pravi ukrep odvračanje, saj nam je prvič uspelo obrniti tok,” je izpostavil Leggeri.

Po podatkih, ki jih je IOM objavil v nedeljo, je v Evropo letos prišlo 230.000 migrantov, od teh 159.797 v Grčijo in 62.752 v Italijo.

M. P., STA